On assignment: Fotografia de peisaj I – Echipament

Dam ăsta a citit azi un articol, s-a luat la ceartă pe acolo și s-a lăsat ambiționat. Ca urmare, după o zi de muncă zic că merge un articol. Da, mi-a venit de câteva ori să trântesc o heituială dar am zis că nu merită efortul. Eh, nici proiectele astea nu mai au ”vizibilitate” ca altădată. Bun. Trecem la fotografie deci. Eu înțeleg eu prin assignment ăsta un fel de profesionalizare. Practic, fotografiezi cu un scop mai mult sau mai puțin comercial. Îți propui ca printr-o ședință foto (sau mai multe) să obții un anume rezultat. Acest rezultat poate fi un portofoliu, un album foto sau pur și simplu cadre pe care vrei să le vinzi. Dacă ești un  împătimit, poți face asta doar pentru propriul suflețel. Oricum ar fi, e vorba de fotografia serioasă, foarte aproape de ceea ce înseamnă fotograf profesionist.

Nu știu dacă e rău sau bine, dar am ales să discut cu cei ce au habar de fotografie la un nivel mediu și își doresc mai mult. Mai mult însemnând că tind spre asemenea rezultate: 1, 2, 3. Prin această serie de articole (apropo, încă nu știu exact câte vor fi) îmi propun să parcurgem câțiva pași spre obiectivele enumerate, iar eu voi povesti puțin despre puținele mele experiențe în domeniu. În acest prim articol voi spune câteva lucruri despre ceea ce înseamnă echipament, un minim necesar, pentru ceea ce îmi place mie să fac – fotografia de peisaj. În următoarele articole voi dezbate alegerea fotolocației, tehnici de fotografiere și alte lucruri care îmi vin în minte, iar la final o excursie de a mea.

 

1. Corpul aparatului: SLR/DSLR

Voi comenta puțin aici. Peisajele și natura în general înseamnă detalii și cadre încărcate. Sunt multe tipuri de contraste, tonuri, câmpuri de diferite profunzimi, lucru care conduce la un echipament foto puțin peste nivelul unui începător. Sincer, recomand DSLR. Pentru cei ce nu au lucrat pe film, sau nu au posibilitatea de a lucra, e mult mai practic digitalul. Fiind vorba de rezultate, e bine să alegem calea mai practică. Ce marcă? Canon sau Nikon. Aceste două mărci acoperă o mare parte din piață, se găsesc multe accesorii și obiective și au oferte mai bune. Ideal e un full frame, dar puțini amatori își permit. Soluția de compromis este în general clasa medie.

Există și varianta corpului second hand, deși nu prea multă lume agreează ideea. De preferat ar fi să achiziționați unul dintr-un magazin, avantajul fiind că aparatul a fost verificat și funcționează. În cazul în care vrei șă încerci piața, ăsta e locul. Pentru început merge și online, poți vedea prețuri, compara, pe scurt îți faci o idee. Știu, pe forumuri există diverse discuții, dar dacă optezi pentru clasa de mijloc, nu vei fi dezamăgit de alegere.

 

2. Obiective: un minim ar fi plaja de distanțe focale 17 – 200. Un obiectiv wide nu strică, dar e opțional. Cele mai comune obiective prin care poți atinge asta sunt 17-40/17-55 și 70-200.

Din nou, comentez puțin. În primul rând, uită de obiectivele ieftine (unde ieftin înseamnă <2000 lei). Cadrele din natură conțin foarte multe detalii (de exemplu zonele împădurite) și au o mare varietate cromatică, lucruri aproape imposibil de realizat cu obiective cu o calitate optică mai scăzută. Din nou, poți răsfoi aici. Și aici varianta second hand e de luat în considerare – eu de exemplu sunt mulțumit de 17-55 de la Canon (pagina de echipament), luat la mâna a doua. În plus, se găsesc multe obiective foto mai vechi, cu o optică foarte bună – Carl Zeiss de exemplu.

IMG_6305edit

 

_MG_0228_resize

 

 

IMG_7352

 

Am pus 3 cadre, fiecare făcut cu un alt obiectiv. Prima fotografie este făcută cu un obiectiv de kit Canon 18-55 f/3.5-4.5, a doua cu un Sigma 17-70 f/2.8-3.5, iar ultima cu un Canon 17-55 f/2.8 IS USM. Deși nici unul dintre cadrele de mai sus nu e o capodoperă, cred că putem spune că sunt cât de cât. Primele două nu se califică pentru un scop comercial, oricare ar fi el, din cauza calității slabe. Nu mai spun că la primele 2 am muncit în jur de 30 min pentru fiecare față de 5-10 min la ultimul.

Ca o concluzie, contează foarte mult optica. Nu, obiectivul nu face fotografia, dar cu o tehnică bună, face diferența. Ca o regulă de bun simț, dacă la corpul aparatului clasa medie era potrivită, aici trebuie să țintești mai sus. Mai multe detalii despre ce se poate face și ce nu în articolul despre tehnici.

 

3. Trepiedul – o componentă foarte importantă. Trebuie să ai unul bun, fără compromisuri.

Da, am fost și eu tânăr, am văzut un trepied mai ieftin la Metro, părea solid, era din aluminiu, am zis că merge. N-a mers. Până să mă deștept am cumpărat 3 trepiede pe care l-eam făcut cadou în final. Ne inspirăm printre rafturile virtuale de la f64. Acum eu folosesc un trepied cu cap cu bilă. Mi se pare varianta optimă din punct de vedere al calității/preț. Se lucrează ușor cu ele și nu sunt foarte scumpe, iar dacă e întreținut, un astfel de trepied are viață lungă. Se găsesc picioare bune pe la 250-300 lei, iar capul undeva la 150 lei. Nu uitați că trepiedul trebuie să fie unul potrivit pentru stilul personal al fiecăruia:

– Trebuie să susțină o greutate minimă: dacă nu folosești grip și obiective grele, nu trebuie să fie foarte robust;

– Dacă faci drumeții lungi cu el în spate trebuie să fie rezistent, dar ușor;

– Trebuie să aibă deschiderea de care ai nevoie – dacă alegi unghiuri dificile ai nevoie de un trepied cu care să poți lucra ușor.

Ca o concluzie, un trepied bun, dar asta nu înseamnă exagerări.

 

4. Accesorii foto

– Filtre – filtrul de polarizare este esențial. Caută să cumperi unul bun, nu pe cel mai ieftin. Hama de exemplu are un raport bun calitate/preț. Dacă îți permiți, gama profesională. Nu strică un set de filtre graduale și unul de densitate neutră.

– Grip-ul – bun în primul rând pentru plusul oferit de un al doilea acumulator și extrem de util pentru obiectivele grele și fotografiatul din mână. În cazul în care fotografiezi în zone izolate, acumulatorul în plus e necesar.

– Declanșator prin cablu sau wireless.

– Cardul de memorie – da, toate sunt bune până în momentul în care pierzi datele de pe el. Degeaba ai garanție pe viață dacă ai pierdut munca din întreaga excursie. Aici se aplică din nou bunul simț, dar un ban în plus poate face diferența.

– Geanta/rucsacul – foarte important e modul în care reușești să te miști în natură. Ai nevoie de mobilitate și protecție pentru echipamentul tău. Din nou, există genți foarte scumpe și genți ieftine. Dacă nu ai încercat prea multe pe propria piele, e bine să mergi pe sfatul unui angajat al unui magazin foto. Trebuie să ții cont de echipamentul pe care vrei să-l cari și de foto locațiile pe care le cauți.

– Un kit pentru curățat – foarte util indiferent de locație. Da, praful de pe senzor se poate scoate la prelucrare, dar e o muncă în plus și uneori lasă urme. Better safe than sorry.

– Acumulatori/baterii

 

5. Accesorii conexe

Mai sunt și alte lucruri care uneori fac diferența, deși nu țin de fotografie. Le voi menționa, așa, ca o părere personală:

– Laptop – dacă e posibil, dacă locația vă permite analizarea cadrelor la sfârșitul zilei, merită. Poate îți dai seama că ai focalizat greșit, că uneori ai încadrat greșit sau pur și simplu nu compui cum ți-ai dorit. A doua zi poți obține rezultate mai bune.

– Vestimentația și accesoriile eferente – e foarte important să nu-ție fie frig, să te uzi cât mai puțin, să ai o mobilitate bună și să nu te accidentezi. Dacă ai un moral mai bun și te poți concentra mai bine pe fotografie. Riscul de a te accidenta este mai mic și poți lucra mai bine. Din nou, depinde de fiecare ce articole alege pentru fiecare situație în parte. Cei ce merg la munte des știu la ce mă refer.

– Lucruri mărunte care te relaxează – muzica de exemplu.

– O lanternă bună.

 

În incheiere, aș vrea să subliniez evidentul: e de preferat să ai cel mai bun echipament. Cu toate astea e greu de crezut că vei investi 5000 de euro într-un echipament care nu îți va aduce profit, amator fiind. Cu toate astea, de reținut e că la obiective nu facem compromisuri. Dacă alegeți alți producători în afară de Canon sau Nikon, mergeți pe clasa de vârf. Din nou, articolul se adresează în principal celor care le sună cunoscut multe lucruri amintite aici. Nu vreau ca articolele mele să fie ceva gen ”cum să faci …”, ci doar o amintire a unor principii de bun simț. Dacă nu aveți de gând să alegeți calea comercială și vă ajută ce spun eu aici, mă bucur. Dacă aveți întrebări, completări sau corecturi, liber la comentarii. Dacă se pretează, completăm articolul.

5 comments

  1. Da, dom’le. Si acum baga link cand lasi comentarii, ca-i pacat sa piarda lumea asemenea articole si poze. Geniale 😉

    1. Da, să trăiți, pun link. Da’ să știi că ăla e modul în care protestam eu împotriva promovării excesive și a comentriilor lăsate doar pentru plusul de trafic.

      1. La mine in ‘biblie’ scrie ca, daca ai site si ai chestia aia de zice ‘website’ pe formularul de comentarii, pune link. Si ce daca te promovezi? De ce sa nu dai link catre un site in care pui efort, daca tot este acolo? 🙂

Leave a comment