Carti

Introducere in fotografie

Matei Bejenaru

– Editura POLIROM –

Nu am sa intru prea mult in detalii, pentru ca este o carte dedicata incepatorului si are ca scop conturarea ideii de fotografie. Este o carte pe care o recomand cu mare caldura. Este o carte de calitate atat din punct de vedere al redactarii cat si al continutului. Am citit carti vechi, ce nu au hartia lucioasa si caractere ingrijite insa e si acesta un aspect careatrage sau nu cititorul.

Cartea face o paralela intre fotografia pe film si cea digitala si subliniaza modul general de abordare al tehnicilor fotografice. Daca te intereseaza domeniul si vrei sa-ti faci o idee, e cartea ideala. In momentul in care am citit-o, cunosteam mai toate tehnicile descrise insa m-a impresionat modul in care acopera toate aspectele pentru a forma o idee generala despre fotografie, echipament, procese si tehnici de fotografiere sau prelucrare digitala.

Pret:  26.94 RON

Concluzii:

O carte foarte buna pentru acest pret. Nu va impresiona pe nimeni cu nivelul tehnic al continutului insa e exact ce are nevoie un entuziast la inceput de drum, comprimat intr-o lectura usoara si placuta.

THE MASTER PRINTER’S

Steve Macleod

– RotoVision –

Cartea reprezinta un ghid pentru obtinerea printurilor folosind filmul fotografic. Sunt tehnici pentru obtinerea rezultatelor profesionale completate de sfaturi, sugestii si exemple. Calitatea hartiei cat si aspectul in general sunt deosebite. Pentru cei ce sunt pasionati de fotografia pe film, o folosesc sau doresc sa o foloseasca, e o carte care nu trebuie sa lipseasca din biblioteca –  un “must have” cum spun acum tinerii. Chiar si pentru cineva care vrea doar sa o rasfoiasca, bunul gust si calitatea tonurilor de pe paginile cartii cuceresc instant. E o carte fantastica. Lasa impresia unui album deosebit.

Pentru cei ce au folosit numai senzorul digital, iar filmul nu este deloc practic, cartea ofera o idee despre tehnicile care dau rezultatele fascinante ale peliculei. Tonurile, corectiile si alte lucruri subtile care despart nivelul amator de cel profesionist sunt completate de cadre celebre ale fotografului. Avand in vedere ca e greu sa aplici aceste tehnici daca esti doar amator, n-as putea spune ca descrie lucruri practice. In schimb iti poti largi orizonturile si poti descoperi lucruri noi. E o carte adresata celor pasionati si interesati de fotografie in general, atat pe film cat si digitala. Scopul este intotdeauna obtinerea fotografiilor pe hartie fotografica, iar tehnicile ce foloseau hartia de contact sau cea fotografica trebuie cunoscute intr-o anumita masura.

Totusi, pentru noi cei ce folosim un aparat foto digital de cele mai multe ori, tehnicile propuse in carte nu pot fi considerate practice. In schimb daca apreciezi fotografia clasica, experienta fotografului iti da un plus de cunoastere si iti poate contura exprimarea fotografica. Desigur, incadrarile, incercarile si modul de abordare sunt si ele de exceptie. Oricare ar fi sansa de a aplica vreodata ce e scris aici, o recomand cu mare caldura. Este o carte exceptionala.

Pret:  35 $

Concluzii:

Mi-e greu sa subliniez ceva anume in cartea asta, ceva ce s-ar putea aplica in mod frecvent (probabil se reiese si din modul grei in care ma exprim). Simt nevoia sa repet, este o carte fantastica. Pretul este piperat, insa pentru cei ce o doresc, merita din plin. Mi-a fost greu sa o mai las din mana odata ce am inceput sa o rasfoiesc in librarie si am cumparat-o. Cred totusi ca orice fotograf amator sau profesionist trebuie sa citeasca mai devreme sau mai tarziu asemenea lucruri.

Leave a comment