Focalizarea manuală (MF)

Mă tot gândesc de ceva timp la un astfel de articol, dar nu am avut nici timp şi nici inspiraţie. Dacă tot vorbeam de vară în articolul precedent mi-am luat inima în dinţi, deci hai să vedem ce iese. În articolul de faţă mă voi referi la aparatele foto de tip DSLR. Sunteţi liberi să încercaţi tehnica pe orice fel de aparate, dar nu ştiu dacă e un procedeu eficient.

Voi vorbi despre focalizarea manuală folosind funcţia live view. Când am auzit prima dată de asta am fost sceptic şi am pufăit plin de aroganţă “pfff eu nu folosesc live view! când ai vizor nu mai există live view!”; dar nu e chiar aşa. Sigur, am rămas un împătimit al vizorului, dar am ascultat şi de oamenii mari care spuneau că focalizarea manuală poate fi mult mai precisă în unele situaţii.

Mai sus este un exemplu de ecran de focalizare sau focus screen. E ceea ce se vede prin vizorul unui Canon EOS 50D. Numărul punctelor de focalizare cât şi posibilitatea selectării lor ţine de corpul folosit. Eu am identificat două probleme principale în fotografierea uzuală: în cazul fotografiei de tip peisaj, unde imaginile sunt încărcate, focalizarea automată poate da greş. Sunt multe elemente şi multe planuri, iar eventuale greşeli de focalizare pot strica întregul cadru. A doua problema este compunerea imaginilor. Orice imagine trebuie compusă astfel încât elementul ce se doreşte a fi clar să fie în dreptul unui punct de focalizare. Revin la fotografia de tip peisaj, unde se vrea claritatea unui întreg plan, iar elementul individual ce se poate focaliza în acel plan trebuie căutat (câteva cazuri în care se recomandă folosirea MF aici. Fără a mai dezvolta mult şi inutil, voi prezenta tehnica folosita de mine şi imagini, imagini pe care le consider reprezentative şi la sfârşit un clip unde se prezintă totul mai în detaliu.

1. Este necesar un trepied. Mişcarea datorată tremuratului mâinilor face aproape imposibilă focalizarea. Se dezactivează AF (Auto Focus) a obiectivului.

2. Compunerea: se compune normal, prin vizor sau live view.

3. Se stabilesc parametrii de fotografiere (timp de expunere, deschiderea diafragmei, balans de alb, sensibilitate etc.)

4. Se alege elementul ce se vrea clar. În acest caz am ales U-ul din cuvântul Ultrasonic de pe capacul obiectivului.

5. Se foloseşte funcţia de zoom a live view (aici butoanele cu simbolul lupei de culoare albastră) iar apoi se focalizează cu ajutorul inelului obiectivului.

6. Se declanşează.

 

Spre deosebire de articolul la care am dat legătură mai sus, eu n-aş recomanda focalizarea manuală pentru portrete sau obiecte în mişcare. Pentru asta există sistemele tot mai avansate ce permit focalizarea automată. Mai mult, e un procedeu care consumă timp. Cu toate astea, în cazul în care timpul nu este limitat iar cadrul este încărcat, e o tehnica ce aduce multe avantaje. Menţionez că obiectivul poate face până la urmă diferenţa prin inelul de focalizare. Cu cât calitatea acestuia este mai bună, e mai uşor de folosit. E de preferat ca aparatul să nu funcţioneze mult timp cu funcţia live view activată deoarece senzorul se încălzeşte iar zgomotul de imagine şi culoare poate fi semnificativ mai pronunţat. O prezentare mai detaliată în clipul de mai jos:

 

Am ales şi un exemplu pentru a sublinia greşelile pe care le facem mulţi.

Voiam ca imaginea să pornească din planul apropiat, mai exact de la bolovan. A trebuit să cobor destul de jos din cauza punctului de focalizare. Cerul nu prea mai e, dar focalizarea e relativ bună, bună pentru că bolovanul e focalizat; problema e că am pierdut contrast în planul depărtat, iar munţii din zare sunt şi ei pierduţi. Imaginea trebuia să arate ca cea de mai jos, chiar dacă pentru ultima nu am folosit focalizarea manuală.

În final, îi invit pe cei ce folosesc sau au folosit tehnici similare să-şi spună părerea în rubrica de comentarii. E valabil şi pentru cei ce nu folosesc DSLR, poate confirmă sau infirmă eficienţa focalizării manuale în cazul aparatelor bridge sau al celor compacte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s