Fotografia de vacanță

Nu știu dacă ați observat, dar vremea în care cărai kilograme de echipament cu tine pentru a face poze uzuale, fără prea mari pretenții, a cam trecut. Nu credeam că voi ajunge la concluzia asta, dar nu mai merită să cari echipament dacă nu vrei să abordezi serios ceva. Acum câțiva ani buni nu ieșeam din oraș fără aparat și minim două obiective. Acum, sunt toate șansele să am doar telefonul în buzunar. Camerele foto, fie că sunt aparate sau cele ale dispozitivelor mobile, sunt mult mai performante. Practic, pentru fotografii de rezoluții mici (dimensiunea maximă 1000 – 1200 pixeli) orice smartfon de-ăsta e bun. Hai să vedem de ce ai nevoie pentru a acoperi partea asta a vacanțelor, excursiilor și a instantaneelor.

Aparatul foto

De preferat să ai ceva de ultimă generație – telefon, mirrorless, compact, bridge, orice vrei să cari după tine. Megapixelii contează. La nivel profesional discuțiile sunt mult mai complexe, dar ideea e că mai mulți megapixeli înseamnă mai multă înformație, grafic vorbind. Nu zic că ar trebui să alergăm după 30 de megapixeli, dar 10 e mai bine ca 5. Pur și simplu ai mai multe opțiuni ulterior.

Câteva sfaturi utile

Sunt doi factori importanți: lumina și stabilitatea. Important e ca lumina să nu fie în fața ta, iar camera foto (oricare ar fi ea) să fie cât mai stabilă. Încerci să stai nemișcat, te folosești de un gard, un parapet, un stâlp etc. În rest, folosește-ți intuiția și savurează momentul – deși sună clișeic, sunt niște amintiri importalizate, care amintiri sunt mai importante decât pozele.

Descărcare/Procesare/Organizare

Folosește o aplicație pentru asta – Picasa, Apple Photos. Da, știu, tu ești călare pe situație și faci folder în folder și le pui excat unde vrei. Știi tu mai bine. Da, e un lucru valabil la nivel profesional, atunci când vorbim de prelucrări complexe, de variante diferite ale cadrelor, de raw, tiff și altele. Pentru pozele ”ușoare” folosesc și eu o astfel de aplicație – le strânge pe toate la un loc, e ușor să faci backup, le împarte pe evenimente/colecții, cum vrei tu. Mai mult, folosiți funcțiile sistemului de operare, indiferent că e Windows, Linux, Mac OS. Simplul fapt că folosești directoarele dedicate sau fluxul recomandat al aplicațiilor face orice vehiculare ulterioară a lor mult mai simplă – muți totul pe alt calculator, faci backup, export, recover etc.

Pentru cei mai socialiști dintre voi, e mai ușor să urci poze pe net, să faci mici prelucrări (luminozitate, contrast, corectarea ochilor roșii) fără alte softuri, fără prea mult timp pierdut. De asemenea, e mai ușor să le redimensionezi și să le trimiți – nu prea e eficient să vehiculezi fișiere de peste 10 megapixeli. Cum spun tinerii în ziua de azi: keep it simple. Dacă ai un laptop pe care îl tot plimbi, ai să vezi că e mult mai ușor cu un flux de lucru al unei aplicații decât să ai structuri stufoase de organizare a imaginilor și clipurilor.

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s