Software și piraterie

ACTUALIZARE: las replica la ce e mai jos. Înainte de toate, am corectat numele lui Dorin – serios, fără intenție l-am scris cu literă mică. Eu zic să aruncați un ochi acolo. E drept că pe alocuri m-am exprimat și ciudat și neclar și aia e. Aruncați un ochi acolo. E bine să fie cât mai multe lucruri legate de pirateria asta, poate ne mai civilizăm.

Nu știu câți v-ați pus problema asta în ultimul timp, dar eu unul mi-am pus-o, la modul serios. Vreau să comit cât mai puține ilegalități din punctul ăsta de vedere. Consider că am ajuns la o oarecare stabilitate financiară și, lucrând tot în servicii, mi se pare normal să ofer respectul pe care îl pretind și eu. În România, ca persoană fizică, poți fi controlat doar din întâmplare, atâta timp cât nu câștigi bani din softuri piratate. Torentele încă zboară libere și găsești cam orice. Dar dacă ai vrea să fii cinstit chiar de mâine, oare ai putea? oare e prea scump? ți-ai permite? Răspunsul e că ți-ai permite, până la un punct. Până să ajungi la punctul ăla vei decreta că se duc prea mulți bani pe asta. Am citit la Dorin o serie de posturi, dar din păcate, în anumite cazuri, nu oferă soluții. Ori dacă nu oferi soluții, nu prea poți avea pretenția ca alții să urmeze anumite idei. Hai să luăm niște repere.

Sistemul de operare

Piatra de temelie. Windows cam 100 euro (inclus sau nu în prețul calculatorului/laptopului), linux gratis, Mac OS gratis (dar plătești pe hardware). Pentru utilizatorul obișnuit e Windows sau Mac OS. Dacă nu știi exact ce folosești și ce vei folosi în viitor, e mai sigur așa. Eu unul am căutat laptopuri cu sistem de operare inclus. Dacă cumperi un laptop de 2000 lei cu linux probabil că nu vei da încă 450 pe o licență de Windows – mie mi se pare o pondere mare și nu e normal să cumperi un laptop pe care să nu-l poți folosi.

Media

Programe, e, aici e clar. VLC, iTunes, Winamp, Amarok etc. Găsești de toate, arată bine, poți ține materialul media organizat, e bine. Muzica și filmele, aici lucrurile nu stau atât de simplu. Te poți abona la Google music, poți asculta ce oferă youtube, ai radiouri online, merge. Dacă vrei în schimb colecția ta de muzică, ei bine, aici plătești. Dacă prin iTunes plătești cam 2 $/melodie și vreo 25 $ pe album, în comerț plătești ceva mai mult pe discuri. Discuri audio. Merge dacă voiai albumul Rihanei, nu prea dacă ești pasionat de mai multe genuri. Există Zonga, Deezer și altele, dar, repet, nu pentru pasionați. Dacă vrei să cânte ceva și te mulțumești cu puțin da, poți.

Filmele și serialele sunt încă scumpe. 3 $ pe un episod al unui serial e mult. O colecție de filme și/sau seriale din nou, costă mult. Ca idee, eu am plătit 50 de euro pe seria 3 a serialului M.A.S.H. (sunt 11 în total). Nu, nu mi se pare normal să spui că ai HBO și deci poți urmări Urzeala Tronurilor. Asta e o aroganță – nu vreau să fiu abonat la un provider doar pentru 2 luni pe an – acum am Orange TV unde nu este HBO. Iar HBO Go nu e disponibil fără provider.

În țările civilizate sunt blocate torentele – astfel lumea volosește vpn-uri (plătite) pentru a le descărca. Deci se plătește totuși ceva, dacă asta vi se pare moral.

Jocuri

Astea sunt un lux. Eu unul am o consolă și vânez jocurile la reducere. Îmi cumpăr jocuri la prețuri sub 100 lei/joc. Acum există Steam unde sunt jocuri la prețuri accesibile. Să zicem că moralitatea e în mâinile tale.

Suita Office

Hai să fim serioși, oricine are nevoie de un word, excel sau powerpoint la un moment dat. Hai să începem cu Microsoft, că de el am auzit toți. Cea mai nouă și bestială ofertă e Office 365, vreo 450 lei/an, atenție, pentru 5 (cinci) calculatoare. 5, am zis. Urale, confetti, tobe, trâmbițe, fericire. Deci e 450 lei, apoi alți 450 de lei și tot așa. Practic în 2-3 ani cumperi o licență completă. Mai ales că odată ce ai documentele tale vei avea tot timpul nevoie de acces la ele, deci probabil an de an îți vei lua acea licență. Dar stai, erau 5 calculatoare! Deci ca tu, dam ăsta, să ai word, trebuie să strângi prieteni, ca să pară mai ieftin. Ca și aia cum împărțitul taxiului. Nu, nu e ok, mai ales că orice sumă/lună sau pe an se adună.

Din fericire există alternative gratuite – Libre Office, respectiv Apple Pages, Numbers și Keynote. Dacă nu ai nevoie de formatări speciale, formulare codificate și chestii de genul, toate astea arată foarte bine. Sunt ușor de folosit, găsești tipare, găsești până și moduri relativ simple de a insera elemente complexe (ecuații, simboluri etc.). Problema apare când vrei să lucrezi acasă pe documente mai complexe, luate din Microsoft Word sau din Excel. Deși teoretic ele sunt compatibile între ele, probabil că între exporturi și salvări vei avea bătăi de cap. Dacă e să reduc totul la o concluzie, da, și aici se poate.

Programe specifice

Dacă ai nevoie de Photoshop, AutoCAD, Maya, ArchiCad, Allplan, Autodesk Inventor, Suita Graitec sau mai rău, vreun Ansys, aici nu prea mai ai de ales. Normal, pentru un calculator personal n-ar trebui să fie cazul sau, dacă e, înseamnă că deja ai o afacere. Dacă ai o afacere, 3-4000 $ cât costă un AutoCAD nu mai sună așa dramatic. Din nou, problema e că uneori ai vrea să mai faci ceva de acasă, așa că pui ceva piratat. Deși unele programe îți oferă posibilitatea de a muta licența pe alt calculator, asta nu se poate în cazul licențelor de rețea. Poate cu unele te mai descurci, mai găsești un Blender sau un Gimp, dar nu tot timpul îți poți face treaba cu ele.

Trendul observ că e acea licență cu plata anuală, ca în cazul Office 365, cum e acum suita Adobe. 10 $ pe lună pentru suita foto? hai măi, 3 pachete de țigări. Da, dar e obligatoriu să plătești tot anul, sunt toate șansele să se prelungească înțelegerea pe încă un an și probabil că apoi vei vrea să poți deschide prelucrările anterioare. Și astea se adună. Aici te poți strâmba, dar vorbim totuși de o afacere, nu de statul seara pe net.

Concluzii

Încă e greu. Ți-ai cumpărat, ca mine, un laptop cu sistem de operare cu licență, dar mai ai multe. Ca să vezi câte un film (și nu, nu unul pe lună) și ca să ai parte de niște programe, mai mult sau mai puțin, plătești. Până la urmă nu dacă, ci cât alegi să piratezi. Treaba liniară cu ”a-ți permite”, din punctul meu de vedere nu ține. Dacă mi-am permis un PC de 5000 lei nu înseamnă că mai pot da încă 1000. Sau dacă am scule de muzică de 2000 de euro nu înseamnă că pot să dau încă 500 pe o colecție cât de cât de muzică. Mă rog, da, moral și legal trebuie, dar e cam mult. Până la urmă totul se rezumă la nevoi: dacă nu ai nevoie, nu lua/pirata.  Un lucru e cert, față de începutul anilor 2000, acum e o altă situație. Sunt alte posibilități, sunt mai multe alternative gratuite.

4 comments

  1. “alternative gratuite” se traduce deobicei prin “tu esti produsul” … gratis nu e nici macar linux (pretul platit fiind timpul de invatare/acomodare). totul se plateste (intr-un fel sau altul) pe lumea asta … iar fiecare trebuie sa decida pentru sine ce vrea musai sa “cumpere”, la ce “pret” si pe cine vrea sa “imbogateasca” (orice se vinde include un profit, adica “ceva in plus” fata de cost).

    1. E gratis pentru tine ca utilizator, asta e ideea aici. Produsul are un cost care se recuperează din alte părți dar din nou, nu despre asta e vorba.

  2. E o mare ipocrizie aici, firmele mari si artistii au ajuns sa produca tot mai multe rahaturi si calitate putina, la jocuri programe stacheta urca la cerinte pentru ca firmele de soft au contracte cu cele de hard, si aici ma intreb daca oamenii nu si-ar mai cumpara aparaturi pentru a folosi programe cumparate nu s-ar duce pe p. toata industria? romanul e sarac, dar sa nu uitam ca saracii cumpara foarte multe electronice si nu clasa de sus, asta nu stiu cei care tot sunt impotriva multiplicarii ( nu e piraterie, pirateria inseamna altceva, e ales termenul exact de aia ca sa se exagereze).

    1. Bine, e și sărăcia, dar ține de mentalitate. Până la urmă ar trebui să iei doar ce îți permiți – dacă nu ai bani de Amazon TV aia e, pierzi anumite seriale. Totuși, cu toate jocurile de culise și cu toate interesele, în ziua de azi îți mai permiți una sau alta, dar asta pornește de la a vrea să fii cinstit.

      Poți să începi prin a nu mai lua orice prostie de pe net doar pentru că poți. Chestia e că software e condiționat de hardware și invers. Producătorul unui soft pe care îl folosești și pentru care plătești update-uri îți recomandă Windows 8.1 că de, e mai nou. Deși 7 era de ajuns pentru tine, ca să-ți crești productivitatea tinzi să-ți iei și un Windows 8.1 – care Windows ar vrea și niște memorie în plus și tot așa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s