Comentatori blogosferici

După cum spuneam și eu odată, rubrica de comentarii dă farmec blogului, oricare ar fi el. Cititorii pot completa, dezbate, contrazice etc. Uneori rubrica de comentarii est mai savuroasă decât articolul în sine sau, contribuie la dezvoltarear altor discuții sau articole. Dacă ați aruncat câte un ochi (sau amândoi, dar pe rând) ați văzut diverși și diverse, comentând pe sau pe lângă subiect. Oameni suntem, mai lăudăm, mai tragem o înjurătură, îl mai băgăm în pizda mă-sii pe proprietarul blogului că ne șterge comentariile, astea. Da știu, comentatorul român de bloguri este un elevat, nu se uită la OTV și nu înjură, în ciuda print screen-urilor. Hai să trecem în revistă câteva tipologii de comentatori, unii dintre ei întâlniți și pe la dam ăsta. Unii sunt atât de docili și pașnici încât proprietarii blogurilor pe care comntează îi țin cuminți, în lesă – eu zic că e frumos să-i pomenim și pe stăpânii de comentatori.

 

1. Căutătorul de trafic

E acel blogăr care s-a prins că nu expune doar comentariul, ci și link-ul către blogul personal/site-ul pe care vinde șlapi. Dacă e pe un blog mai umblat așa, lasă comentarii neutre, pentru a nu-i fi blocate pe motiv de agresivitate.  E probabil cel mai enervant comentator (aproape la egalitate cu nr. 2), pentru că nu are nimic de spus. Nu compeltează, nu combate, nu aduce nimic nou. La un articol despre săpunuri, el va spune că folosește și el și că e de acord cu ce zice autorul că doar na, sunt săpunuri.

Dăm și două exemple: Probiu (lider detașat pe zoso.ro) și danap.ro aici (cu multe link-uri, să ajungă un unic și de la dam ăsta dă pă blog).

 

2. Subscriitorul

E acel blogăr/acea persoană/acel animal de companie care subscrie la ceva. Adică e de acord, are aceeași părere, că doar n-o fi având alta. De exemplu Iuliana aici. Normal, n-au ei de unde să știe ce înseană de fapt ”a subscrie”. Important e că sunt ei de acord. Spuneam că sunt extrem de enervanți subscriitorii pentru că nu fac altceva decât să scrie că ei sunt de acord și că nu au o părere a lor despre cel scrise. Neapărat trebuie să scrie asta.

 

3. Haterul

Este acel dam167 care nu prea e de acord cu ce spun blogării, ține morțiș să apeleze la rațiune și refuză să înceapă o critică cu ”ai dreptate”.

 

4. Comentatorii Elenei ”Proiect” Cîrîc

Pot fi găsiți la ea pe blog, aproape la toate tentativele de articole. Au în medie 12 ani și se dezvoltă (intelectual) ceva mai greu.

 

5. Semidoctul, în toată profunzimea lui

E cel care are o părere destul de bună despre intelectul său și încearcă să pună într-o altă lumină întregul articol. Povestește ca un om mare, face completări, se exprimă decent, din păcate însă nu intersectează rațiunea. Ceva lipsește, iar zicerile lui se transformă în povești de adormit categoria 4. De exemplu, devil nu știu cum, aici.

 

6. Fidelul 

Este un cititor de bloguri (mai ales în zona Clujului) care are 2-3 bloguri preferate. Comentează toate articolele, de cele mai multe ori oferă chiar primul comentariu. Nu prea zice nimic dar e acolo, e aproape de acord, e fidel. Nu-i poți reproșa nimic și nu poți decât să-l respecți pentru dăruirea pe care o manifestă pentru cititul blogului tău. Uneori face mici miștouri, aruncă câte o ironie fără subiect sau predicat, îi distrează pe ceilalți comentatori, ce mai, un deliciu. E genul de comentator pe care îl respectă chiar și Marius Sescu.

Acest mic apărător al blogului migrează de multe ori către bloguri care fac referiri la feblețea lui. Îl vei vedea și pe el comentând pe blogul în cauză, sub un alt nume. E atât de evident și atât de fad încât îți vine să-i ștergi parantezele și zâmbetele. Dar hai să nu ajungem la cenzură.

 

7. Aprofundatorul

Acel cititor care nu numai că e de acord cu orice tâmpenie, dar o spune într-un mod suav și profund. Aduce un plus de decență unui simplu gest pupincuristic. De exemplu un Răzvan sau ianculescu sau cum o fi, aproape fără excepție, pe chinezu.eu.

 

8. PR-ul

În general, reprezentantele sexului frumos. Se vede de la o poștă că rațiunea le ocolește de cele mai multe ori, dar ăsta nu este un impediment. Mai un zâmbet, mai o paranteză, mai ceva serios din domeniul relațiilor publice, domniu în care, desigur, ele sunt doar la început. Dar nu e nimic, așa se câștigă experiența. Irina, o luăm pe ea de exemplu? Da, mi se comunică în cască cum că nici ea n-ar rata vreun articol de pe chinezu.eu și că mai băgăm și cu engleza printre cuvintele din limba română.

 

9. Utilizatorul deștept de Android

E acel om care nu IT-st, nu e inginer sau filolog, dar le cam știe. Mă înțelegi, îi merge mintea și le știe. Ei bine, el nu înțelege de ce ar plăti cineva atâta pe un iPhone. Nu, serios, el are android și e chiar ok. Da, asemenea lucruri trebuie propovăduite cu sfințenie, iar dacă asta e povara lui, fie!

 

10. Performerul

E acel comentator de sex feminin care vânează bloguri pentru a comenta. E la curent cu ultimele tendințe blogosferice, a încercat deja șampoanele prezente în advertorialele de proastă calitate, se întreabă dacă sunt buni cozonacii din advertorialele și mai slabe și scrie pe blog zilnic – așa e normal. E clar, blogul tomatacuscufita.com e neapărat în blogroll și uneori subscrie la 90% din articolele de acolo. Da, a trimis poză cu magneții de frigider. Pentru că există un ceva numit ”lala”, a cărui/cărei natură nu îmi este cunoscută, menționăm doar locul 2, Vienela.

 

Cam astea ar fi principalele tipologii de comentatori. Tu ce tipuri de comentatori ai mai văzut? (vă rog eu luați-o pe asta în mod parodios, retoric etc.), nu fiți Vienela cu mine.

 

 

 

One comment

  1. Serios ca ma asteptam sa fie puzderie de comentarii la cate linkuri ai dat :)). Nu pricep.. ori le-ai cenzurat pentru limbaj obscen ori nu te-ai promovat destul. Uite contributia mea: dublu-ganditorul – cel care reuseste sa se contrazica emitand doua pareri contradictorii pe acelasi subiect. N-am exemple pentru ca astia-s cam rari si am intalnit unul doar in zorii blogosferei…

Leave a comment