Pașii făcuți către HiFi

Similar cu ce ziceam despre minimalism, e un fel de update la ce spuneam aici. Dacă n-ai citit postarea respectivă, n-ai pierdut mare lucru: e o introducere în care am încercat să punctez ce e aia HiFi și cam ce înseamnă un sistem audio. O să încerc să fiu mai clar aici pentru că, după 2-3 luni de citit și vizionat review-uri, cel puțin sursele le-am înțeles. 

Surse audio

Pe scurt, cea mai bună opțiune e în continuare CD-ul. Aș pune pe o treaptă inferioară varianta digitală a CD-ului (adică fișiere pe care le poți descărca într-un format ce a suferit o compresie cât mai mică) pentru că mi se pare mai scump. La o primă privire aruncată pe hdtracks, albumele și colecțiile de albume sunt mai scumpe decât echivalentul pe CD de la, să zicem, Cărturești. Nu știu exact care e mecanismul, poate există o taxă de licențiere, poate e efectiv manopera de a face rip și a urca muzica pe site-uri, cert e că plasticul ăla care omoară balenele e momentan mai ieftin. N-am să iau în calcul timpul necesar pentru a face acel rip – deși majoritatea ascultăm muzică de pe un PC/laptop/mp3 player/telefon, poți asculta de pe un CD player și nu mai e nevoie de asta. În plus, în decursul timpului am găsit tot felul de oferte la CD-uri, chiar și în supermarketuri precum Metro sau Auchan.

N-aș putea spune care e diferența între CD-uri și vinilurile noi, dar vinilurile sunt mai scumpe, atât albumele cât și echipamentul (detalii în continuare). Dacă ar fi să compar CD-urile cu streaming-ul, diferența de calitate e semnificativă în favoarea CD-ului – streaming-ul de calitate normală, nu Tidal sau Amazon HD. Adică dacă ești abonat la Spotify, Apple Music sau Google Play Music, diferența se va simți chiar și cu un echipament ieftin. În general prin compresie se pierd anumite frecvențe, iar CD-ul sună mai clar și în general mai curat. Streaming-ul de calitate normală pierde din putere și înalte, per ansamblu mi se pare un sunet ceva mai fad – cel puțin la pop și rock, genuri pe care le ascult eu de obicei. Cu egalizatoare digitale mai poți compensa, dar diferențele rămân evidente chiar și pe un mp3 player (iPod în cazul meu).

Screenshot 2020-04-13 at 10.53.34

Repet ce ziceam în postarea anterioară, streaming-ul e pentru volum și comoditate, mai ales când asculți de pe telefon sau mp3 player la niște căști fără pretenții prea mari. Sau pur și simplu cauți muzică nouă (pentru tine) sau albume pe care nu le-ai ascultat. Sau, dacă crezi că merită, poți rămâne doar cu Tidal sau Amazon HD. Eu voi păstra Apple Music care în România e 20 lei/lună și voi cumpăra CD-uri cu albumele preferate pe care vreau să le ascult la o calitate mai bună.

Sistem audio

În momentul de față ca player folosesc un Mac Mini legat la un amplificator Pioneer A10 (așa arată), fără DAC, și boxe no name cam vechi (aprox. 35 de ani). Știu că boxele sunt veriga slabă, dar chiar și așa diferențele de care ziceam mai sus sunt evidente. În rest, adică în majoritatea timpului, iPhone, iPod și laptop și căști. Am tot felul de căști, de la cele cu care vine telefonul până la căști over ear cu bluetooth sau chiar căști pentru audiofili (poate modelele într-o postare ulterioară dacă e cineva interesat). Fără amplificare diferența de calitate a sunetului nu justifică investiții de 500+ euro pe căști, dar am de gând să-mi iau la un moment dat un amplificator pentru ele.

Aș sublinia, din nou, că pentru calitatea sunetului ar trebui să cam eviți bluetooth. Un compromis mi se par căștile pentru audiofili, de exemplu Hifiman Deva, cu receptor BT. Am tot văzut oameni care vor calitate bună atunci când ascultă muzică, dar experiența în sine depinde de mediu (într-un loc zgomotos degeaba vrei high fidelity) și de poziționarea boxelor atunci când ești acasă. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s