Luna

Relativ recent am încercat din nou să fotografiez luna și, în ciuda faptului că s-au împlinit 50 de ani de la misiunea Apollo 11, n-am reușit să fac legătura între asta și postările de poze cu Luna peste tot – în sensul că dacă ai poze cu Luna, acum ar trebui să le postezi. Nu, a trebuit să mă întrebe Aldus dacă am și atunci am făcut legăturile. Eh, îmbătrânesc (între noi fie vorba, asta o spun de 20 de ani). Să n-o mai lungesc, 2 crop-uri dintr-un cadru:

_MG_0133_MG_0133-2

200mm, f/11, 1/40s, ISO 50

Atât am reușit. That’s all I got. Din păcate de când am trecut la un senzor mai mare am pierdut din distanța focală, iar 200mm nu e destul pentru a obține niște detalii cât de cât. Cadrul e făcut într-o zonă relativ izolată, cu puțină poluare, probabil cu un teleconvertor (adică o distanță focală de 400mm) ar fi fost semnificativ mai bine. Deși ai zice că e de preferat luna plină, parcă îmi plac mai mult cadrele fără lună plină, pentru că acea umbră dă satelitului un pic de adâncime în imagini și parcă puțin mister, mai ales că datorită umbrelor unele cratere sunt mai evidente.

7 comments

 1. Tot e mai bine decât o imagine mare dar spălăcită (a mea).

  Ce părere ai de linia Samsung NX? Merită să investești în ea, ca începător?

  1. S-ar putea să fie camere bune, dar eu aș merge pe Sony, Fuji sau Panasonic pentru că au și-au lărgit foarte mult gama foto/video în ultimii ani și sunt pe val. La producătorii mari de echipament tot ce e azi high end ajunge mâne pe camerele mai ieftine și așa ai certitudinea că ai ceva de calitate, chiar dacă nu e cea mai nouă tehnologie.
   Văd totuși că au și multe obiective și ultimul (nx3000) pare ok din toate punctele de vedere. Poate dacă prețul la care găsești aparatul și accesoriile îți convine, pare o alegere bună. Mie momentan îmi place mult ce face Fuji, inclusiv în promovare unde au grijă să nu exagereze, și dacă n-aș fi Canon fanboy probabil acolo m-aș duce. Dar orice ai alege, cred că e mai comod să mergi pe mirrorless, pentru că pare a fi direcția în care se îndreaptă fotografia.

  2. Well, de bune sunt bune. Pe DXOMArk, NX500 e pe locul 2 la senzori APS-C, imediat sub Nikon D7200. Poate filma 4k cu codare direct în formatul h265 (moștenire de la NX1, deși la NX500 4k e cu crop). Iar cei care au NX300 spun că scoate poze mai bune decât Canon 🙂

   https://www.dpreview.com/products/samsung/slrs/samsung_nx300/user-reviews

   Problema e că Samsung s-a lăsat de camere foto. NX3000 e și ultima, nu cred că o să mai vedem camere foto Samsung.

   Eu însă gândesc în felul următor: dacă vrei doar cameră + obiectiv de kit, atunci poți să-ți iei orice brand că nu contează. Sau mai bine îți cumperi un Panasonic LX100, cu obiectiv fix dar foarte luminos și design premium, la un preț excelent, și îl ai pentru orice. Dar dacă vrei să evoluezi în timp, atunci trebuie să ai în vedere faptul că te va costa mai mult sticla.

   Și mă gândesc că cu NX pe moarte, s-ar putea să găsești mai ușor obiective de la oamenii care în timp vor trece pe altceva. În plus, am auzit că deși nu au o colecție bogată de obiective, sunt foarte bune și decente ca preț.

   Pe de altă parte, mă supără faptul că n-au IBIS (stabilizare în cameră). Chestie pe care o s-o vedem tot mai des la celelalte branduri. Am auzit că deja cu Olympus sau Panasonic poți face poze cu expunere de o secundă din mână. Stabilizare pe 5 axe în cameră, care se coordonează cu stabilizarea de pe lentile. Bonus, camere și obiective ceva mai mici. Mă tentează și formatul m4/3 din punctul ăsta de vedere. Poate un Panasonic, că au și filmare bună.

   Deci eu mă refer la o investiție pe termen lung într-un sistem și mă gândesc care anume ar fi o alegere mai inspirată. Că așa, sigur, dacă găsesc o cameră foarte ieftină indiferent de care, s-ar putea s-o iau, fie și numai ca backup sau ca să mă joc cu ea. A fost recent un NX3000 la 350 de lei, cu tot cu obiectiv, l-am ratat. 🙂

   1. Multă lume laudă Panasonic și din ce văd eu pe net, mai ales în filmări, au dreptate. Da, stabilizarea e foarte bună și a devenit un fel de default pentru video (chiar și la nivel profesional) până la ultimele iterații de la Sony. La început de drum, prin 2005, calitatea nu era grozavă în lumină slabă, dar șentile bune au avut tot timpul – Leica. După ce și-au rezolvat problemele cu calitatea imaginii au devenit foarte populare. Am văzut filmări de noapte la care arătau foarte bine – ISO 10800 cred – și mi se pare că au crescut așa încet și sigur.

    Pe termen lung e bine să iei în calcul și valoarea la revânzare. Ideea e că poate la un moment dat vrei să vinzi niște obiective și să-ți cumperi altele noi – eu n-am prea reușit să fac asta pentru că mi-am cumpărat destule obiective ieftine.

  1. Ar fi 260 mm pentru că între timp am trecut la 1D de la Canon, care are un crop de 1.3 (trebuie să actualizez și pagina aia de echipament dar încă mă gândesc ce să vând și ce să mai cumpăr).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s