De cealaltă parte a baricadei

Că am tot criticat bloguri și blogări nu cred că e vreun secret. Le-am găsit tot felul de motive, că scriu prostii, că vorbesc prostii, de-astea. Încă n-am zis nimic – mă rog, aproape nimic – despre comentarii și comunitățile din jurul blogurilor.

Ca o paranteză, probabil că YouTube a mama comunităților datorită numărului mare de oameni care se perindă pe acolo, iar statistic vorbind, cu cât comunitatea din jurul unei persoane sau a unui canal e mai mare, cu atât ura e mai mare. Ai să vezi comentarii toxice, de multe ori scurte, aproape robotice. Oricine ai fi și oricum ai fi la un moment dat atragi și asta. 

Revenind la bloguri, nu la genul ăsta de reacții vreau să mă refer. Am tot făcut mișto de-a lungul timpului de faptul că erai hater atunci când corectai pe cineva, pentru că nimănui nu-i place să fie corectat, dar nici la hateri nu vreau să fac referire. E chiar mai simplu, sunt comentariile și dezbaterile de zi cu zi. Dacă ar trebui să rezum atitudinea de pe internetul românesc aș spune că e plin de minți încuiate și de dorința de a impune păreri, în loc de a le expune și a discuta pe marginea lor.

Minte încuiată nu ai atunci când nu înțelegi ceva, ci când nu înțelegi că alții aleg să gândească altfel decât tine. Asta e ceva atât de adânc încât se găsește la toate nivelurile societății, iar aici, pe internet, avem doar vârful piramidei. Dorința de a impune păreri transformă potențialele discuții din rubricile de comentarii într-un fel de listă de intrări, un fel de registru de axiome enunțate de comentatori. Fiecare emite părerea corectă într-un răspuns cât mai abrupt, categoric. Pentru că atunci când spui ceva trebuie să fii categoric și să fii sigur pe tine. În plus, o părere fundamentată de tine, cu numărul x de argumente ar trebui, în teorie, să fie acceptată aproape la modul general, nu? Așa am fost învățați să gândim, așa am fost învățați să ne exprimăm – corect, nu greșit, fără loc de interpretare. Oamenii nu vor să-și spună părerea și să primească răspunsuri, ci vor să-și exprime părerea corectă. Se merge atât de departe încât poți citi despre cât de subțire se îmbracă oamenii iarna sau care sunt concediile care merită. Poate merită doar la munte: din x motive și teoria celor 3 perpendiculare => că merită doar la munte.

De ce aș da eu mai mult decât suma x pe un telefon? întreabă retoric cineva, ca mai apoi să răspundă tot el că nu există un motiv întemeiat – normal, are unul mai ieftin și e perfect ok. Tu, care probabil faci cam același lucru cu un telefon, ai cam aceeași nevoie deci… vezi? e părerea corectă, accept-o, nu fi fraier. Am dat cel mai simplu (și tâmpit) exemplu, dar principiul se aplică la autostrăzi, fonduri europene, fotografii ale găurilor negre sau la impactul 5G-ului asupra sănătății. 

Probabil e greșit să atribui un astfel de comportament românilor, că nu suntem noi buricul Pământului, dar dacă la asta adunăm aroganța și nevoia de a fi mai presus, de a câștiga măcar o dispută de idei pe un blog obscur, ei bine, avem un comportament toxic.

7 comments

 1. Eu ma gandesc ca probabil e din dorinta disperata de a nu parea prost (ca daca n-ai dreptate, e fara doar si proate fiindca esti prost, pare-se). Eu nu vad o problema cu parerile exprimate categoric atat timp cat ala de le scrie are decenta sa precizeze ca se refera la propria persoana. Unii ar zice (si mi-au zis-o) ca treaba este subinteleasa pe bloguri si in discutii. Mie nu mi se pare. Poti sa ai pareri care sa reflecte un adevar statistic/demonstrabil (de exemplu “ecranul telefonului X e mai fragil”) sau unele foarte subiective (“telefonul X e cel mai bun”). In cazul celui de-al doilea exemplu mi se pare importanta precizarea ca e parere personala, nu bazata pe ceva obiectiv. Ca nu cere de mancare sa zici “mie mi se pare ca tel X e cel mai bun” sau “in opinia mea tel X e cel mai bun” sau “din experienta spun ca tel X e cel mai bun”.
  Pe de alta parte zic ca e totusi foarte util sa aflii parerile, experientele si argumentele subiective ale altora. De multe ori m-am suprins ca ma intereseaza mai tare decat un review online (chiar si venit din partea unor surse credibile, nu cu “interese”). Parerea utilizatorului care chiar a pus mana pe aparat, a dat cu el de pamant, a incercat diverse mi se pare foarte valoroasa. Certurile de la comentarii pe langa faptul ca-s de multe ori amuzante, mi se par uneori la fel de utile. Preocuparea uneia dintre parti de a castiga lupta mi-e indiferenta. Admir insa patosul :D. Eu unul ma feresc sa am des dreptate, nu de alta, dar asta vine mereu cu responsabilitati.

  1. Așa e, s-a propagat ideea că dacă greșești ești prost, dar mulți își bazează concluziile pe argumente puține și apoi generalizează. Sunt foarte solide argumentele alea, da, dar sunt puține. Argumentația în sine e corectă dacă reduci totul la ipotezele respective, dar în ansamblu poate că nu e. E ok dacă ești categoric, dar trebuie să respecți și celelalte păreri. A le respecta nu înseamnă să ți le impui și ție, ci doar să le iei în calcul ca variante.
   De asta nu susțin, cum fac alții, că n-ar trebui expuse unele păreri, ci doar a fi toți conștienți că participăm la discuții și pe lângă matematică mai avem și personalități diferite. Eu am observat pe bloguri că sunt unii comentatori care lasă un comentariu croit pe principiile/părerile lor și nu-i mai interesează evoluția discuției.

   E foarte util să afli părerile și experiențele altora, cred că de asta suntem pe astfel de platforme. Vezi că multe review-uri au pornit tot ca păreri, ca mai apoi persoanele în cauză să devină review-eri profesioniști 😁.

   1. Chiar si eu fac asta (i.e. imi zic parerea si nu ma mai intereseaza evolutia discutiei) cand e vorba de chestii extrem de personale/subiective. Daca intrebarea articolul se refera la asa ceva, atunci spun si nu mai continui discutia fiindca mi se pare inutil (unele lucruri nu se schimba si nici n-ar trebui sa se schimbe in urma unor discutii pe net). Eu consider articolele cu genul asta de intrebari ca interesate de obtinut opinii cu care sa faca un presupus lot statistic.
    Daca ma intrebi ce crema de ras folosesc, atunci da spun ce, dar sunt si interesat de discutii ca poate aflu ceva nou. Daca mi-as caza mama la hotel sau acasa cand vine in vizita, cunoscandu-mi mama si pe mine, raspunsul ar fi mereu aceleasi indiferent de restul discutiilor sau comentsariilor. Desigur, mi se pare normal sa ofer argumente de ce as alege una sau alta, dar dezbaterea ulterioara nu ma mai intereseaza, fiindca n-are impact. Asisderea, nu ma intereseaza cum isi cazeaza altii mama. Asta ar fi genul de “post statistic” la care ofer informatia, dar nu urmaresc discutia.

 2. Bun articol, dar am două precizări pe marginea lui. Prima e că mie-mi place să fiu corectat (și cred că și lui Vladen îi place când îl corectez, sau cel puțin el îmi mulțumește! 😀 ) și a doua e că impactul tehnologiei 5G asupra sănătății e un subiect cât se poate de real și de dramatic. Din păcate.

  1. Sunt de acord cu tine legat de implicațiile 5G, dar părerea mea e că atunci când e tratat superficial e ușor de combătut de către cei gălăgioși, prin ironie, și poate mulți renunță în felul ăsta să mai caute alte detalii.

  2. Păi cine l-a tratat superficial, din tabără celor care vor să tragă un semnal de alarmă? În fine, a râde de ei denotă ignoranță și chiar prostie crasă, în condițiile în care există o mulțime de studii științifice serioase (de ordinul miilor chiar) pe acest subiect. Tot ce trebuie să faci este să-ți scoți capul din fund și să te informezi. După care să te pleznești peste frunte și să spui: cum a fost posibil să gândesc așa?

   Iată că a fost posibil, după cum va fi posibil și de-acum înainte, câtă vreme oamenii se vor menține într-o stare gregară, de semi-adormire, în care se lasă ușor manipulați. În cazul tehnologiei 5G, evident că prostia e și a celor care o promovează și vor s-o implementeze, că și ei vor beneficia de efectele ei minunate.

   1. Eu, la modul simplificat, văd lucrurile așa: 1) cei care discută serios despre asta, 2) cei care râd de ei și 3) masa aia semi adormită. Ca în orice „nișă” (cum se spune acum) cei interesați se vor grupa în 1, iar cei care trec prin zonă, neimpresionați de ce spune 2 vor rămâne în categoria 3. Părerea mea e că doar a flutura subiectul prin fața ochilor oamenilor nu-i va trezi neapărat, atâta timp cât discuțiile sunt superficiale. Sper să fie greșită părerea mea și simplele mențiuni să pună oamenii pe gânduri și/sau pe citit.

    În rest, de acord cu tine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s