Astrofotografie (actualizat)

Am mai atins subiectul, dar cred că în general am pus câteva cadre făcute de mine și am menționat setările, nu știu dacă am explicat de ce le-am folosit tocmai pe alea. De-a lungul timpului mi-am dat seama că sunt oarecum standard setările alea, cel puțin pentru un DSLR normal, nemodificat, pus pe un trepied și orientat către cer. Pe lângă aparat cu un obiectiv (depinde de peisajul pe care vrei să-l surprinzi), se pleacă de la setările de mai jos.

IMG_3696.jpg

Evident, pentru a face acele setări trebuie să fii în modul manual al aparatului (M). De preferat este să fotografiezi în format necomprimat (RAW) pentru a avea cât mai multă informație digitală la prelucrare.

ISO

De obicei cât mai mare, dar cum aparatele moderne permit sensibilități de peste 50000 odată cum îmbunătățirea senzorilor, de obicei 3200 e suficient. Pentru calitatea fotografiilor este de preferat ca ISO să aibă sensibilități cât mai mici, așa că e bine să încerci cu mai multe valori. Eu am folosit 1600 și 3200.

Timpul de exepunere

20’’ reprezintă un optim – destul de lung pentru a surprinde destule detalii, nu îndeajuns de lung pentru ca rotația Pământului să nu producă acele star trails, adică stelele să devină alungite. Mă rog, în cazul în care ăla e efectul dorit, ignoră asta.

Diafragma

Trebuie să fie deschisă la maxim, pentru a surprinde cât mai multă lumină. Cu cât e mai luminos obiectivul cu atât mai bine. 

Unul dintre lucrurile pe care le-am observat în timp, folosind 3 aparate și mai multe obiective, e că se simte calitatea obiectivelor și senzorul aparatului – e oarecum normal, pentru că și diferența de preț e mare. Cu toate astea se pot obține rezultate foarte bune și cu aparate mai ieftine prin modificarea acestora (câteva detalii aici), sau prin adăugarea unui star tracker, adică un dispozitiv care rotește aparatul pentru a compensa rotația Pământului (pentru a folosi timpi de expunere mult mai lungi). E important faptul că modificarea aparatului îl face să fie bun DOAR pentru astrofotografie și aduce rezultate mult mai bune decât un aparat scump. Oarecum e normal totuși să faci astfel de modificări pe aparate mai ieftine și a nu strica un echipament scump (stricat în sensul că nu mai poate fi folosit pentru alt gen de fotografie).

Mă voi interesa și eu de ce înseamnă acel star tracker, pentru că mi se pare cea mai bună variantă pentru mine de a crește calitatea cadrelor mele. Sigur, există telescoape cu tot felul de filtre, dar n-am de gând să car așa ceva după mine, cel puțin nu încă. Poate la bătrânețe, când voi avea mai mult timp liber. O să mă interesez și de posibilitatea modificării unui aparat (un canon EOS 40D), dar nu-mi surâde nici ideea de a căra două corpuri după mine. O altă tehnică ce necesită acel tracker este image stacking, adică suprapunerea a mai multe cadre pentru a elimina zgomotul produs de senzor. Cadrele se importă în softuri specializate și rezultă imagini mai „curate”, adică de o mai bună calitate.

Pentru cine e interesat, urmăresc canalul de YT AstroBackYard al unui tip pasionat de astrofotografie și mi se pare că sunt destule informații, în clipuri destul de scurte și ușor de digerat. Da, urmărindu-l mi-am dat seama în ce epocă de piatră încerc eu să fotografiez Calea Lactee dar învăț, și mi se pare ok modul în care explică tipul tot felul de lucruri – bine, e la un alt nivel, practic urmărește clustere, constelații, planete, nebuloase etc., de care eu nici nu știam că există, dar mai să le și caut pe cer.

Actualizare: pentru a vedea mai întâi ce face Trevor (AstroBackyard de mai sus) aruncați un ochi și pe contul său de Instagram – în clipurile sale, vloguri ca să zic așa, se filmează în timp ce fotogrfiază, explicând destul de în detaliu procesul, iar la final pune rezultatul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s