De ce contează (încă) marca aparatului foto

Postarea e inspirată de aici (mă rog, din titlul de acolo) și de asta pun link, dar nu e nevoie să citiți acolo pentru că nu e elocvent ce zice autorul respectiv. Pe scurt, pentru el personal nu există o marcă de echipament foto care să facă diferența, mai ales la calitatea imaginii. Nu e neapărat greșit, dar e ca și cum aș spune că dacă eu sunt mulțumit de Canon, n-ar trebui să cumpere nimeni altceva. Normal că încă contează marca, pentru că produsele sunt gândite diferit, uneori reglate diferit și au funcții diferite.

Prețul

O să încep cu acest criteriu, aplicat strict la corpul aparatului – pentru că o să vedeți că în funcție de accesorii, prețul poate fi sau nu un factor determinant pentru unii. Nu mă refer doar la prețul aplicat corpului aparatului, în sensul că un Canon 5D Mk IV e mai ieftin sau mai scump decât un Sony A7 III sau un Nikon D850, ci și la impactul regiunii de unde-l cumperi. Atunci când Nikon a intrat oficial pe piața din România erau mai multe campanii de reducere și erau tot felul de promoții, de exemplu genți sau filtre gratuite la achiziționarea aparatelor. 

Obiective

Pentru cineva care tratează serios fotografia, obiectivele sunt 50% din echipament. Dintre noi ăștia, nimeni n-o să aibă un aparat + un obiectiv și aia e, pentru că fiecare obiectiv face altceva. Prin urmare, e important ca producătorul de la care cumperi să aibă în gama de obiective ceea ce ai tu nevoie și la prețuri care să-ți convină. De exemplu, obiectivele Canon sunt mai ieftine decât Sony (gama de vârf), dar obiectivele ieftine Nikkor sunt mai bune decât cele ieftine vândute de Canon. Sau, dacă producătorul aparatului nu oferă obiectivele de care ai nevoie sau sunt foarte scumpe, trebuie ca măcar terții să ofere o calitate care să te satisfacă (Tamron, Sigma, Tokina etc.) pentru montura ta.

Accesoriile/funcții dedicate 

Pentru unii fotografi sunt importante unele funcții precum time lapse video sau intervalometrul în aparat. Lipsa acestora înseamnă că trebuie să ai accesorii dedicate, care uneori sunt scumpe sau pur și simplu trebuie să le cari după tine.

Video

A devenit comod să-ți dorești să filmezi cu aparatul foto, în loc să cari după tine și o cameră video, și e oarecum de înțeles. Aici Sony este marca preferată datorită raportului calitate/preț și a sistemului de focalizare precis. E un subiect destul de intens tratat pe YouTube (e de înțeles, acolo toată lumea filmează) și există multe comparații între aparate și obiective care se încadrează în tot felul de bugete.

Ergonomia

E ceva subiectiv, dar foarte important pentru unii dintre noi. Dintre toți producătorii, Fuji se remarcă prin multitudinea de rotițe și butoane care face ca fluxul de lucru să fie apropiat de unul analogic. În rest, depinde de obiectivele pe care le folosești, pentru că obiectivele grele au nevoie de un corp solid pentru a fi cât de cât echilibrate.

Sponsorizări/închirieri

Am lăsat-o pe asta mai la urmă, pentru că se aplică unui grup mai restrâns după părerea mea. Cred că unii nu știu că mulți dintre fotografii profesioniști au ales o marcă pentru că aia au primit, la aia erau reduceri sau pur și simplu aia s-a putut închiria. Să zicem că ai o ședință foto la Cluj și ar fi comod să închiriezi echipament. Poate obiectivele disponibile nu se potrivesc cu ce ai tu, sau închiriezi direct tot echipamentul pentru că e mai ieftin decât să deții tu sculele respective. 

Preferințe

Nu știu de ce încearcă lumea să se ascundă tot timpul, de parcă n-am avea voie să avem o afinitate pentru unele produse sau unele mărci. Așa cum eu sunt astras de Canon, altul poate fi atras de Fuji sau de Nikon, mai ales că odată ce te-ai obișnuit cu un sistem și ești mulțumit, simple specificații tehnice probabil că nu te vor determina să cumperi altceva. E bine să mai schimbi aparatele sau obiectivele, măcar clasele dacă nu chiar și marca, dar e normal să-ți placă ceva și să mai și alegi cu inima, nu doar după review-uri. 

Compatibilitatea cu ce ai deja

Cred că e destul de clar aici, uneori vrei doar un upgrade, nu neapărat un complet alt sistem, și vrei să poți folosi din accesoriile pe care le deții deja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s