De ce ai nevoie pentru prelucrare foto

În primul rând ai nevoie de un obiectiv, adică o direcție în care vrei să mergi ca fotograf, fie că ești amator sau profesionist. Urmărești o calitate a imaginii, un stil anume, perfecțiunea (în general fotografia de produs) sau pur și simplu să scoți fotografii mai bune, dacă da, ai nevoie de o prelucrare ca lumea a imaginilor. Mai pe scurt, ar trebui să vezi fotografia ca pe ceva serios, chiar dacă o practici doar când ai timp. Prin introducerea asta încercam să elimin micile corecții pe telefon sau corectarea expunerii unei poze pe care ai trimis-o rudelor. Nu, aici e vorba deja de tehnici actuale și de a trece la un alt nivel.

Atunci când îți prelucrezi singur fotografiile începi să observi greșelile pe care le faci, vezi dacă echipamentul tău e suficient sau nu și scoți maximul din ce ai la dispoziție. Poți corecta doar zone din fotografii, poți adăuga efecte, poți gestiona imaginile (pentru că vor fi multe) și vei deveni un fotograf mai bun per ansamblu. În cele ce urmează o să enumăr principalele chestii de care ai nevoie pentru a te apuca, presupunând că ai deja un aparat foto oricare ar fi el, inclusiv o vagă estimare de preț. Spoiler alert, nu va fi chiar ieftin pentru că fotografia în general nu e o pasiune ieftină.

PC / Mac

Fără linux, sorry, pentru că vom avea nevoie de produse Adobe. Cred că pot spune din start să uiți ce spuneam aici – era ok pentru a te juca între sărbători, dar pentru ceva serios nu e suficient. Revin, deci PC sau Mac. Indiferent dacă e desktop sau laptop, trebuie să aibă un ecran bun – o rezoluție cât de cât și culori bune. Un monitor decent pentru așa ceva trece de 1000 de lei, iar dacă nu ai deja un desktop, probabil că tot pachetul, inclusiv perifericele, va ajunge pe la 4000 lei.

Normal, fiind vorba de calculatoare, e bine să fie cât mai puternic, un minim ar fi un procesor i5 de generație cât mai nouă (sau echivalent AMD) și 8 GB RAM. De notat faptul că procesorul e mult mai important decât placa video, deci cu cât poți alege ceva mai performant cu atât mai bine. Legat de stocare, trebuie să aibă SSD pentru că lucrezi cu fișiere destul de mari. Dacă e un desktop vei putea face upgrade mai târziu, dar dacă alegi un laptop cam trebuie să te asguri că le are pe toate de la început.

Acum, părerea mea e că nici un laptop sub 5000 lei nu merită, cu atât mai mult cele de 15”, mai ales datorită ecranului. Probabil că la banii ăia iei un laptop destul de puternic, dar multe au ecrane care deși sunt ok pentru jocuri, nu se pretează la prelucrări grafice. Eu am pățit-o cu un laptop ieftin odată – am făcut corecții la mai multe cadre și când le-am deschis pe un monitor decent m-am speriat, pentru că luminozitatea și culorile erau complet aiurea. Am avut la un moment dat un Sony Vaio cu ecran bun (pe la 5000 lei) dar nu era grozav în rest și, deși la momentul respectiv era mai ieftin decât ce mi-am dorit eu (un MacBook Pro), încă mi se pare că nu a meritat banii.

Mac-ul e un safe bet din punct de vedere al hardware-ului pentru că pentru așa ceva e făcut. Ecranele sunt în general de calitate și își păstrează valoarea în timp dar da, sunt scumpe. O altă variantă, indiferent de platformă, ar fi second hand-ul. De exemplu, la 5000 de lei găsești un MacBook Pro, un iMac sau echivalentul cu Windows, trebuie doar să ai grijă la ce cumperi. Eu personal aș căuta un MacBook Pro sau un iMac (2013 sau mai nou), sau un Razer Blade. Dacă nu vrei să sari pur și simplu pe ebay (îți explic imediat de ce nu OLX), există magazine care vând echipament folosit și oferă și garanție.

De ce nu OLX? eu unul nu am încredere. Lumea nu trimite prin curier fără avans – asta înseamnă că trebuie să virez bani în contul unui necunoscut ca mai apoi să aștept un produs – și nu ai nici o garanție că primești ceea ce voiai. Poate dacă găsești la tine în oraș e ok, nu zic că nu, dar eu am preferat ebay (nu știu cât de money back guarantee e și ăla dar na, e ceva).

Software 

Probabil că știi deja că suita Adobe e de referință în domeniu, dar ai să vezi că există și alternative – mă rog, nu neapărat suite, dar unele programe pot fi înlocuite. Mie unul nu-mi surâde ideea de abonament, deci o să evit îmn continuare să vorbesc despre întreaga suită de programe oferite de ei, dar dacă pentru tine e ok, n-ai să dai greș.

În primul rând ai nevoie de un program de prelucrare foto și gestiune, mai exact de Adobe Lightroom, sau alternativa Capture One. Eu am ales Lightroom și am ales să-l cumpăr separat. Acum că mă uit, s-ar putea să nu mai poată fi achiziționat separat, în mod normal costa în jur de 700 de lei.

Screenshot 2018-12-28 at 13.26.24Screenshot 2018-12-28 at 13.27.40

Cum funcționează? în general imporți pozele de unde vrei tu într-o locație pe calculator sau pe un HDD/SSD extern, iar imaginile vor apărea în partea de jos. Funcțiile de corecții sunt în partea dreaptă, iar efectele (filtre) în partea stângă. Toate corecțiile și efectele sunt nedistructive, adică sunt salvate într-un fișier diferit de imagini. Astfel vei avea tot timpul cadrul brut de la care ai pornit. Pentru a tria cadrele poți aplica un sistem de rating (stele) și astfel poți prelucra doar versiunile care ți se pare cele mai bune (cele mai clare, bine expuse etc.). Gestiunea se referă la modul în care imporți cadrele dar și la modul în care le împarți pe categorii și le accesezi ulterior. 

E probabil cel mai bun program pentru fotografi pentru că ai la îndemână toate reglajele și corecțiile care te interesează, până la export. Exportul stabilește practic destinația fotografiei – web, print etc. Mai nou rezoluțiile aparatelor foto sunt mari și nu ai de ce să umbli cu fișiere de 18-20 megapixeli, de aici exportul pentru diverse destinații.

Cam la urmă Photoshop, nu? asta nu pentru că nu e un soft fantastic, ci pentru că nu se folosește foarte mult în fotografie, decât pentur anumite tehnici, mai exact selecții și înlocuiri de elemente sau suprapuneri de cadre. Dacă prelucrarea foto de care ai nevoie ține doar de corecții care se pot face în Lightroom sau Capture One nu ai neapărat nevoie de el, mai ales că poate fi folosit doar prin abonament. 

N-am să vorbesc prea mult despte el pentru că este clar un standard în domeniu și, din nou, nu poți da greș folosindu-l. Cu toate astea, aici am găsit o alternativă foarte bună: Affinity Photo. Costă undeva pe la 250 de lei și e one time buy, disponibil ca și celelalte pe Windows sau Mac. Recunosc, nu am făcut eu încă mare lucru cu el, dar îmi place mult și prețul e rezonabil. E în continuă dezvoltare și se adaugă funcții noi prin update-uri. Poate nu e atât de finisat ca și omologul său de la Adobe, dar nu se compară cu variantele gratuite precum Gimp, de exemplu. Poți descărca un trial pentru a te convinge, până una alta. Deși există tuoriale, nu sunt atât de multe ca și pentru Photoshop pentru că, repet, ăsta e standardul industriei. Pentru mine însă nu se justifică 10-15-20 euro sau cât o fi un abonament Adobe Creative Cloud. Cel puțin nu încă.

Ca o concluzie, pentru fotografi Lightroom sau Capture One e un un must, abia după ce am început să folosesc Lightroom mi-am dat seama cât de stângace erau gestiunile fotografiilor mele și prelucrările în general, pentru că erau funcții pe care nu le cunoșteam și nu le aveam la însemână.

Extras

Cititoare de carduri – după caz, în funcție de ce aparat folosești șl ce are desktop-ul/laptopul pe care-l folosești.

Unități de stocare externă și backup. Cu backup-ul cred că e destul de clar, e bine să ai măcar un HDD extern pe care să ai o copie a chestiilor de pe calculator. În funcție de câte date ai pierdut până acum din cauza asta ai să iei mai în serior sau nu ce îți spun aici. E ca și în cazul trepiedelor, unii (ca și mine de altfel) vor să învețe din greșelile lor, nu ale altora. Cât despre stocare, ai să vezi că la un moment dat vei aduna multe date, cu multe versiuni de prelucrare și exporturi și, din nou, e bine să ai măcar ceva extern.

Tabletă grafică. Wacom ar fi standardul industriei, cum se spune, dar pentru fotografie nu sunt neapărat necesare. Cu toate astea oferă și ele avantaje, deci dacă ai banii disponibili, n-ar strica.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s