Din nou, formă fără substanță

Nu v-ați săturat de „cum să faci x lucru” fără să-ți spună ceva concret? Astăzi e Bogdan Drăgotoiu feat. Prezi blog (ai răbdare, ajung și la ăia) – Cum să faci o prezentare. Ca o paranteză, Bogdan m-a fermecat iremediabil cu sloganul său „Fii pișicher și bagă un șer” și m-am gândit să fac asta – să fiu pișicher și să bag un șer la un articol, dar cu niște explicații.. așa.

Deci, cum să faci o prezentare. Mi-am dat seama că e eceva putred după întrebările pe care ți le pui când începi:

De ce trebuie să susții prezentarea respectivă? – Pentru că ai ceva de prezentat, logic.

Care este audiența căreia i te adresezi? – celor care sunt interesați de ceea ce prezinți sau de domeniul în care se scaldă prezentarea.

Ce le vei spune? Ok, deja devine dubios. Prezinți când ai ce, nu vrei să prezinți și cauți subiecte.

Cu ce vrei să rămână după prezentarea ta? Păi măcar cu concluziile, dacă nu cu ce ai prezentat – ce naiba de întrebare e asta?

De cât timp ai nevoie pentru a face prezentarea? De obicei timpul e alocat. Deci te întrebi ce poți face în timpul x.

De cât timp ai nevoie pentru a o exersa? Dacă te iei după articol, muuuult timp pentru că se pare că n-ai nimic de zis.

Idei precum testatul sălii și back-up sunt clar de bun simț, dar nu-ți spune cum să faci asta. Nu e pișicher, de-aia. N-ai treabă cu sala, ci cu echipamentul, iar backup-ul se referă mai mult la asta. Dacă PC-ul de acolo nu merge, dacă proiectorul e prost, dacă stick-ul n-o să meargă, dacă n-ai fost atent la cum ai inserat chestii în prezemtare și acolo n-o să se vadă cum trebuie – știi, de-astea. Sigur, Bogdan nu folosește Power Point, pentru că, din nou, nu e pișicher, ci Prezi. De ce? păi pentru că în PP nu poți pleca de la un slide simplu și adăuga texte și forme după cum vrei – crede dânsul și mulți alții care vor să mai dea bani pe ceva. Vezi bulele ălea de acolo? na, forme predefinite sunt și în PP, ai efecte, animații, mai trebuie să ai niște design în cap. N-ai? caută pe net, dar nu cumpăra chestii de care n-ai nevoie. Dacă încă crezi că te prostesc, uite ce zic ăia pe blogul lor:

Presenting on the big stage doesn’t mean your content needs to be extra obvious (such as a larger font or logo). Instead, focus on a more subtle way of sharing by utilizing a visual metaphor.

Dacă vă uitați acolo, asta se traduce într-un slide mai grafic, dar mai puțin subtil. Pentru că scopul nu e să transmiți ceva clar, scurt și concis, ci s-o dai în infografice. Bine mă, dam ăsta, că ești tu pișicher, și cum necuratul se face o prezentare atunci?

Cum vrei tu, cu grijă să nu greșești și respectând chestiile CONCRETE de bun simț. Ca să-ți arăt că nu e greu să te fandosești, o să pun chestiile astea mai cu imagini așa, cum zicea tanti aia de la prezi.

slide jpg.001

După ce am muncit minute bune la frumusețea aia, am zis să fac niște capturi de ecran (na, printscreen) ca să vezi că nu e mare lucru. Eu am folosit Apple Keynote, dar în Power Point e exact acelați lucru.

Deschizi programul în care vrei să faci prezentarea:Screenshot 2018-12-10 at 12.25.35

Ștergi chestiile de acolo și rămâi cu… un black canvas (așa se zice acuma)Screenshot 2018-12-10 at 12.25.43

Adaugi un fundal (în cazul meu un gradient)Screenshot 2018-12-10 at 12.26.44

Pui niște textScreenshot 2018-12-10 at 12.27.27

Pui pictograme ca să fie mai pișicherescScreenshot 2018-12-10 at 12.28.37

Na, mai completezi cu ce vrei pe acolo. Dacă te uiți atent, nici măcar culorile gradientului nu le-am schimbat, ci doar culorile pictogramelor și textului, iar formele din fundal sunt tot pictograme, mărite, la care am redus opacity. Oricum, secretul e să nu folosești slide-uri predefinite, că alea arată nasol. Intră pe pinterest sau ceva de genul și uită-te la exemple, la ce fonturi folosesc, culori, modul de dispunere a elementelor grafice etc.

Ca o concluzie, caută să fie simplu, mai ales că ceea ce pui tu acolo vor citi oamenii cărora le faci prezentarea, nu e pentru tine – pot fi în schimb idei în jurul cărora să vorbești.

Nu dați șer și alte povești, că nu caut neapărat să vină o puzderie de cititori aici. E așa bine cu 2-3 cititori, e liniște și pace. Dacă mă fac antreprenor de-ăsta cu povești vă anunț, dar până atunci e bine așa. Dacă e cineva care ia totuși în serios ce e aici și are link-uri cu surse de inspirație, liber la comentarii.

2 comments

 1. Eu zic ca la chestia cu audienta probabil se referea la ce gen de “interesati” sunt in sala.
  Ca una e, sa zicem, sa tii o prezentare stiintifica la o conferinta cu public din domeniul tau de activitate, altceva e sa fie publicul din chiar subspecialitatea ta si extrem de diferit e sa fie un public general, la conferinte cu componenta de popularizare. Macar felul cum faci introducerea si tot trebuie sa-l adaptezi. Asta ca sa nu mai zic ca, cel putin pentru mine, conteaza si cat de multi sunt. Intr-un fel te adresezi catre un public de 200 si in altfel unuia de 10k. Nu prea mai merg chiar aceleasi glumite si familiarisme. Sau macar mie nu mi se pare ca ar merge. Deci, in opinia mea, e extrem de important pentru cum construiesti si cum prezinti o prezentare publicul caruia i te adresezi.
  Asisderea nu e deloc sigur ca aia raman cu concluziile tale daca i-ai pierdut de pe la jumatate si prindeau pokemoni sau raspundeau la mail peste concluziile tale. Nu stiu care-i specialitatea ta, dar pe unde ma invart eu trebuie sa ii prinzi muuult inainte de concluzii altfel toti isi corecteaza articolele pentru viitoarele submisii, raspund la mailuri sau, mai ales phd studentii, prind pokemoni. Asa ca eu incep cam tot cu “iaca de ce e relevant pentru voi”.
  Zic ca ala de a pus intrebarile de care te iei tu pacatuieste mai ales prin faptul ca le-a pus asa pompos, nu-s necesar toate tampite daca le dai o sansa. Articolul aluia nu l-am citit ca m-am plictisit pana-n gat de tot felul de experti in domeniu, in plus m-ai convins de la intrebari (m-am plictisit mai ales de intrebari pompoase puse de experti de duminica).

  1. Da, așa e, trebuie să te adaptezi puțin la public, dar asta vine cu experiența și e mai ușor atunci când ești stăpân pe ce ai de spus. Modul în care menții interesul audienței ține de experiență, ori dacă încerci să-i explici cuiva cum să facă o prezentare, e clar că n-o are. Dacă e să fim cinstiți, poate că prima ta prezentare n-ar trebui să fie în fața unui public foarte mare pentru că nu ai experiență și invariabil te vei pierde pe alocuri.

   Per ansamblu sunt de acord cu tot ce zici tu, atâta că mi se pare următorul pas, adică după ce construiești cât de cât o prezentare. Nu știu ce fac așa zișii tineri din ziua de azi, dar o primă prezentare o ai la liceu sau facultate, dar acolo nu ți se pun nici bazele și nici nu e practic în fața unui public.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s