Chestii pe care le poți face pe smartfon…

…în 2018. Sau 2019, puteai și în 2017, în fine. Mi se pare că unii și-au creat fixații despre cum ar trebui să fie telefoanele și cât ar trebui să coste că au uitat cât de importante au devenit și câte chestii facem cu ele. Așa că dam ăsta o să vă spună câte facem (sau putem face) cu ele.

Telefoane și SMS – cine ar fi crezut?

Rețele sociale – bine, facebook și instagram cu îți spun toți blogării, dar poate adaugi un deviant art, un twitter, un art station, un reddit sau tumblr.

Internet – cred că ăsta ar trebui să fie imediat după telefon și sms, dar cred că nu ne dăm seama cât de important e ăsta. Avem informații despre aproape orice în buzunar și avem o groază de serivicii accesibile oriunde și oricând: cumpărături, aplicații de mesaje, acces remote la diverse, hărți, muzică, filme etc. Mai mult, poți folosi telefonul ca router pentru laptop sau tabletă.

Muzică – am menționat asta și mai sus, dar practic ai un player în buzunar pe care poți stoca ce muzică vrei tu și destul de multă aș spune. Indiferent că e streaming sau muzica ta personală, se poate spune că ai eliminat un dispozitiv.

Filme – tot aud asta pe youtube, unii cică se uită la filme, dar nu e pentru mine.

Podcast-uri/audio books – mi se pare o metodă bună de a asimila informație atunci când ești pe drum sau când aștepți pe undeva.

Internet banking – destul de important, aș zice.

Finanțe personale – venituri, cheltuieli, economii, practic poți avea totul în buzunar.

Poze – indiferent că sunt pozele din concedii sau pozele cu câinele care se tăvălește pe jos sau pur și simplu poze pe care le faci pentru a nu uita ceva sau schițe, notițe, etc.

Mail – pentru că nu l-am amintit mai sus.

Health & fitness – poți aduna toate datele de care ai nevoie – poate activitățile de fitness, poate km parcurși cu bicicleta, date medicale precum tensiune arterială, puls, glicemie etc.

Jocuri – eu mai puțin în ultima vreme dar fiecare cu preferințele lui.

Carduri și cărți de vizită – poți folosi carduri, vouchere, cărți de vizită, tot felul de prostii de genul.

Baze de date – poate ai o groază de parole, poate tot felul de comenzi pe care vrei să le ai cu tine, practic orice notai până acum în agende și carnețele.

Remindere și calendar – oarecum ce notai în agendă, doar că mai ușor, mai detaliat și cu alarme atunci când ai nevoie.

Chestii utile în general – poate folosești telefonul ca telecomandă pentru ceva (gen o cameră foto/video), poate ești fotograf și ai o aplicație pentru astrofotografie, poate umbli toată ziua și plătești parcarea printr-o aplicație, poate e un simplu calculator sau chiar folosești blitz-ul integrat ca lanternă sau poate ești mai fandosit și controlezi becurile din casă cu telefonul.

Cred totuși că ne-am obișnuit ca un telefon mobil să le facă pe toate astea și subestimăm dispozitivul ăsta mic și bun la toate. Tot ce spuneam mai sus (mă rog, în afară de filme, dar mă uit la clipuri pe YT, deci o fi tot pe acolo) am ajuns să fac aproape în fiecare zi cu telefonul și sunt convins că sunt alții care îl folosesc chiar mai mult. Nu poți să nu te întrebi la un moment dat și dacă ceva care face atât de multe nu merită și un buget pe măsură, dar important e să folosești ceea ce îți place – uneori e un obiect mai scump, alteori unul mai ieftin, indiferent dacă e strict din cauza bugetului sau doar a preferințelor. Încearcă să nu mai ții cont de ce își spun alții că merită, ci doar de ceea ce crezi tu că merită pentru tine. Ca să-ți dau de gândit cu banii și obiectele am să iau alt exemplu.

Să zicem că folosești zilnic un creion, hai să fie mecanic. Fiind un obiect personal, parcă ai vrea să-ți placă, poate vrei să fie roșu sau albastru, din plastic sau din inox, să aibă o anumită formă. Poți folosi un creion mecanic de 5 lei, 10 lei (un Rotring de care a auzit toată lumea) sau unul de sute de lei. Alegerea diferă în funcție de fiecare, nu ar trebui să fiu eu sau altcineva un reper pentru tine, mai ales că sunt banii tăi și tu îl folosești. Spre exemplu eu am un Parker, care e vreo 100 lei și e exact ce consider eu că am nevoie – nu-mi plac alea mai ieftine sau altea mai scumpe și am un buget pe care-l consider acceptabil pentru mine când vine vorba de un creion. Încă o dată, dacă nu era clar: poate ești doar superficial și te interesează designul, alege ceea ce place ochiului atunci și gata. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s