Problema cu părerea la români…

… e că trebuie băgată cu piciorul în gât. De ce ar trebui să cenzurăm păreri? pentru ca ăia creduli să nu le urmeze; de ce să nu le urmeze? pentru că sunt greșite; de ce ar conta că sunt greșite? pentru că le băgăm pe gât cuiva ca fiind genral valabile – normal, atunci când le considerăm corecte. Și e ciudată toată povestea asta.

O să mă refer mai mult la internet, că acolo sunt părerile la kilogram. De ce tot spunem că românii se pricep la toate? pentru că își exprimă în mod dubios și agresiv părerile și pentru că nu vrem să înțelegem noțiunea de greșeală. Ai spune că o greșeală la vedere poate fi ușor corectată, nu? nu, pentru că îl facem praf pe ăla care greșește, pentru că nu ai voie să greșești – asta ți se spune din frageda pruncie. În continuare, modul în care formăm o părere.

Argument1, Argument2, Argument3 acoladă Părerea. Acum, ceva poate fi greșit acolo fie în modul cum ai interpretat argumentele ălea, fie în faptul că ai lăsat pe lângă Argument4, Argument5 și câte or mai fi. Mai știi la matematică (geometrie, de exemplu) când din câteva chestii rezulta ceva? și era q.e.d. apoi? well, same șit. Ca un exemplu real, multe chestii pe care le citești pe net despre infrastructura din România sunt greșite doar din cauză că cei ce le scriu nu au toate datele – aici mă refer la postări – păreri dar și la publicații pentru că, oh well, de ce să nu procesăm o părere și aia e? Problema e că punem qed ăla la final.

Partea bună a părerilor de tot felul e că, nu numai că vezi puncte de vedere diferite, ci și că oferă posibilitatea altora să le completeze/combată. Dar dam ăsta, dacă zice cineva că vaccinurile provoacă autism? păi dacă e doar o părere, exprimată ca atare, poate discuțiile generate vor convinge o masă, nu neapărat pe ăla care a emis părerea. E o chestie a noastră, a oamenilor să ne formăm păreri, unele poate bazate pe idei fundamental greșite, asta nu înseamnă că începem să ne dăm în cap unii altora. Dar noi suntem români, nu trebuie ”să-ți dai cu părerea fără să știi”, nu? pentru că asta însemană părere, să vină de la cineva cu o patalama specifică, ca să știm dacă o credem sau nu, pentru că ASTA ÎNSEAMNĂ PĂRERE. AVIZATĂ!

Dar dacă ți-aș spune că, șoc și groază!, nu doar românii sunt așa? …

– pauză de consternare – 

… pentru că noi românii suntem un popor ca oricare altul, mai săraci ca unii, mai bogați ca alții, mai îndoctrinați ca unii, mai guralivi ca alții, mai normali ca unii, mai anormali ca alții. A, mult mai aroganți ca alții, dar poate ne vindecăm cu timpul.

Postarea de mai sus tocmai te-a costat 1euro+TVA, pentru că am hosting de plătit. Suma aferentă ți-a fost retrasă din contul personal de debit. În cazul în care nu ai cont de debit, ți se va retrage din cel de credit. Dacă n-ai nici de-ăsta, află că nu tu i-ai tras țeapă lui dam ăsta, ci el ție pentru că dam ăsta nu plătește hosting. (notă de umor tâmpițel inspirat din blogosferă)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s