După 10 ani de dam ăsta

Probabil că n-ați știut, dar zilele trecute dam ăsta a împlinit 10 ani. 10 ani de bloghing valoros, amatoricesc, fără domeniu, fără nimic profesional. Vai și-amar, dar 10 ani, asta înseamnă că sunt unul dintre cei mai vechi blogări – mie unul mi se pare foarte tare și mă uit de sus la ăștia mici.

Am început blogul la puțin timp după ce mi-am propus să învăț fotografia digitală și, de-a lungul anilor, a fost o pânză pe care am putut să-mi aștern în principal procesul de învățare. Mi-am mai spus oful, am mai povestit una alta, m-am jucat, ne-am înjurat, astea. Azi mi-am dat seama că o mare parte din blogurile care m-au inspirat au dispărut demult – mă refer la cele precum blogul lui Cristian Bîscă. Îmi aduc aminte că urmăream un blog similar, al unui tip cu o prietenă/soție drăguță și o pasiune pentru chitară care, așa ca și mine, încerca tot felul de cadre și mai istorisea câte ceva – din păcate a fost șters demult. Sincer să fiu nu cred că în lumea asta digitală blogurile de genul mai au vreun sens, mai ales că orice conținut media e mult, accesibil și ieftin. E destul să dai like unei pagini de facebook sau să cauți puțin pe instagram și te vei bucura de mai multe cadre de calitate decât pot produce eu. Mai mult, poveștile scrise la sfârșit de zi sau ideile aruncate sporadic nu aduc valoare pe un internet animat și plin de chestii faine.

Am câștigat exact cât mi-am propus – 0 (zero) – și așa intenționez să păstrez blogul, nu neapărat pur, dar consider că e un ceva în care nu ai de ce să arunci cu bani. Echipamentul pe care l-am cumpărat, banii cheltuiți și resursele alocate m-au dezvoltat pe mine și cu asta sunt mulțumit. Mă bucur că am creat o platformă cu ajutprul căreia am împărtășit ceva de-a lungul timpului cu câțiva prieteni sau 2-3 necunoscuți. În ceea ce privește contextul blogosferic, am urmărit dezvoltarea blogurilor, în fiecare an blogosferea s-a cernut, bugetele s-au schimbat, oamenii s-au porcăit, s-au mituit, au făcut ce-au vrut ei. Recent am descoperit idei care nu-mi plac și tot felul de generalizări care nu mi se pare că ar face bine cuiva. Spuneam într-un articol recent că m-am simțit inspirat de YouTube (și Alex mi-a penalizat superficialitatea) pentru că am fost copleșit de câte lucruri pot face oamenii, indiferent că e ceva făcut manual, muzică, film, video etc., sau de chestii uzuale prezentate într-un alt fel. Păi pe lângă asta chestiile cinice precum criza pe care o are Kaufland sau cum de oamenii sunt proști pentru că nu vor să priceapă că relații începute în adolescență n-au cum să dureze în timp cam pălesc. Acum na, o fi faină blogosfera asta și nu pricep eu. Eu vreau să învăț și să fac lucruri noi, iar aberatul pe niște chestii cotidiene și forma fără fond nu mă atrag cu nimic.

Cred că pe viitor vreau să scriu, așa că poate voi posta povești, văd eu de care. Sau poate voi și desena, dar sigur voi face ceva nou. Dimineața, la duș, mă gândeam că nu-mi lipsește neapărat timpul, la modul fizic, ci la modul mental – mă preocupă multe alte lucruri și nu vreau s-mi mai rup o oră sau 2 pe zi pentru a posta ceva fără noimă pe blog. Asta va trece pe măsură ce se vor termina chestiile alea care mă preocupă. Am tot spus-o, mi-ar plăcea să scriu o carte la un moment dat. Vreau să mai învăț, dar probabil o voi scrie la un moment dat și va fi slabă – că așa scriitor sunt eu cum înțeleg ONG-urile încălzirea globală, dar nu va conta, pentru că, în cel mai rău caz o voi împărtăși cu 2-3 oameni pe un blog.

Astea fiind spuse, au fost cumva 10 ani. Dam ăsta se înclină.

5 comments

  1. Nu credeam să fi inspirat vreodată pe cineva, dar dacă zici tu, mă bucur că a fost așa 🙂 Blogul a rămas acolo, pentru posteritate, dar între timp pasiunile și hobby-urile se schimbă. Poate într-o zi o să mă mai apuce, cine știe. Oricum, baftă în ceea ce faci și să fie cu plăcere, că altfel nu se poate 🙂

    1. Știu că se schimbă. Am apreciat faptul că încercai să conturezi un stil al tău, chiar dacă nu mi-au plăcut chiar toate cadrele tale. Succes și ție în continuare și probabil că vor fi o surpriză plăcută cadre noi pe blogul/site-ul tău, atunci când te vei hotărî să apeși din nou declanșatorul 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s