Și voi credeați că dam ăsta e heităr…

Cred că spuneam eu la un moment dat cum că nu mă mai simt heităr de-ăla de arătat cu degetul de blogări pentru că există prea mult negativism. Sper că am zis, că așa intenționam. Na, dacă n-am zis, uite că o zic acum. Spre deosebire de blamatul facebook unde zi de zi apar, chipurile, poze cu pisici, prostii neinteresante și oameni care se laudă cu copii sau vacanțe, aici, pă bloguri, sunt oamenii ăia mai elevați care dezbat lucruri.

Acuma, voi știți că dam ăsta zicea că nu e foarte elevat ce se întâmplă aicea, nu? și că mai cu jumate de gură dam ăsta a fost donat spre adopție lui dracul, pe motiv că el e oricum irelevant, nu? Ideea e că nu e important dacă dam ăsta are sau nu dreptate, dar aș vrea să pun aici niște idei. Vreau ca ăia care trec pe aici să le vadă și să-și facă o părere. Hai să-i dăm drumul.

Pe scurt, din 16 martie 2016 nu se mai fumează în spații publice închise, de data asta birturile fiind și ele încadrate aici. Normal, legea asta a dat naștere unor controverse. În primul exemplu, un articol în care ideea de bază e că fumătorii îi afectează direct pe nefumători, trebuia făcut ceva, iar acel ceva nu-i privează de țigări, ci doar schimbă condițiile în care aceștia au voie să-și desfășoare viciul. E o părere, dar ideile de acolo pot fi dezbătute – asta ziceam că facem aici, adică un argument contra articolului sau a ideii centrale nu înseamnă apel la modificarea legii. Avem un domn care comentează:

”Cu ce deranjez eu un nefumator daca stau intr-un spatiu public inchis si impreuna cu alti fumatori bagam tigari ca turcii? Nu-l oblig sa intre inauntru – e viciul meu si am dreptul sa-l practic atata timp cat nu-i afectez pe altii.” – e o idee care se aplică la cârciumi, continuată mai jos:

”Bun, inteleg ca fumatul in multe din spatiile publice sa fie interzis. Dar de ce nu exista o prevedere care sa-mi ingaduie mie sa-mi deschid un club de fumatori? Doar pentru fumatori? Oricum nu o sa fie prea multe si nefumatorul poa’ sa mearga linistit cu prietenii lui fumatori in multe alte locatii.”

Vă rog încă o dată: luați-o ca idee, că e pă blog, nu în parlament. Replica:

”Draga Gigelule anonim. In primul rand NU apreciez sa-mi comentezi pe aici fara o identitate asumata, asa ca asta e prima si ultima ta interventie in formula asta.” – aceeași porcărie, aproape la fel de veche ca blogul lui dam ăsta. Pentru mine e irelevant că își spune cineva supermen atâta timp cât are ceva pertinent de spus.

”De-aia nu exista avioane de fumatori, trenuri de fumatori, spitale de fumatori etc. Nu are sens segregarea asta.” – nu merge pentru că avionul sau orice alt mijloc de transport în comun nu e un ceva pe care să-l poți ocoli, așa cum e un birt. Era vorba de o idee pertinentă la care s-a răspuns superficial. Și dacă poate să nu fie pentru toți alb? de ce nu se poate dezbate?

În exemplul 2, definiția omului normal la cap:

”Fumătorul român altruist: “Mie îmi place să fumez, dar e ok să fac asta afară dacă înseamnă să protejez sănătatea celor cu care împart localul.” (zis şi “omul normal la cap”)”

Omul normal la cap respectă legile și regulile locației. Dacă fumatul este permis și nu-i deranjează pe cei cu care ești fumul. poți fuma. În orice grup de oameni normali cineva s-a plâns la un moment dat, iar fumătorii au stins țigara, sau au ieșit afară. Dacă statul a scos o lege care să protejeze prin forță sănătatea nefumătorilor, omul normal se va conforma, că de-aia e normal la cap. În timp ce se conformează poate susține că e discriminat. Ești la fel de normal dacă ai o altă părere decât restul lumii, cel puțin atâta timp cât nu dai nimănui în cap.

Un lucru pe care lumea pare să nu-l înțeleagă e faptul că nu eradicarea fumatului ne face civilizați, ci simpla respectare și punerea în practică a legilor. Fumatul e doar un subiect ca oricare altul, principiile se aplică și la circulația bicicliștilor, dacă vreți. Mi-aș dori ca cel puțin în mediile în care ideile ar trebui să circule liber, să poată fi argumentate sau demontate, aceste generalizări gen ”românul nu-știu-cum” să nu-și mai găsească locul. Nu va fi așa, știu, iar asta mă dezamăgește. Degeaba susținem argumentațiile și dezbaterile dacă reducem totul la ”românul nu vrea să înțeleagă că”. Observ că există o masă tampon pe care o lovesc toți, o masă formată din oameni proști, care piratează, care vor să le facă statul, care fură, care conduc prost, care în ciuda prostiei lor votează, deși aparent n-ar trebui, masă care ne face pe noi ăia deștepți să trăim mai prost decât ar trebui. E ușor să arăți cu degetul în loc să încerci să educi, lucru care nu se face prin ”ești prost, pentru că dacă nu știi trebuia să cauți”. E urât, e rău, nu vreau să fiu așa. Nu fiți nici voi așa.

Cu stimă,

Anonimul neasumat.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s