Experiența Apple – II – iPhone, iPad

iPhone

În 2011, odată cu valul smartfoanelor, am trecut și eu la iPhone 4, de la un Nokia E63. După experiența iPod, care m-a lăsat împărțit între design, construcție și funcționalitate impecabile, dar în același timp un mod ciudat de a-l conecta la calculator, am ales iPhone, alte variante fiind HTC Desire HD sau Nexus nu știu care. Erau telefoanele de care am auzit, Androidul era, din nou, ceva de care auzisem doar. Doi colegi aveau HTC, nimeni Nexus. Nimeni iPhone. Am hotărât că vreau iPhone fără să despic firul în patru, fără să văd ce procesor, ce memorie, ce retină, ce rezoluție, ce Android. Apropo, n-am de gând să fac un review și n-am de gând să compar telefonul celor de la Apple cu restul, dar voi sublinia niște idei. Revin, iPhone 4. După jumătate de zi de transferat contacte de pe vechiul Nokia (nu știu dacă pe Android era mai ușor, chiar nu știu), m-am obișnuit repede cu iOs. Mi-am făcut Apple ID, iCloud, chestii. Mi-am configurat mailul și alte mărunțișuri. Trebuie să recunosc că pentru mine era un adevărat salt în viitor navigarea pe internet pe mobil, dat fiind faptul că pe Nokia trebuia să mișc o săgeată cu tastele. Din ce am văzut la unul dintre colegii mei, Androidul părea ceva similar care putea fi personalizat. Nu puteam să pun widget-uri, nu aveam vremea pe ecranul principal, nu aveam atât de multe aplicații. Nu am văzut în asta un impediment.

Unul dintre lucrurile greoaie a fost însă, din nou, conextarea telefonului la calculator. Dacă în cazul pozelor e simplu – se pot copia pur și simplu pe calculator -, în cazul altor fișiere era mai complicat, de exemplu copierea melodiilor sau a tonurilor de apel. Din nou iTunes. Chiar dacă totul părea oarecum logic, adică a sincroniza ce ai pe calculator cu ce ai pe telefon (mă rog, într-o anumită măsură), eu nu voiam să sincronizez. Eu voiam să copiez pe și de pe. Până la urmă nu pot spune că am fost deranjat de situație pentru că eu nu prea leg telefonul la calculator. Un ton de apel și câteva melodii și aia e.

În rest, mi-a plăcut telefonul pentru că totul era simplu și intuitiv, comod aș spune. Eu folosesc telefonul mobil pentru telefoane, poze, browsing, anumite aplicații, note, ceva jocuri și alte lucruri mărunte care au nevoie de internet – de exemplu internet banking. Ah, ar mai fi rețele de socializare, dar nu depind de asta. Pentru mine e important să fac asta când mă plictisesc, când sunt la volan, când stau pe câmp sau când aștept ceva. Nu am nevoie de tot felul de senzori sau elemente personalizate. De exemplu, am văzut că un telefon (Nexus nu știu care) știe să pornească camera dacă faci double tap (dau cu degetul de doo ori pe ecran) pe ecran. Tare, mi-am zis. Dacă aș avea nevoie de asta? sigur nu. Dacă mi-ar face asta viața mai ușoară? sigur nu. În momentul de față, în loc de tap-ul ăla apăs un buton și mișc degetul pe ecran. Mulțumit de experiență, am trecut la un iPhone 6, că 4 dădea semne de oboseală. Deh, fițe.

IMG_1734

Acum vin heitării, adică oamenii cinici. Indiferent de ce ați văzut și auzit, iPhone este un telefon bun. Da, e bun. Nu cel mai bun, nu cel mai prost, nu cel mai potrivit, nu cel mai inovator, nu revoluționar. Bun. De ce nu știe să dea pagina atunci când miști ochii? de ce nu are mai multă memorie? de ce nu are mai multe funcții? pentru că Apple consideră că nu trebuie să aibă. Atenție, că aici alunecă toți în ridicol. Dacă ăia consideră că tu n-ar trebui să ai senzori nu înseamnă că ți se impune ceva, că nu te obligă nimeni să ai aifon. Prin limitarea funcțiilor însă, Apple a reușit să le facă pe alea puține să meargă bine.

Am auzit întrebarea ”câți folosesc la maximum un telefon?”. Da, m-am crucit. Pentru cei ce încă n-au înțeles, e un TELEFON. Dacă folosești 2-3 funcții, pentru că ălea îți sunt de ajuns pentru a aprecia sensul vieții, e ok. Nu, nu ești spălat pe creier, ești un om care folosește un obiect pentru ceva. Sau, mai rău, cum propovăduiau unii pe bloguri, trebuie să merite banii dați pe el. Pentru că un merită să-ți iei un model de telefon mobil doar dacă ești nu știu cinne, faci nu știu ce și câștigi nu știu cât. Logic, nu?

Hai să dăm și în partea financiară. E scump. Normal că a da 3500 de lei pe un telefon e mult. Că e mult, ce dracu’. Nu oricine are un asemenea salariu. De fapt e scump doar pentru că sunt altele mai ieftine. Problema e că, dacă vrei să ai viața ușoară cu un telefon mobil, vei da cel puțin 1500 de lei pe el. Tot scump, dar parcă nu chiar așa, nu? Ei, cine folosește electronice știe că prețul dublu nu înseamnă performanță dublă. Practic, grosolan spus, un telefon de 3000 de lei nu e neapărat de 2 ori mai bun ca ăla cu 1500. Acum sărim în ailaltă barcă, adică cât de cool e telefonul ăsta. Noi românii încă mai credem că un astfel de obiect îți oferă un anume statut. Fie ești tare că ai aifon, adică nivelul maselor, fie la modul subtil – doar am zis că îți iei doar dacă ești nu știu cine, câștigi nu știu cât etc. Deci de fapt dacă ești sărac n-ai aifon. Dacă ai aifon, nu ești sărac. Dar de ce aveți bă, toți aifon?! că se știe că nu sunteți bogați. Eu zic să trecem peste. Morala e că poți cumpăra un iPhone odată la 3-4 ani, ceea ce mai îndulcește partea financiară.

Ca o recomandare, dacă crezi că ai aceleași așteptări ca mine de la un telefon, ți se potrivește. Dacă ți se pare că te face mai trendy, iar ți se potrivește. Dacă ți se pare că limitările lui te limitează și pe tine trebuie să alegi altceva. Un coleg spunea că ar fi interesant să folosești telefonul ca pe un stick de memorie, adică pentru a lua diverse chestii cu tine. Nu zic că nu e comod, dar mie nu mi se pare ăsta un impediment. iPhone e un telefon popular, și nu degeaba. Oamenii normali nu încearcă să te convingă că un telefon au altul e mai bun, indiferent de marca sau tipul acestuia. Eu unul nu consider că toată lumea ar trebui să și-l cumpere. Din nou, e scump. E la fel de scump ca multe alte obiecte electronice fără de care ai putea trăi.

iPad

După ce am aberat până acum, aici e foarte simplu: nu am un iPad. Am cumpărat unul pentru maică-mea anul trecut, mai excat un iPad mini genrația 3. Pentru mine e un iPhone mai mare. Eu folosesc laptop și telefon, deci pentru mine tableta e complet inutilă. Vreau să mă uit la ceva sau să citesc ceva, am laptop sau telefon. Trebuie să recunosc totuși, pentru fotografi sau graficieni e un fel de carte de vizită – poți avea oricând la îndemână întregul tău portofoliu într-un dispozitiv portabil. Pentru mine personal, nu merită. Deși am văzut că e unul dintre cele mai ”cool” dispozitive, nu e pentru mine. Ăsta e un exemplu clar de ”nu merită să dau banii ăia”. Mai bine îmi iau țoale, jocuri, softuri, accesorii pentru bicicletă etc.

E fain. Serios, e fain. Dacă te vezi cu o tabletă în mână sau dacă într-adevăr îți crește în vreun fel productivitatea, merită.

Acum niște chestii de principiu. Nu, nu sunt unul dintre ăia care ar sta la coadă la iPad. Sau iPhone sau orice altceva – nu despre asta e vorba. Ești doar un om normal dacă cauți comoditatea sau un produs care pur și simplu îți place. Nu, nu trebuie să ai 10 argumente pentru ca un obiect să-ți placă. Din câte am observat (mai ales în străinătate, că la noi e altă atitudine), cei ce folosesc iPhone sunt doar oameni normali. Nu sunt îndoctrinați sau spălați pe creier, doar normali. Într-un fel am ajuns să-i apreciez pe cei ce sunt fideli unei idei sau unor mărci, pentru că asta înseamnă că aleg ce le place. Așa cum am un coleg care își cumpără doar telefoane HTC (nu Samsung, LG sau naiba știe ce, HTC), așa era o fătucă care spunea că ei îi place Orange. Nici nu se uită la Vodafone, că îi place Orange. Saaaau, al treilea caz, o fătucă căreia îi place bing (motorul de căutare) – recunosc, pe asta n-o înțeleg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s