Din secretele lui dam ăsta – resurse pentru heituială

Nu știu dacă v-am mai spus cum face dam ăsta când face. Nu știu pentru că mi-e lene să caut, e la mintea cocoșului, dar eu am să vă spun. Probabil v-ați gând că dam ăsta ia toate blogurile la rând, citește cu nasul lipit de monitor ce scriu toți specialiștii, iar apoi stă și cugetă că cum să se ia de ei, nu? Nu, nu e așa. Important e să știi unde să cauți – iar asta știți toți cei care ați terminat o școală. Da, la școală ai învățat că trebuie să copiezi din cartea care trebuie, că altfel tot 2 luai. Poate luați voi 4, dam ăsta lua 2, că cică avea părul dat cu gel. Bun, să nu ajungem la uniforme și cal bălan, mai bine aia cu resursele. Numai puțin, că mi-am adus aminte de ceva. Deci stați că trebuie să lămurim asta. A, voi nu sunteți hateri? Mba da, sunteți. Dacă ești român, automat ești/ai fost hater – conform legii blogsferice din 2003, republicată prin HGblog_generalist din iulie 2011. Cum să nu fii hater? Ți s-a părut la un moment dat că apa caldă era prea caldă? că limonada era prea acră? că produsele Apple sunt prea scumpe? well then, mincinos mic, cum e cu heitingul? Gata, sunteți toți hateri, n-o mai dați la întoarsă. Revin.

  • Creativitate și povești. Vrei de-alea în care diverși aberează și sunt incoerenți? atunci accesează cu încredere campaniile de la blogal inițiative. Acolo  oamenii trebuie să scrie articole despre obiecte precum cratițe și abonamente tv. Îți dai și tu seama ce creativ poți prezenta o cratiță printr-un articol, nu? Vrei să trântești una de-aia cu ”maxima nu știu cui”? dam ăsta îți garantează că în maxim 5 minute ai material. Dacă cumva petreci 10 minute acolo, e posibil să ai material mai mult decât îți duce memoria.
  • Heiting profesional blogosferic. Simplu: refresh.ro. Studiile blogosferice, modul în care pui degetul pe smartfon (rezultat dintr-un studiu), milioanele de utilizatori și cititori de bloguri, aproape toate nestematele astea sunt ușor de demontat. Trebuie să răsfoiești puțin, apoi să citești chestiile reale pe un site serios și gata, trebuie doar să așterni pe blogul tău fain heituiala. Dacă itemul anterior (cică itemul există în limba noastră-i o comoară) era pentru începători și gospodine acre, aici e nevoie de finețe și de niște raționament.
  • Proiecte blogosferice. Asta intră în categoria întâmplărilor de zi cu zi, sau de sezon. În funcție de cum străluce soarele afară – sau din cale afară în sufletul cuiva – în blogosferă se coc tot felul de idei. Citește o carte, poartă carte, transformă-te în carte, participă la un marș cu carte, nu neapărat despre carte. Ei, nu numai că rar e ceva util și bine gândit, dar din aceste proiecte se nasc alte proiecte. Ai purtat cartea? na, acum ia-ți bicicleta și bag-o (pe carte) între spițe. Mergi pe bicicletă (mai greu, că ai cartea între spițe) până în parc, parchează bicicleta lângă un gorun și citește cartea. Ăsta e un exemplu, înțelegeți ideea. Ăsta a fost un exemplu banal, dar lucrurile astea pot devia în brenduri și alte povești care pot fi heituibile în serii de articole.
  • Blogări neutri. Adică oameni precum Oana. Aparent are un blog normal, cu diverse chestii care te pot interesa sau nu. Nu dă nimănui în cap, nu ridică în mod excesiv în slăvi pe nimeni. Dar, din când în când proiectul îi bate la ușă. Atunci, orice om normal, îi citează pe toți, pune link-uri (deși Oana nu e cel mai bun exemplu pentru că am certat-o de câteva ori pentru lipsa lor) cu oamenii și chestiile din proiect. Nu trebuie decât să răsfoiești, pentru că toți au scris la fel, exact același lucru. Nefiind ceva documentat sau interesant, din nou, se poate demonta sau ridiculiza ușor. De acolo am ajuns, de exemplu, la Doris ”Diacnoză”, un blog cu potențial. Eh, aici trebuie ai ceva fler ca să nu stai să pierzi aiurea timpul cu toate blogurile.
  • Domeniul tău de activitate. Dă și tu un search pe google sau, dacă suferi de hipermetropie sau astigmatism, pe bing. Nu te mira, dacă suferi de alea n-ai observat că nu era google ăla pe care căutai. Revenind, dacă te pricepi la ceva, caută ce spun alții. Vei constata că sunt mulți care nu se pricep, dar scriu despre. Uite, barajul Vidraru are sait. Cineva s-a gândit că accelerația terenului la cutremurul din ’77 fu 0.15 grame. Nu 0.15g, adică 0.18 x g=9.81 m/s^2, ci grame.
  • Blogării profesioniști. Ei bine, când vine vorba de social media, ăștia profesioniști se pricep, nu ca tine. Practic ar putea șterge pe jos cu unul ca tine. De fapt sunt la așa un nivel încât nu numai că a da like la o poză cu o cafea înseamnă strategie, ci inclusiv frunza desenată pe spuma cafelei respectă un brief. E clar, n-ai ce comenta la ăștia despre social media, dar, în profesionalismul lor ei vor scrie și despre alte chestii – similar cu punctul anterior. Ei, acolo e muuult material.
  • Blogroll. Atenție la blogroll-ul fiecărui blogăr. Dacă la el ai subiect de heituială, probabil că vei găsi și acolo.
  • Freestyle hating. Intri pe niște bloguri la plezneală. De exemplu, dai de un articol. Vezi? câteva rânduri. Ei, ce e acolo poate fi heituit din mai multe unghiuri, de exemplu: criteriul de evaluare, în câte țări fu blogărul de își dă cu părerea, sau de cum elimină țările ”mici”, adică ălea mai puțin bătute de picior.

Dacă n-ați observat, punctele de mai sus pornesc de la o experiență blogosferică minimă și se opresc la ceea ce numim poporal, cutră bătrână. Ultimele puncte presupun niște know how sau hau hau de-ăla când știi ce să cauți, că altfel nu numai că citești porcării săptămâni întregi, ci mai rău, ajungi să le crezi. Sper că vasta-mi experiență să vă slujească așa cum m-a slujit pe mine, și să puteți bifa fiecare proiect blogosferic cu minimă pierdere de vreme.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s