Primii pași în blogging

Scriu articolul de față pentru mine, pentru a-mi clarifica niște lucruri înainte de a porni un nou blog, dar și pentru a încerca să înlătur niște lucruri propagate prin blogosferă de câțiva ani încoace. Titlul este exact ăsta de aici și m-am gândit să urmăresc exact punctele articolului. Aveam aici un exemplu de blogăriță crudă, la început de drum care a dat tot de metehnele blogosferice. Pot fi contrazis, heituit, ce vreți voi, dar sper să dau de gândit cel puțin unor persoane cu care am mai conversat pe aici. O să urmez punctele de acolo.

Primii pași în blogging, ăia ”siguri”, nu există, la fel cum nu există rețeta succesului pentru a fi un blogger cunoscut.”

Ba da, există. Primii pași sunt domeniul și scopul. Pași mari. Domeniul, nu neapărat numele lui înseamnă bani, înseamnă gândire de ansamblu – în funcție de ce materiale vei posta ai nevoie de spațiu, suport etc. E important dacă vrei să poți vinde obiecte sau să răsplătești fidelitatea comunității. E important dacă încurajezi contribuțiile colaboratorilor sau nu. Nu e crucial, lucrurile astea se pot adapta pe parcurs, dar vorbim de profesionalism, nu de un blog unde pui bancuri. A fi cunoscut sau nu ține de popularitate. Vrei tu ca persoană să fii cunoscut(ă) sau blogul în sine? e foarte important.

  • Nu există o rețetă a succesului

Ba da. Se numește calitate. Nu prea există succes asociat strict unui blog, pentru că blogul e un site. Blogul e strict legat de o activitate. Atunci când ai un scop și o direcție trebuie ca tot ce faci mențină un standard. Orice canal media, orice afacere cu ancore digitale are un standard de calitate. Un exemplu bun sunt canalele de YouTube, unde milioanele de abonați nu sunt la cei ce filmează mișcat cu telefonul. Da, sunt clipuri populare, da, s-au câștigat bani, dar nu e o afacere construită.

”Bloggerul este ca un vin – cu cât e mai vechi, cu atâta-i mai bun. (Oare?!) Nimeni nu a deveni cunoscut peste noapte și a și rezistat testului vremii.”

Nu. Blogării care azi scriu despre cine a câștigat Eurovision, mâine părerea lor despre Vocea României, iar poimâine despre prezentarea lor de la Roblognuștiucare tot așa vor fi și peste 50 de ani. Au ajuns să ceară o sumă de bani pe reclame pentru că au un anume public și aia e. N-o să-ți cadă țara la picioare peste 3 ani pentru că tu ai impresia că îți exprimi părerile mai clar. Ai blog de 8 ani și de 4 testezi șampoane? cam asta e dacă așa va rămâne blogul. Nu, peste 20 de ani n-o să testezi nave spațiale. Nu e nevoie să mă credeți/ascultați pe mine. Urmăriți puțin, la așa zișii blogări mari, evoluția banilor, bugetelor și reclamelor. În fiecare an sunt aceleași povești, nimic nou, nimic interesant.

  • Aspectul blogului

Aspectul ține și de ceea ce pui pe blog. Spuneam mai sus că poți avea magazin online, poți avea cont pentru donații, poți avea resurse, poți avea colaborări etc. Aici așa e, fără o investiție e greu.

  • Publicarea articolelor

ce informație nouă aduc eu cititorului meu?” sau ”de ce ar citi cineva articolul meu?” na, în cazul ăsta putem închide blogosfera pentru că nu prea avem de-astea. Informație nouă nu înseamnă că ne spui părerea ta despre ce a zis Mihaela Rădulescu la Vocea României. Dacă n-am văzut emisiunea, aud la radio, văd la tv, citesc în presă. Ești așa tare încât să-mi oferi o sinteză a știrilor înainte să mi le adun eu? super! Sunt destule site-uri care n-au avut succes cu asta pentru că nu interesează pe nimeni. Știrile nu le iei de pe bloguri. Punct. Cât despre informații noi și de ce ar citi cineva, aici e vorba de calitate. Materiale, documentare etc. E muncă, e multă muncă. E ok, poți dribla treburile astea cu articole de 3 lei ca mai apoi să spui că nu există o rețetă a succesului și tu aștepți doar șansa ta.

  • Citește și mergi mult

Are dreptate fata cu evenimentele. Stați așa, că nu mă refer la pișcotăreală. Atunci când postezi despre, să zicem, mâncare, trebuie să urmărești ce se întâmplă în domeniu. Desigur, poți aștepta să te cheme pițeria nu știu care la deschidere, poți să scrii advertorial pentru Food Panda sau poți să mergi tu la restaurante, evenimente etc.

Cât despre cititul despre blogging, las-o baltă. Sau na, cel puțin legat de ce e în România. Nu vorbește nimeni despre partea tehnică, despre cum să-ți faci grafica, cum să faci backup, ce resurse să cauți, cum să-ți organizezi ideile, cum să-ți faci un plan editorial și cum să menții un standard de calitate. Nu, la noi e cu pasiune, cum să ai numele ca domeniu, cum să scrii la ora 9, mai exact povești. Ca articolul citat, de altfel.

  • Comentează articolele pe care le citești

Adică intră într-o cumunitate. Comunitate înseamnă colaborare, iar asta înseamnă a scoate un produs bun lucrând cu altcineva. Spre deosebire de ce e la noi (trebuia să citez undeva, nu?!), unde se adună blogării dar produsul tot fad și împrăștiat e, comunitatea înseamnă că se scriu articole colective sau există o activitate colectivă. Adică articolele care ies sau materialele postate sunt de fapt munca colectivă.  Treci de asta dacă vrei să fii luat în serios.

  • Nu tot ce zboară se mănâncă

Adică la asta se referă. Dacă ai o activitate și ții un blog de o anume calitate, nu ai timp de așa ceva. Nu vei avea așa ceva pe blog. Ești începător și consideri că ai nevoie de exercițiu? ok, scrie despre șlapi. E cu vechime, nu? la un moment dat vei scrie despre clăpari.

  • Învață să te autoapreciezi

Dacă încă nu te-ai prins, un blog care să facă tot ce zice dam ăsta va avea, la un moment dat, o oarecare personalitate juridică. Aici e vorba de afacere, nu de cât crezi tu că valorează părerea ta despre noul șampon Farmec. Există discuțiile astea puerile pentru că nimeni nu evaluează calitatea articolelor. Tu ai unici, deci muncești mai mult decât ăla care n-are. Produsul, nu știu, e un advertorial scris cu pasiune în ambele cazuri, nu?

  • Concluzii

Uitați și voi ce legătură primim legat de blogging profesionist. Câteva rânduri care nu zic nimic, dar subliniază ceva: nu există succes fără activitate, fără să faci ceva. Da, ești popular, că ești nu știu, Tom Cruise și lumea vrea să-ți citească prostiile, dar dacă ești dam ăsta n-ai să ajungi niciunde așa. Colaborările pentru freza ta jmecheră vor atinge repede un maxim. Simplul fapt că te văd unii simpatic nu înseamnă succes. Sau na, dacă succesul pe care-l vrei e ăsta din blogosferă…

Nu, eu n-am un blog de succes. Nu e ăsta scopul blogului și nici nu vreau doar un blog, ci o activitate. Principiile de mai sus au un oarecare raționament, nu se bazează pe realizări sau lipsa lor. Ești liber să mă întrebi de ce dau sfaturi fără să ajung undeva. La fel fac și eu cu alții.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s