Corecții de bază în Instagram

Pentru cei ce nu știu ce e Instagram ăsta (rușine să vă fie dacă e cazul la voi), luați de aici. Instagram e cool, cum zic tinerii. Găsești foarte multe chestii faine și oameni plini de idei și de culoare. Nu vă luați după prostiile de pe net, folosiți-l, că e fain. Vă asigură dam ăsta. Poate atunci când vreți să încărcați o poză arată cam ciudat, e prea întunecată, e prea luminoasă, astfel există o serie de setări, de bază în fotografie chiar, aș spune eu. Am zis să pun și eu câteva dintre ele, pentru cine e interesat de mici corecții. Doar setări, nimic complicat.

Iluminarea globală – Expunerea

Soarele ăla, adică a doua iconiță care apare acolo. Puțin stânga sau dreapta, dacă e cazul.

IMG_1540

Brightness

IMG_1539

A treia iconiță și brightness. Asta corectează luminozitatea imaginii, similar cu punctul anterior. Din nou, dacă e nevoie, cât să arate bine.

Contrast

Contrastul și luminozitatea se țin de mână – practic contrastul scoate în evidență detaliile, dar se pierde luminozitate. În cazul în care e prea închis cadrul, înapoi la luminozitate și se corectează. De obicei, la pozele cu un telefon mobil nu trebuie exagerat cu contrastul.

IMG_1542

Warmth

Crește/scade temperatura culoriilor – din nou, după gust. Mie în general îmi plac culorile mai calde, mai spre roșu. E o corecție care e uneori de efect. De multe ori culorile sunt fie prea reci, (iarna, zăpada, blitz) fie prea calde (iluminat stradal), iar asta face culorile mai naturale.

IMG_1543

Highlights

Corectează de obicei zonele supraexpuse (albe). De obicei se mută cursorul spre stânga. Nu face minuni, dar uneori recuperează din detaliile pierdute – în cazul cerului mai ales.

IMG_1544

Shadows

Scoate în evidență zonele subexpuse (în umbre). Atunci când e soarele puternic (raze luminoase scurte) diferența dintre zonele luminoase și cele întunecate e mare. Cu această corecție se recuperează din detalii în zonele umbrite. De prefarat să se adauge valori mici.

IMG_1545

Sharpen

Dacă fotografie nu e prea clară sau puțin mișcată, sharpness ajută. Setarea scoate în evidență muchiile obiectelor din cadru. A nu se exagera – valori în jur de +10.

IMG_1547

Nu mai rămâne decât alegerea filtrului (după gust) și opacitatea acestuia.

IMG_1548

Publish, share etc. Corecțiile pot fi fine, o imagine plăcută nu trebuie afectată prea mult de astfel de corecții. Veți vedea totuși că, uneori, ele sunt binevenite. Lucrurile de mai sus reprezintă prelucrarea de bază a unei fotografii și se pot aplica înainte de încărcarea în Instagram, indiferent de softul folosit. Enjoy!

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s