Fotografie – de ce (se spune că) echipamentul nu contează?

Se spune că numai începătorii vorbesc despre echipament și că nu el te face un fotograf bun. E adevărat, dar echipamentul contează. Dacă nu ar conta nu ar cumpăra nimeni aparate foto și obiective scumpe.

De ce spun unii că nu contează? Lucrul cel mai important în fotografie este lumina sau, mai corect spus iluminarea subiectului. Calitatea imaginii, culorile, claritatea și detaliile, toate astea depind de iluminare. În condiții ideale de iluminare nu ai nevoie de cel mai performant aparat și cea mai precisă lentilă pentru că iluminarea atinge idealul. Toate detaliile sunt perfecte, culorile sunt exct cum ar trebui să fie. Un echipament performant îți permite să greșești – acolo unde culorile sunt afectate, există obiective și senzor. Teoretic, dacă poți face în așa fel încât subiectul tău să fie iluminat perfect, te descurci cu un aparat foto mai ieftin. Dacă încerci să fotografiezi un peisaj, trebuie să surprinzi acel moment în care ceea ce încerci tu să surprinzi e iluminat perfect – cu mențiunea că perfect depinde de ceea ce vrei tu să surprinzi.

Problema ta ca amator (și a mea, de altfel) e că vezi asta și vezi că a fost surprins cu ăsta. Uitându-te la cadrele tale, e greu să nu te întrebi dacă nu cumva, cu 5D ăla în mâinile tale, ar fi ieșit ceva de aceeași calitate? poate nu exact muntele ăla, că tu erai în Apuseni, dar ceva de un impact similar. Ei, un fotograf profesionist îți va spune să te duci și să încerci cu ce ai tu, iar apoi să-ți cumperi ceva mai performant. Odată cu câștigarea experienței vei înțelege acest lucru, doar că la început e iritant să ți se tot spune că nu contează aparatul, în timp ce ăla care îți spune folosește ceva extrem de scump. Prin urmare, e foarte important să ai o tehnică impecabilă, ca apoi să-ți cumperi echipamentul care ți se potrivește. Ai nevoie de un cadru, unul singur, ca să-ți dai seama lumina și tehnica au fost impecabile și aparatul doar a surprins totul așa cum era.

Bine, dar când contează echipamentul, ce anume conteaza? Sunt multe de bifat, dar nu au o pondere foarte mare luate individual. Practic un fotograf profesionist e atent la toate detaliile și nu lasă nimic la voia întâmplării. Hai să vedem câteva repere:

Dimensiunea senzorului – mexapixelii

Contează. Contează pentru că mai mulți megapixeli înseamnă mai multă informație în fiecare cadru. Asta se traduce prin posibilitatea procesării cu elemente avansate. Nu, 20 MP față de 10 nu înseamnă o calitate de două ori mai bună, ci doar că, în unele cazuri, poți obține mai mult cu mai multă informație.

Construcția aparatului

Pentru amatori probabil e ultimul lucru care contează. Ergonomia, protecția corpului aparatului la intemperii și rezistența la șocuri înseamnă totul pentru fotografii care nu pot evita astfel de accidente. Un fotoreporter trebuie să fotografieze și când plouă sau ninge. Construcția apartului e unul din principalele repere care definește o clasă de aparate – deci un salt mare de preț.

Funcțiile

Din nou, nu e ceva care influențează în mod direct calitatea cadrelor. Totuși, uneori înseamnă diferența dintre a suprinde sau nu un moment.

Autonomia

Când ești în concediu te poți duce să încarci acumulatorul fără să pierzi mare lucru. Când ești în locuri izolate nu mai ai luxul ăsta.

Viteza

3 sau 8 cadre/secundă contează pentru un fotoreporter. Din nou, o mare diferență de preț aici.

Ca o concluzie, cumpără ce îți permiți sau ce îți dorești. Dacă poți, ia-l pe ăsta. Serios, nu trebuie să pleci de la un entry level. La început vei avea cadre mai slabe și vei fi luat la mișto, dar după ce îți vei dezvolta o tehnică impecabilă, vei avea rezultate fantastice. Încearcă să percepi ideea de ”nu contează aparatul” atunci când vrei să încerci ceva. Gândește-te că aparatul de care dispui tu poate suprinde ce ți-ai propus tu. Când poți, cumpără-ți ceea ce îți dorești.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s