Fotor – câteva impresii

Îmi place chestia asta căreia tinerii îi spun ”the cool factor”, adică tot felul de aplicații care arată bine ți sunt ușor de folosit. Una dintre ele părea să fie Fotor, disponibilă pentru Windows, Mac OS, Android și iOS. După cum puteți vedea dam ăsta s-a mai înmuiat – deh, vârsta – și face tot felul de prelucrări de-astea superficiale, apogeul fiind chiar pozele cu telefonul. Dacă acum câțiva ani nu plecam fără 3 kg de echipament, acum vremurile s-au mai schimbat. Nu, aici e lene, nu vârstă.

În fine, am is să văd ce se poate face cu Fotor ăsta, mai ales că e gratuit.

Screen Shot 2015-07-08 at 21.04.39

Interfața e relativ simplă, primul pas fiind așa numitele scene care sunt de fapt niște reglaje automate. În cazul de față este un cadru în format .tiff (se poate vedea după dimensiunea mare, în colțul stânga jos), cadru pe care l-am trecut prin scena Shade. Ulterior, reglajele de bază, culori, balans de alb, expunere, contrast, luminozitate. Toate aceste setări sunt intuitive, ideea fiind să nu intri în prea multe dacă nu te pricepi sau dacă nu e nevoie.

Screen Shot 2015-07-08 at 21.04.45

Screen Shot 2015-07-08 at 21.07.48

Am zis apoi să încerc și alb-negru, cu puțin vignete. La fel, la conversia alb-negru există câteva seturi de reglaje, destul de ok pentru o prelucrare rapidă.

Screen Shot 2015-07-08 at 21.09.59

La final, export cu destinația și rezoluția dorită și cam aia e. O altă funcție care îmi place este cea de colaje. Da știu, există tot felul de aplicații care fac asta, dar eu n-am prea folosit. Nu mi se pare o funcție importantă, doar că uneori e de efect. E, cum ziceam în introducere, the cool factor. Acum hai să vedem câteva cadre prelucrate cu Fotor.

IMG_0819_Fotor

IMG_0873_1Fotor

IMG_0873_Fotor

IMG_1092_Fotor

Din păcate, după rezultate am fost puțin dezamăgit. Calitatea e destul de slabă, contrastul și algoritmul de mărire a clarității (sharpen) cam lasă de dorit, deși fișierele prelucrate conțin destule informații. Într-adevăr, e un soft gratuit pentru cei ce nu vor să se complice prea mult, dar uneori poate face mai mult rău decât bine. Ultimul cadru din setul de mai sus este făcută cu telefonul mobil, iar poate la așa ceva se pretează cel mai bine genul ăsta de soft. Aș recomanda rezoluții relativ mici și cadre care nu trebuie să facă impresie – de exemplu prelucrări ușoare pentru web. Îmi place cadrul alb-negru, e ceva obținut foarte ușor și de efect – o priveliște frumoasă scuză uneori mici defecte tehnice.

Per ansamblu îmi place. Dacă ai niște cadre .jpg care au nevoie de mici corecturi sau ți se pare că au elemente ce pot fi scoase în evidență e un soft ușor de folosit. Vă las cu un colaj pe care eu îl consider simpatic. Mi se pare ceva ce ai pune pe blog sau rețelele de socializare. Ca de obicei, pentru comentarii, aprecieri, injurii și alte bălăcăreli – în rubrica de comentarii.

IMG_0918_Fotor_Collage

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s