Prelucrare foto cu buget redus

După cum puteți vedea, dam ăsta e pe val astăzi. Am pus muzică de pe aifon, prin airplay, la boxe. Muzică electronică! Ce mai, o nebunie! Revin. Când ți-ai luat un echipament foto, mai ales începător fiind, probabil ți s-a cam dus bugetul. Cu toate astea, vrei să prelucrezi fotografii, poate vrei să-ți faci un portofoliu, poate vrei să intri încet în stock photography, desigur, fără să te faci pirat. Fii fără grijă, dam ăsta te ajută.

Ai nevoie de un calculator – desktop sau laptop. Poate unul nou, poate unul mai vechi, tu știi. Poți începe cu economia chiar de la sistemul de operare: în loc de Windows ai putea alege Mac OS sau Linux. Dacă cumperi un calculator nou, Windows te va costa cam 100 de euro, indiferent că sunt sau nu incluși în preț.

Am zis Mac OS pentru că acum îl poți instala și pe un PC, OSX Yosemite fiind gratuit. Afacerea se numește Hackintosh și nu e chiar ilegal, mai degrabă imoral. Nu e ușor, dar e realizabil. Dacă nu te pricepi la chestiile astea, probabil că îți va fi greu, totuși. Greu, dar e o variantă.

Linux. Eh, am tot zis eu chestii despre experiența mea cu Linux (1, 2, 3, 4, 5), dar e un sistem de operare gratuit și stabil. Cu puțin interes poți rula așa ceva fără prea multe probleme.

Să trecem la software. Dacă ai un Canon sau un Nikon, poți începe cu softul oferit gratuit de Canon, sau omologul Nikon. Din câte știu DPP (Canon) cere un număr de serie la download, deci trebuie să ai un aparat Canon, dar probabil poți face rost de acest kit și din alte părți. Desigur, impedimentul este aici sistemul de operare: pe Windows și Mac OS merg, pe Linux nu.

Ajungem astfel la Gimp. Ei bine, Gimp merge pe toate trei sistemele de operare și, la prima vedere, pare un Photoshop gratuit.

Screen Shot 2015-01-22 at 21.01.59

În screenshot-ul de mai sus e varianta pentru Mac OS, dar arată la fel și pentru restul. Comenzile sunt aranjate altfel și meniurile diferă puțin, dar funcțiile de bază rămân și sunt surprinzător de ușor de folosit. Prelucrarea mea de bază înseamnă luminozitate, contrast, umbre și iluminare de fundal, claritate și saturația culorilor – pe lângă crop și alte funcții de corecție de cadrului. Uneori folosesc și conversii alb-negru, foarte ușor de obținut în Photoshop prin comanda dedicată. Merge și aici, arată bine, dar ai mai puține setări.

Screen Shot 2015-01-22 at 21.26.34

Screen Shot 2015-01-22 at 21.28.55

Simularea acelor filtre colorate în schimb, poate face diferența în unele cazuri. După ce termin cu aceste corecții de bază, cel puțin pentru web, urmează claritatea și scalarea. La claritate simpla aplicare a comenzii unsharp mask a oferit rezultate satisfăcătoare, deși există tehnici avansate chiar și pentru Gimp – am încercat, n-am avut răbdare.

Screen Shot 2015-01-22 at 21.24.56

Screen Shot 2015-01-22 at 20.59.21

 

Merge relativ ușor și scalarea.

Screen Shot 2015-01-22 at 21.25.31

În Photoshop există meniul actions, adică posibilitatea memorării unei serii de comenzi. Poți descărca asemenea seturi de acțiuni care includ atât corecția clarității cât și scalarea imaginilor – lucru fantastic din punct de vedere al productivității. Cu toate astea, pentru imagini de înaltă rezoluție, probabil că e bine să eviți asta, mai ales dacă acel cadru trebuie să respecte o serie de rigori.

Screen Shot 2015-01-22 at 21.07.20

 

Sună bine, nu? practic un Photoshop gratuit, nu? Ei bine, nu chiar. De fapt aici trebuie să muncești mai mult pentru același rezultat. Corecțiile nu sunt atât de fine, valorile sunt mai greu de intuit, funcțiile pentru temperatura culorii nu există implicit. Comanda shadow/highlight din Photoshop aici lipsește – lucru important pentru mine din cauza paletei mai scurte a contrastelor la aparatele digitale (dynamic range).

Screen Shot 2015-01-22 at 21.08.51

Există plugin extern pentru așa ceva, nu știu însă dacă e ușor de folosit sau nu. De asemenea nu oferă nativ prelucrarea fișierelor .RAW, fiind necesar un progrămel instalat ca plugin sau separat (nu vă fie frică, nu e cu ozeneuri, e ceva normal). Asta se poate rezolva cu programele oferite de Canon sau Nikon, dar numai pe Windows sau Mac OS.

Concluzii. Gimp e un soft foarte bun, mai ales că e gratuit. Poți face multe cu el, dar trebuie să pui puțin umărul. E bun pentru cei ce sunt la început, pentru cei ce nu își câștigă pâinea din fotografie și pentru entuziaști. Vei învăța multe folosindu-ul, permite utilizarea layerelor sau măștilor, există tot felul de plugin-uri și își oferă ocazia să-ți creezi propriul stil de prelucrare. Folosit alături de programele native ale aparatelor poate atinge un nivel profesional. Faptul că merge și pe Linux îl face, după părerea mea, o variantă ieftină și din cauza calculatorului, care poate fi mai vechi.

De recomandat? DA. Eu îl am instalat de ceva timp și sunt hotărât să-i ofer o șansă. Probabil testul va fi la trimiterea unei fotografii de înaltă rezoluție unei publicații – atât timpul necesar prelucrării cât și rezultatul final. Sunt sigur că sunt și alte variante de softuri, unele care costă bani, dar nu mulți, sau altele gratuite care sunt suficiente pentru un amator, dar Gimp merită cu siguranță o șansă. Vă las cu două cadre prelucrare în Gimp – celelalte variante le găsiți aici și aici.

IMG_0918

IMG_0823

7 comments

    1. MIe mi se pare foarte ok, mai ales că poți avea rezultate de nivel profesional. Principalul avantaj mi se pare faptul că merge pe orice sistem de operare.

      Dacă îl vei folosi cât de cât vei vedea că muncești mai mult decât în Photoshop.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s