Asta cu copirait

Avem o problemă, aici în colțul nostru de onlain, cu furtul. Se fură domnule de nu se mai poate. Da` mai ales de la blogări. Rata criminalității blogsferice a atins cote alarmante, așa că blogării au luat atitudine. Bine, aici nu era vorba de plagiat, că ăla nu e ”a da o dumă asemănătoare” sau hai, aceeași dumă să fie, dar înțelegeți ideea. Alții au luat atitudine fără să-i… fure… cineva.

Acum hai să nu fim răi, au și ei dreptatea lor. Nu e normal să folosești un material fără a avea permisiunea, mai ales că asta poate crea neplăceri autorului. În cazul unei fotografii, autorul acesteia poate avea probleme în a o publica dacă aceasta apare pe te miri unde. Acum hai să fim răi. Mă scoate din sărite atitudinea asta a blogărilor, mai ales că dacă un ceva e pe blogul meu nu înseamnă că eu sunt autorul. Poate am un fraier care îmi face pozele și eu zic că-s ale mele.

Bun. Acum, ce putem face noi, ăștia care scriem din pasiune (și da, aici la dam ăsta pe blog e pasiune căcălău)? Păi oferim material gratuit, spre folosință. Pozele sunt făcute pentru a fi privite, așa că dacă ajung la cât mai mulți, e cu atât mai bine. Având în vedere că pozele de aici îmi aparțin (cu excepția cazurilor unde se specifică altceva sau există o legătură externă), le declar liber de folosit FĂRĂ CITAREA SURSEI, dar în scop non comercial. Nu e frumos să bagi pozele lui dam ăsta în advertoriale sau în posturi de-alea cretine cum că te-ai dus la eveniment. Nu e frumos și, chiar dacă pozele nu sunt nu știu ce, nu merită un asemenea tratament. Ai fost la Sibiu? Nu ți-a mers aifonul și n-ai făcut poze? nu e nimic, bagă una de la dam ăsta. Și nu, nu trebuie să plictisești lumea explicând cum că dam ăla le-a făcut. Ar fi totuși frumos ca, atunci când ești întrebat, să nu spui că le-ai făcut tu. Voi scrie treaba asta pe aici pe undeva, văd eu pe unde. Până atunci dacă vrei, ia. Pune acolo pe blogul tău cu domeniu propriu și/sau pe tuitărul tău cu activitate în social media – dam ăsta n-o să facă pe Groparu cu tine.

Așa, ca fapt divers, dam ăsta e destul de fain el așa, nu trebuie să fie scos în evidență peste tot că vai, uite ce poză a făcut. V-au plăcut, puneți-le unde considerați voi.

2 comments

 1. Păi dam ăsta face excepție de la regulă.
  Majoritatea oamenilor, fie că-s fotografi, scriitori sau pierde-vară, au un oarecare simț al proprietății și, deși nu își doresc neapărat să fie faimoși, își doresc recunoașterea unei munci / creații personale.
  Ceea ce mie mi se pare normal până la urmă și nici nu văd de ce le vine atât de greu unora să pună fix trei cuvinte la final: ,,sursă: Ion Vasile” sau ,,fotograf: vecinu’ meu”. E un gest simplu și corect de făcut.

  Dincolo de simțul moralității pentru care mama-i de vină, dacă e să fiu și egoistă, eu chiar aș insista ca toți artiștii ăștia să își lase vreo urmă pe creație. Dacă vorbim de fotografii, fie un watermark cât se poate de subtil, fie undeva prin properties – ceva copyright (nu mă pricep, nu știu cum se face, dar am văzut că unii au ceva setări ori în aparat, ori prin calculator). Și asta pentru că se trezește poate Iulia peste un an că îi place tare mult vreo poză și poate ar vrea să descopere mai multe poze făcute de același autor. Dar ia-l de nicăieri, că nu știi cine-i 🙂

  1. Ai dreptate cu recunoașterea muncii, dar depinde de fotografii, locul postării și volum. Una e să pui la un articol o poză făcută de cineva și alta e să-i publici 15 cadre. Dacă vrei ca o fotografie să aibă parte de recunoaștere trebuie să o pui într-un loc anume, de exemplu pe un site specific sau într-o galerie, fie ea și virtuală. Dacă o postezi pe blog, twitter și facebook da, lumea o va da mai departe.
   Mie de exemplu nu-mi place cum sună ”sursă poză”. Și nu mi se pre neapărat recunoaștere, ci mai degrabă comoditate. Am luat-o și am pus-o, dar am citat sursa. Dacă pui pe un blog poze, iar lumea vrea să știe cine le-a făcut va întreba, va dezbate și va da mai departe – nu văd aici o problemă.
   Da, e normal să pui un watermark, mai ales dacă crezi că vei vrea să folosești poza în scop comercial la un moment dat. Mai mult, dacă e așa interesat de ceea ce spui tu, ar putea să scrie și pe blog ce vrea sau nu vrea să facă lumea cu pozele lui.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s