Linux și utilizatorul obișnuit

În caz că ați mai fost atenți pe aici, dam ăsta și-a instalat linux la un moment dat (1, 2, 3, 4). Acum am zis să împărtășesc cu voi câteva concluzii și, poate chiar să răspunem la întrebarea ”linux în loc de windows?”. Hai să vedem mai întâi cum văd eu utilizatorul obișnuit.

Utilizatorul obișnuit este acela care își instalează singur sistemul de operare. Ești plin de viruși? Într-o zi faci backup și pui din nou windows? E bătaie de cap dar știi să-ți instalezi drivere, diverse progrămele, mai exact îl faci să meargă. Ei bine, dacă nu știi să faci asta și nici nu vrei să înveți, linux nu este pentru tine. Chiar și luând în considerare google, pentru că acolo trebuie să fii dispus să cauți, să încerci și, de multe ori, să înțelegi. Linux e un sistem de operare stabil, mai ales dacă vorbim de distribuții comune precum Linux Mint  , și puțin probabil să-ți pună prea multe probleme, dar atunci când ți le pune poate fi complicat. De exemplu, anumite actualizări pot avea erori și te poți trezi că nu mai ai imagine, sunet, cursor sau multe alte belele. Nu, nu merge să suni un prieten sau o rudă, să-i spui că e ecranul negru și să-ți spună ce să faci. Deci și prin urmare, trebuie să te pricepi puțin sau să vrei să înveți să te pricepi.

Screenshot from 2014-06-19 23:15:33

Arată bine, e stabil, e frumos. Trebuie doar să ai puțină înclinație. Acum, hai să vedem, punctual, avantaje și dezavantaje:

Avantaje

 • De departe cel mai mare avantaj – lipsa virușilor. Asta nu înseamnă că e imposibil să ai așa ceva, doar că e foarte puțin probabil. Orice aplicație se instalează în general din baze de date linux, unde aceste aplicații sunt verificate. Ele pot fi instalate prin comenzi scrise sau aplicația sistemului de operare – similar cu telefoanele mobile.

Screenshot from 2014-06-19 23:00:08

 • Astfel, următorul avantaj constă în instalarea facilă a aplicațiilor. Puteți vedea în imaginea de mai sus acel Software Manager unde cauți și instalezi aplicații. De asemenea, există varianta prin comenzi scrie în terminal (imaginea de mai jos). Fiind evitat acel proces lung de instalare din windows, scapi de motoare de căutare și alte porcării care vin tot mai des cu progrămelele pe care le vrei tu.

2014-06-15-230532_1920x1080_scrot

 • Stabilitatea. Pentru aplicații uzuale și internet, nu prea ai erori, nu prea se blochează nimic. Poți lăsa calculatorul aprins perioade foarte lungi de timp. Mai mult, în urma instalării actualizărilor nu trebuie repornit sistemul.
 • Aspectul. Da, poate sunt mai superficial uneori, dar multe distribuții de linux au un design plăcut și simplu.
 • Are destule aplicații preinstalate: de exemplu Firefox, VLC, Libre Office, Gimp, PDF Viewer, Media player. Sunt programe gratuite cu care poți face destule lucruri. Un alt browser oricum vei instala, VLC probabil vei instala. Dacă nu ai nevoie în mod deosebit de Microsoft Office, acea suită Libre e de ajuns pentru a deschide documente și a face modificări minore. În caz că mai corectezi ocazional poze, Gimp pare foarte ok.

Screenshot from 2014-06-19 22:56:58

Screenshot from 2014-06-19 22:58:37

Screenshot from 2014-06-19 23:02:24

 • Folosește mai puține resurse.

Deazavantaje

 • După cum ziceam încă de la început, trebuie să te pricepi puțin. Simpla instalare poate crea probleme unui utilizator care nu face de obicei lucruri de genul. Eu m-am obișnuit să-mi fac lucrurile astea simple și am o mică pasiune pentru calculatoare. Dacă nu te interesează deloc lumea asta, îți va fi greu.
 • Lipsa multor programe. Dacă ești legat de windows, deși unele programe pot rula în linux, probabil că trebuie să rămâi la windows. Alternativele oferite de linux poate nu te vor satisface – de exemplu, un utilizator avansat de Office probabil nu se va obișnui cu Libre Office.
 • Lipsa driverelor și problemele hardaware. Da, sunt șanse ca linux să nu funcționeze bine pe calculatorul tău. Eu de exemplu nu pot folosi sistemul Optimus (trecerea de la placa video intagrată la cea dedicată și invers). Nu am nevoie de o grafică foarte bună aici, având în vedere că programele de grafică sunt încă în windows. Iar eu folosesc și windows.
 • File explorer. Ai și aici My Computer – sau mă rog, Computer. Dublu click. Eh, fișierele seamănă, dar sunt puțin altfel. Cum adică să pui date pe Home, nu și pe Root? Ce sunt alea cu punct? Cum ar trebui să gestionezi fișierele? E, trebuie să citești puțin despre astea. Nu e foarte complicat, dar e altfel.

Screenshot from 2014-06-19 22:56:10

 • Nu e la fel de comun precum windows. Ai o problemă? trebuie să cauți și să citești. În windows, probabil vei găsi pe mulți să te ajute.

Poate fi înlocuit windows cu linux?

Da, poate fi înclocuit. Poate fi înlocuit dacă în cazul tău nu se aplică dezavantajele de mai sus. Da, e un sistem de operare gratuit, dar deși drăguț, îți poate da multe bătăi de cap. Pentru net, muzică, gestionarea fișierelor și un anumit conținut media, da, e foarte bun. Dacă depinzi de softuri care rulează sub windows, e clar că linux nu va înlocui windows. E am instalat Linux mint dual boot cu windows 8.1. Pentru cei ce vor o aventură, Ubuntu e alegerea. E mai complex și mai greoi, dar stă la baza multor distribuții de linux, inclusiv Linux Mint. Pentru multă lume Linux Mint va arăta ca un windows mai șmecher.

Screenshot from 2014-06-20 12_26_59

Screenshot from 2014-06-20 12_32_23

În imaginile de mai sus, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander pe un Netbook eee PC de 10”.

E mai bun decât windows?

Nu. Există avantaje și dezavantaje, unele avantaje având prețul lor. Eu am plecat spre linux pentru că, în loc să mă chinui cu un sistem de operare scump, mă chinui cu unul gratuit. În plus, sunt oarecum pasionat de lumea asta, deci e și un hobby. Am reclamat anumite probleme la Microsoft și am obținut păreri de rău. Da, doar nu era să retragă sistemul de operare pentru că dam nu știu care a avut nu știu ce probleme.

Ar trebui să trecem toți pe linux?

Nu. Deși există campanii de marketing care împing linux spre utilizatorul obișnuit, după cum probabil ați înțeles deja, linux nu e pentru orice și pentru orice calculator. Poate îl vei instala și vei fi mulțumit – așa cum sunt eu – sau poate îți va da numai bătăi de cap. Este însă o alternativă demnă de luat în seamă. Dacă nu ați observat încă, multe laptopuri vin mai nou cu linux preinstalat. Mie mi se pare cam drastic, scuza producătorilor fiind prețul mare al produselor Microsoft. Dacă n-ai văzut linux în viața ta și cumperi un astfel de laptop, fie vei cumpăra și o licență de windows din același magazin, fie vei împrumuta o versiune piratată. Eu unul așa am făcut în 2005. Am ales versiunea pirarată, adică.

Concluzie

Utilizatorul obișnuit poate trăi cu linux. Poate fi o variantă pentru tine și merită să încerci dacă ești dispus să înveți câteva lucruri. Faptul că poate fi instalat alături de windows e un mare avantaj, astfel te poți obișnui treptat cu el.

 

Sper să fie oarecum de folos părerile mele și, pentru orice alte păreri sau sugestii, ca de obicei, liber la comentarii, fie ele licențioase sau nu.

5 comments

 1. nu sunt gamer, folosesc Fedora 20 pe un ODROID-U3 si n-am nici un windows. ca alternative standard exista imagini de Ubuntu 14.04 LTS sau Android 4.4.3. pe langa faptul ca-i mai mic decat un pachet de tigari si silentios, partea cea mai misto e ca consuma 3W/h … fata de ~90-150W/h cat consuma un desktop. eu nu folosesc skype, da’ pentru cine foloseste, lipsa microfonului se poate rezolva cu un webcam ce are microfon incorporat. pentru jocuri exista Steam pe linux … dar atunci trebuie un calculator cu o placa grafica performanta.

  windows, linux, osx sau android … fiecare sa foloseasca ce crede ca-i face viata mai simpla. calculatorul, tableta, telefonul sunt in fond aparate menite sa ne imbunatateasca traiul … nu sa-l complice. daca insa exista putin interes (financiar sau de alta natura) si pasiune pentru calculatoare & folosirea lor, atunci (si doar atunci) as recomanda linux.

  1. ODROID ăsta e un fel de Rapsberry Pi nu? Foarte tare, oricum. Dacă aș avea mai mult timp liber mi-aș lua unul să mă joc cu el. Eu mai depind de windows cu programele CAD și unele de calcul matematic și numeric. Momentan încerc să renunț la Photoshop, dar filtrele și ”actions” practic îmi scurtează cu 75 % timpul de prelucrare. Știu că mai e varianta cu Wine – poate încerc. Oricum, pentru utilizatorul obișnuit, dual boot cu windows mi se pare foarte la îndemână.

   Ai dreptate cu ultimul paragraf. Pe mine mă enervează promovarea oarbă: ”haideți TOȚI și faceți/folosiți X!”

   1. da, poti sa spui ca-i un “Raspberry Pi pe/cu steroizi” (practic procesorul quadcore e identic cu cel din Galaxy S3 si are 2GB de RAM). in loc de dual boot, poti incerca si Virtualbox (simplu si free ptr. home user) … in care sa ai masina virtuala cu windows si ce mai ai nevoie (fara sa fii obligat sa reboot-ezi).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s