Linux – editare (și) foto

Vă spuneam aici cum că există și dezavantaje la linuxul ăsta, și că încerc și eu marea cu degetul cu un Linux Mint bootabil. Eh, mulțumit de modul în care arăta și funcționa, m-am lăsat dus de val și am făcut niște update-uri. Pentru cei ce nu știu, la un OS bootabil pe un USB flash (da știu, o iau cu lemnul, dar nu pot traduce unii termeni că nu ne mai înțelegem – fiți înțelegători, că nu o iau cu PR) se poate stabili un spațiu aferent salvărilor. Mai pe românește, dacă instalez progrămele, ele vor rămâne pe stick și după ce calculatorul se repornește. Eu am alocat 1 GB, care gigabit s-a și umplut cu update-uri. Supărat și totodată încrezător, am instalat Linux Mint în paralel cu Windows 8.1 – dacă e cineva interesat, să spună în comentarii și adaug detalii. Arată cam așa în momentul de față.

Screenshot from 2014-04-24 23:19:42

Arată bine, după părerea mea, și merge bine. Bun, spuneam în postul citat mai sus că încerc să prelucrez și pozele, să vedem dacă merge și, mai important, dacă merge bine. Am pornit de la un cadru în format .RAW (varianta brută a unui cadru pentru aparate foto Canon) la care aveam deja o prelucrare în Photoshop. Pentru deschidere și editare .RAW am folosit UFRaw, iar pentru prelucrarea efectivă, Gimp. Ambele sunt gratuite și funcționează sub linux. Un cadru cu fișierul deschis în Gimp, apoi cadrele în format .jpg.

Screenshot from 2014-04-23 22:17:52

Screenshot from 2014-04-24 22:37:05

Legat de ultimul printscreen, nu știu voi, dar mie cadrul din stânga mi se pare semnificativ mai bun. Da, cel din stânga e în Photoshop. Acum e normal, pe lângă faptul că Photoshop e un program mai performant, eu unul sunt deja obișnuit cu el și mi-am format automatisme, în timp ce în Gimp trebuie să învăț multe lucruri. Poate efectul sharpen ar trebui aplicat după recomandările de aici, iar diferențele ar fi semnificative. În momentul de față, pentru prelucrarea unor poze dintr-o excursie, probabil că aș alege, convenabil, Photoshop. E normal să vrei să folosești ce e mai comod, mai ales că pot alege între două sisteme instalate deja. Nu e ca și cum ar trebui să pun Windows doar pentru asta.

Ca o primă impresie, Gimp arată destul de bine și comenzile sunt la îndemână. Cu toate astea, barele de reglare și valorile lor mă derutează. De exemplu, saturația culorilor: pentru cazuri uzuale e de ajuns o corecție +10 (Photoshop), pentru cazul de mai sus eu am folosit undeva la +30, cu un efect similar. Poate e doar ceva cu care trebuie să mă obișnuiesc. Plugin-ul UFRaw este și el ceva mai greoi, dar, din nou, poate ține de obișnuință. Cel puțin pe moment rămân la ideea că, pentru prelucrarea unui număr mare de cadre, merită folosit Photoshop – cel puțin pentru un începător în Linux, timpul de lucru va fi redus cel puțin la jumătate.

 

Ca de obicei, comentarii, observații, doleanțe, certuri, fără opreliști în rubrica de comentarii.

4 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s