Linux – de ce NU

E ora 15:10 și e clar, canalul tehnic nu se va întâmpla azi. Tot spun eu cu linux pe aici, ziceam în articolul precedent de ce mă scoate windows din sărite, dar n-am spus în ce condiții nu vei putea trece la linux. Bun, o fi el drăguț, terenul rebelilor, în afara jugului Microsoft, cum vreți voi, dar, ca orice sistem de operare, are și dezavantaje. Așa, comercial, uite ce bine arată Mint 16 Cinnamon:

Screenshot from 2014-04-14 20_26_01

Am schimbat doar fundalul, instalat un dock și am umblat la câteva iconițe. Fain, ă? Da, dar poți trăi cu el, americănește vorbind? Poți trece la el? Merită să-l folosești? Mai jos, câteva dezavantaje sau, dacă vreți, probleme de care te poți lovi (la unele în procent de 100%):

  • Există programe care rulează doar pe Windows. Aici nu prea ai ce face, doar dacă, nu te poți descurca cu alternative pentru linux. Dacă e vorba de programe grele, probabil că nu ai alte variante, deci fie rămâi pe Windows fie, dacă ai nevoie de ele mai rar, păstrezi două sisteme de operare și accesezi Windows când ai nevoie de programele respective.
  • Sistemul tău (laptop, desktop, netbook etc.) nu este compatibil cu linux sau cu anumite distribuții de linux. Nu e compatibil deloc, sau parțial. Poate poți fără modemul încorporat, dar fără placa video sau cea de rețea e mai greu.
  • E un sistem într-o continua actualizare. Da, există o comunitate care îți sare în ajutor, dar trebuie să-ți rezolvi singur problemele. De exemplu, în Ubuntu, în urma unui update (că dacă zic actualizări nu înțeleg unii) mi-a dispărut cursorul. Comenzi, opțiuni, rezolvat în vreo 20 minute.
  • Periferice – oricare ar fi aparatul, aici se pot complica lucrurile. Poate nu mai poți folosi imprimantele, nu mai poți conecta aifonul și altele.
  • Îți e greu să scapi de rutina zilnică. Ai un sistem pentru muzică și filme? păi aici nu prea ai winamp. Dar ai VLC. Cu unele e mai greu, altele poate nu sunt deloc. Depinde de fiecare.
  • Până înveți, chiar și lucrurile banale cer timp. Cât de greu e în Windows să schimbi tastatura? E, în Mint am reușit să schimb în Română. Și n-a mai mers deloc tastatura.

Astea ar fi, în mare, problemele utilizatorului comun, la început de linux. Există oameni care o duc la extrem. Nu vă sfătuiesc să dați prea multă atenție, cu atât mai puțin să urmăriți tot clipul, pentru că orice lucru are avantaje și dezavantaje. Există ”e bun pentru tine”, unde tu ești o persoană rațională și poți cântări subiectiv acele avantaje și dezavantaje.

Pentru cine vrea să încerce, sfatul meu este să faceți un usb bootabil cu linux. Nu DVD, pentru că merge mai greu. Mi se pare cel mai bun mod de a încerca sau învăța. Dacă tot am amintit de linux Mint, aici pagina principală, iar aici partea românească. Momentan am și eu un Mint bootabil și am de gând să încerc editarea pozelor, să vedem cum merge. În exclusivitate pentru cititorii dam167, voi posta reacțiile de după.

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s