Da’ am zis de ce… linux?

Cât încearcă dam ăsta să se trezească, în așteptarea ședințelor, am zis să scriu un articol. Să fiu blogăr activ, zic. Mai mult, mi-am adus aminte că n-am zis de ce mă atrage linuxul ăla. Principalul motiv pentru care merg spre linux este windows. Windows 8/8.1.

Înainte de toate menționez că este vorba de o licență OEM de Windows 8, cu care am făcut un upgrade la 8.1. Upgrade-ul a durat vreo 3 zile, deoarece procesul de instalare se bloca subit. Ce e drept, trecerea la 8.1 a adus ceva stabilitate în plus, dar și alte probleme:

  • Probleme la conexiunea wireless. Din 15 în 15 minute conexiunea wireless cădea. Te conectai din nou, treabă care ținea aproximativ 15 minute. Vorba aia, nici nu puteai urmări proiectele online că pica netu’. După doar două zile de căutări, zile în care am început să suspectez cum că placa de rețea ar fi bolnavă, am aflat că soluția e un alt driver pentru placa de rețea, pe motiv că windows 8.1 e o domnișoară care nu e satisfăcută de orice driver. După alte 3 ore am găsit driverul.
  • Apple. Se pare că nu e normal să ai un laptop+windows și să vrei să legi un dispozitiv Apple. Astfel, la actualizarea iTunes, Windows s-a gândit ca imediat după instalare să înlocuiască driverul nou instalat pentru dispozitivul mobil. 4 ore mai târziu, problema a fost totuși rezolvată.
  • Ventilatorul. Dintr-o dată, posedat parcă, ventilatorul laptopului a rupt tăcerea și a început să se răstească la mine. L-am implorat să vorbească cu mine, cu ochii aproape înlăcrimați, dar degeaba. O fi pe ducă, am zis. Se duce dracului brendul. Nu. Doar că au venit acele vremuri când trebuie să cauți alte drivere. Ați zice că dam ăsta e amator și nu știe că trebuie să-și actualizeze driverele, nu? Ba, știu că așa credeați. Dar nu. Nu e nevoie de ultimul driver, ci de un anume driver.
  • Boot. Ce, credeați că la Sony Vaio+Windows 8.1 bagi un disc, schimbi ordinea la boot și gata, pornește de pe disc? Gen boot priority, optical device și gata? Sau Bios -> boot device priority și restart? Nu, maică. Secure boot, external device enabled, UEFI boot, boot device priority și parcă mai erau vreo 3. După astea, poate merge.

 

Așa ca fapt divers, windows ăsta e atât de evoluat, încât dacă ai o problemă precum cel de mai sus trebuie să verifici înainte tot felul de lucruri:

– există o setare cum că laptopul tău va opri placa de rețea ca să consume mai puțin. Da. Deci e posibil să rămâi fără net, ca să fii mai eco. Logic.

– apoi afli că mai e posibil să pierzi și altele.

Bun, o să vedem că, pentru utilizatorul de rând, linux pune multe probleme. DAR. Windows ăsta costă cam mult și nu sunt sigur că, în calitate de utilizator obișnuit, ar trebui să muncești atât. Ghinionul e atunci când ești ca mine: ai o licență de 8/8.1 și toți te sfătuiesc să pui un 7 piratat.

3 comments

  1. Aceeași problemă o aveam și eu cu netul. O dată la câteva minute dispărea în neant și-mi venea să dau cu laptopul de pereți. După o grămadă de căutări am descoperit setarea aia minune de care zici, care am concluzionat că e by default (că n-aș fi ales eu așa ceva), și-am modificat-o. De atunci n-am probleme, m-am obișnuit cu Windows-ul ăsta, chiar dacă nu mă dau în vânt după el.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s