Linux – Aspect

A fost odată ca niciodată o poveste în care dam ăsta zicea ceva de linux. Și zicea că face și drege, nu? Na, zic să continuăm povestea aia. Pentru cei ce nu știu, linux este un sistem de operare open source. Cei ce ați auzit de el știți cu siguranță că e gratis. E o chestie complicată și urâtă, dar gratis. Vă propun să nici nu încercați să citiți prea multe din link-ul precedent dacă nu vă pasionează într-o oarecare măsură această parte a tehnicii. Nu vă fie frică, vă explică dam ăsta pe scurt. Am trecut odată pe la Arhi și l-am prins între OSX și Windows, așa că, prin ghiontul de față, în invit să citească, dacă e câtuși de puțin interesat de o a treia variantă.

Linux pornește de la un nucleu central, numit kernel. Fiind deschis, acesta e îmbunătățit în permanență, una dintre consecințe fiind apariția a mai multe versiuni de linux, numite distribuții (distros), cea mai populară fiind Ubuntu. Deși acest sistem de operare a venit din nevoia de stabil și aplicat rețelelor în general, ideologia începe să prindă la oameni, mai ales pentru că e gratuit și poate fi personalizat după gustul oricărui utilizator.  Distribuțiile de linux au evoluat foarte mult în ultimii ani și au devenit tot mai ușor de folosit.

Eu am instalat Ubuntu 13.10 Saucy Salamander (hai, recunoașteți că sună bine, rebel) în decembrie, după câteva de zile de tatonat un usb bootabil. Probabil pentru toată lumea, primul pas ar trebui joaca cu un stick/DVD bootabil, cu ajutorul căruia poți vedea care e treaba. Un link în plus pentru curioși. Deși diversele distribuții sunt mai nou promovate intens, acest sistem de operare nu funcționează perfect – sau chiar deloc – pe unele configurații hardware. Folosirea acelui stick/DVD bootabil vă oferă posibilitatea să vedeți ce nu merge, sau care componente nu funcționează. De exemplu, e de ajuns ca placa de rețea să nu funcționeze. Eu personal am instalat Ubuntu 13.10 pe un Asus Eee PC, un netbook cu 1 GB Ram în paralel cu windows 7. Asta înseamnă că la pornire ai posibilitatea să folosești Windows sau Ubuntu.

Principalul avantaj al acestui sistem de operare e lipsa virușilor. Nu neapărat pentru că ei nu există, ci pentru că, spre deosebire de Windows, accesul aplicațiilor la rădăcină se face prin înregistrarea utilizatorului (parolă). Principalul dezavantaj, lipsa multor drivere și aplicații. Dacă folosești anumite aplicații care rulează sub Windows, e posibil să nu găsești ceva similar pentru linux care să te satisfacă. Hai să lăsăm discuțiile astea pentru articolele viitoare și, dacă tot vorbim de aspect, v-am pregătit niște screenshot-uri. Menționez că am o oarecare pasiune pentru calculatoare și mai citesc una alta. Dacă e cineva care consideră că mă exprim ciudat sau aduc vreo ofensă IT-știlor, liber la comentarii, completări, tras de urechi etc.

 

Windows 8.1 (cu licență, dacă interesează pe careva) pe laptopul meu principal – Sony VAIO

win81

Fără prea multă bătaie de cap și fără o temă specială: icoanele sunt descărcate separat, numele acestora e scos prin anumite artificii. Nici măcar dock nu e, sunt alezate așa la plezneală.

 

Ubuntu 13.10 Saucy Salamander (Gnome) și un Conky la care am renunțat până la urmă. Aici am totuși dock

Ubuntu 13.10

 

Linux Mint 16 Cinnamon de pe un DVD bootabil (aici mă joc încă, nu știu dacă voi instala sistemul) – de notat faptul că am schimbat doar imaginea de fundal

Linux Mint

 

În episodul următor despre distribuții și adevăratele probleme de care te lovești. Acolo nu vreau să dau lecții, ci mai de grabă scriu câteva lucruri în speranța că trece altcineva să explice mai bine. Până acum, sunt oarecum mulțumit și intrigat de ideile de mai sus și, am încercat și eu, să vând aspectul. Din păcate, am observat că cei cărora le lipsește imaginația și creativitatea sunt utilizatorii de Windows. Legat de personalizare și aspect, vă recomand să răsfoiți pe deviantart.com screenshot-uri pentru windows, linux și mac.

 

4 comments

  1. Nu ştiu să comentez tehnic, că nu mă pricep dar mă uit la ecranele astea curate ( nude, aproape) ale tale….si mă minunez de ecranul meu. Na, că acum număr şi iconitele de pe el. 34 în cap. Atâtea am eu în faţa ochilor, zilnic. Din care 7 ţin de jocurile fetiţei, plus un KLM pe care nu l-am folosit niciodată.

    1. Acum depinde ce faci cu un calculator. Eu la cel de la birou am 104 iconițe și 2 monitoare. A păstra ecranul curat implică organizare și o gestiune cât de cât a unui flux de lucru. Până la urmă le ții pe toate unde crezi că îți e mai comod. E nevoie de timp și experiență pentru a știi de ce aplicații ai nevoie și la ce interval. În Windows 8 (și în linux de altfel) ai un motor de căutare eficient, astfel la o tastă distanță ai caseta de căutare și poți accesa orice aplicație.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s