Lacul meu

IMG_0494

7 comments

  1. Aaaa….da raţe şi bobocei n-ai, nu-i aşa?! Limba aceea de pământ din fundal e dig? Sau ce? Acolo ai barat? E cam mâlos. Off topic: Leonardo da Vinci a încercat să devieze albia râului Arno pe la 1500 pt. a lăsa populaţia Pisei fără apă, ca să evite vărsarea de sânge între armatele a două oraşe puternice din Italia Renaşteriii. Nu a reuşit pt. că malurile se prăbuşeau tot timpul. Că ai vorbit de barări.

    1. Nu, limba aceea din fundal e ce a rămas din pământul săpat pe șantier – se va spăla în timp. Poza e făcută de pe baraj,

      Stabilitatea malurilor se calculează. În caz că acestea cedează la umplerea lacului, se protejează – de obicei prin pereuri de piatră sau dale din beton. Cele mai simple măsuri sunt de a corecta panta taluzului malului pentru a nu mai aluneca, lucru care se realizează natural pe la noi – adică se mai satură și malul ăla să alunece și la un moment dat stă potolit.

  2. Adică atinge un profil de echilibru, ca malul din stânga pozei că cel din dreapta pare excavat sau în orice caz e mai abrupt. Observ că şi copacii sunt înclinaţi datorită inflitrării apei în baza versantului. Complicat.Şi eu care mă gândeam să sap o groapă în grădina mea, de vreo 70 cm. Să îmi vină şi mie pe acolo 2 raţe. Eventual să am şi vreo 2 peşti pe care să îi hrănesc din când în când. Aaa şi nişte broaşte că îmi place să le ascult seara.

    1. Nu malul e problema acolo. În primul rând ai nevoie de avize și autorizații pentru asta, că nu e chiar o groapă de 70 cm. Trebuie ca apa din baltă să circule, să se curețe și să se oxigeneze, la fel ca în cazul unei piscine. În plus, dacă alimentezi balta de undeva și o golești altundeva, ai nevoie de legături la canalizare, apă curată și un sistem de reglare a debitelor, să nu dea apa pe lângă, fie ea murdară sau curată. Probabil că ți-ai dat seama că nu poți aduce de la robinet apa, nu? E, dacă vrei un hidrofor în curte, ai nevoie de puț forat, cu autorizație, analize calitative, astea. Abia apoi pui o pompă și scoți apa de acolo. Am zis că trebuie să plătești impozit pentru aia? Trebuie.

  3. Ei, avem put forat. Ne-a costat si acela vreo 50 mil la 40 m adancime. Doar ca inca nu avem electricitate iar pompa manuala s-a stricat. Urmeaza vara asta, dupa ce construim o chestie acolo.Ca avizele pt. constructie sunt gata. Si oricum ne obliga sa gatam treaba in termen de….Deocamdata, pt. mine treaba cu baltoaca in curte, e utopica. Ma rog aveam eu o idee cu ratele. Impozit pe ce? Pe balta? Adica daca construiesti cu simt de raspundere, probabil. Inca nu m- a interesat prea mult subiectul. Eu vreau sa vad ca am unde lasa greblele peste noapte. Aia e. Multam de raspuns.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s