Concluzii – Freelancing

Am făcut o pauză și am zis că e bine să scriu acum care sunt concluziile lui dam ăsta. Pentru cei ce n-au fost atenți, dam ăsta a testat freelancingul 2.47 zile. Pentru mai multe detalii despre ce și cum, citește și tu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Pf, cam multe – îți dai seama că am vrut să scriu ceva gen citește aici, aici… da’ al dracu ‘ că-s 7. Eu zic să încep cu avantajele și dezavantajele.

NOTĂ: freelancing := lucrat de acasă. Sau de la birt. Blogosferic vorbind. 

Avantaje 

– te poți trezi la ce oră vrei – desigur, în cazul în care vrei să te trezești târziu, ai mai puțin timp de muncă. Totuși, dacă vrei să ai o mahmureală liniștită, e de bine;

– îți poți face ceva de mâncare când ți-e foame;

– poți sta în pijama. Da, și dacă mergi la birt poți sta în pijama, numai la birou să nu fii. Nu știu dacă mă mulțumește în mod deosebit asta dar în fine. De dragul testelor eu am stat în pijama. N-am simțit vreo satisfacție aparte;

– poți să nu te bărbierești. Deloc. Cu lunile. Ăsta e mare lucru – bărbații știu de ce;

– ai confortul propriei tale case sau al birtului tău preferat;

– te poți plimba prin oraș când vrei;

– e foarte trendy;

– poți asculta muzica la un alt volum;

– poți să te lauzi;

Dezavantaje

– te poți trezi la ce oră vrei – sigur o să vrei mai târziu de multe ori;

– îți poți face ceva de mâncare – dar vei pierde mult timp;

– te poți plimba prin oraș când vrei – pierzi timpul aiurea;

– nu ești într-un mediu de lucru propice;

– te tâmpești cu timpul;

Concluzii

Ați observat că unele lucruri sunt atât avantaje cât și dezavantaje, depinde doar din ce unghi privești. Per total, frilensăr fiind, vei avea un program mai lung pentru că vei lua mai multe pauze: plecatul să cumperi ceapă, un drum până în oraș, trezitul cu o oră mai târziu, făcutul mâncării. E drept că mulți nu înțeleg de fapt care e treaba cu biroul. A strânge niște oameni într-o clădire înseamnă formarea unei echipe. Dacă cineva a format-o, înseamnă că e nevoie de ea. Munca și lucrul în general nu înseamnă a executa ceva și apoi a tăia frunze la câini. Nu înseamnă un drum din punctul A până în punctul B și atât. E posibil ca tu să nu ai ceva de făcut, dar ca altcineva să aibă nevoie de tine. Sau poate nu are, iar tu stai o zi degeaba. Da, ai stat, dar se putea întâmpla să nu stai. Norma de lucru înseamnă 8 ore. Cam așa s-au gândit unii că ar trebui să lucreze un om. Stând acasă ai falsa impresie de libertate cum că ”poți face ce vrei”, când de fapt ce vrei-ul ăla are un preț. Dacă unii la ora 5 sunt liberi*, tu poate ai doar 2 ore de când ți-ai reluat lucrul după ce ai luat masa.

Personal, trebuie să recunosc că nu mi-ar plăcea să stau acasă. Nu cred că în zilele astea am simțit nevoia să fac ceva ce nu puteam face fiind la birou. Mai mult, am evitat drumurile spre oraș. Când sunt la birou, într-o zonă oarecum centrală, mi-e mult mai ușor să ajung în diverse locuri, chiar dacă sunt în timpul programului. Asta pe de o parte. De cealaltă parte, orice lucru măreț la care ai vrea să iei parte se face în echipă. Da, știu, dojo a câștigat destui bani încât să stea 7 luni în state. Țin să amintesc că nu întotdeauna e vorba de bani. Când vine vorba de bani, intră timpul liber în ecuație. Degeaba câștig 1000 de euro într-o lună dar nu văd lumina zilei, în timp ce, ca angajat, îi fac în două luni, fiind liber în fiecare zi după ora 5. Normal, ține de preferințe, de stil de viață și de multe altele, dar înainte să faceți/scrieți gândiți. A, sau mai uitați-vă în jur. Nu toată lumea face PR – unii au învățat la școală.

 

*sunt acei prieteni ai blogărilor care nu înțeleg de ce frilensării mai lucrează la ora aia.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s