Onlainări, joburi și SEO

Da, e un fel de Pruncul, aurul și ardelenii. Dam ăsta se gândea să continuăm această după amiază de joi cu o heituială ușoară. N-am avut timp, dar să știți că dam ăsta își va profesionaliza heituiala. Adică va avea ordin de deplasare de la proiect (sau delegație, cum îi spunem noi) pentru fiecare heituială. Încă nu, dar e ”în curând”, vorba onlainerilor. Mai nou, onlainării au o problemă: există diverse activități noi cu nume englezești, iar lumea nu înțelege cu ce se ocupă ei de fapt. Mai mult, aceiași onlainări se lovesc de un zid atunci când li se sugerează să termine cu prostiile și să-și caute ceva serios de lucru. Ascultați-l pe dam ăsta, n-ați vrea să fiți în pielea unui onlainăr care nu-și poate convinge rudele că el de fapt e angajat cu acte în regulă și, culmea, se ocupă cu activități moderne. Probabil că vă întrebați (da, știu că nu, dar așa m-am gândit eu să continui) de ce nu înțelege lumea că ei sunt de fapt valoroși și merită luați în seamă? păi pentru că nu sunt în stare să explice. Nu să explice ce înseamnă e=mc2 (nu, nu e teoria relativității ci doar echivalența dintre masă și energie), ci ceea ce fac ei zi de zi.

Hai să mergem tangent la articolul Oanei. Să zicem că te consideri onlainăr și te ocupi cu SEO. Astfel, simulăm un dialog între dam ăsta și Viorel (un coleg de redacție). Oana, ne urmărești, da?

Viorel: dam ăsta, tu cu ce te ocupi?

dam ăsta: păi cu SEO, pentru Reclama SRL.

Viorel: ăăăăă ce e aia SEO?

– aici trebuie să explici clar și concis – 

dam ăsta: optimizarea saiturilor web pentru motoarele de căutare.

– acum sunt două variante: Viorel nu e interesat de asta și a întrebat doar, sau e interesat până la un punct – 

Varianta 1:

Viorel: aha, dacă ție ți-e bine…

Varianta 2:

Viorel: motoare de căutare… gugăl și astea? și ce înseamnă de fapt optimizarea?

– se continuă cu explicațiile de rigoare până Viorel revine la varianta 1 – 

Greu, tu Oană? Cred că e clar că nu are rost să porți asemenea discuții cu un om care nu știe ce e ăla internet sau saituri web – ar fi ca și cum i-ai spune unui vraci dintr-un trib recent descoperit că ești mecanic auto.

E, acum dăm de greu. Dacă până acum s-au înregistrat probleme, să vedeți cum e când spui că ești freelancer. Aici s-a rupt totul. Lăsați treaba cu zidul, acum vei fi luat la mișto inclusiv de membrii octogenari ai familiei. Adică cum mă, tu n-ai fost în stare să-ți faci un rost în viață, ce e asta? vei auzi de fiecare dată. Ce nu înțeleg de fapt onlainării comunicaționiști e că freelancer s-ar traduce liber-profesionist oficial și ”de capul meu” argotic. Practic, freelancer înseamnă că sunt doar eu, n-am nevoie de nu știu câte formalități, asistenți, SRL și așa mai departe. Freelancer nu înseamnă nici profesie, nici activitate. Poți fi tâmplar, dizainăr, desenator, fotograf, reporter, scriitor, jurnalist, șofer, cascador, scafandru, dulgher, d-ăla cu SEO, pupincurist, miserupist, blogăr, pișcotar, ce vrei tu. E, profesiile sau activitățile se pot desfășura sub forma de liber-profesionist. Greu?

Prin urmare, ordinea normală a lucrurilor ar fi după cum urmează (apelăm la aceeași recuzită):

Viorel: Cu ce te ocupi?

dam ăsta: sunt dizainăr.

Viorel: a, da? unde lucrezi?

dam ăsta: pe cont propriu/pă persoană fizică/de capul meu/freelancer etc.

Dacă principala ta activitate este de fapt freelancingul în sine, adică tu ești de capul tău în primă fază, fără să faci ceva anume, cum mama blogurilor să nu fii luat la mișto? cum să nu te întrebe prietenii cum te descurci tăind frunze la câini toată ziua? Cum vrei să fii privit când tu nu poți spune în 2-3 propoziții simple ce faci tu de fapt? Ca să vedeți că nu, nu sunt în stare să spună ce fac (cel puțin în prima fază), nici măcar persoanele juridice onlainăristice, luăm ca exemplu angajatorul Oanei – Ad nu știu cum – într-o descriere pe propriul sait:

”Ne lăsăm imaginația şi creativitatea să zburde de fiecare dată cand avem un proiect nou, le îmbinăm cu o vastă experiență, cu excelente cunostințe în design şi dezvoltare web, cu o abordare prietenoasă şi multă flexibilitate. Mai adăugăm şi o atenție deosebită la detalii, presărăm consistență, dedicare, determinare, eficiență, persistență şi versatilitate şi voila! Rețeta noastră pentru succes.”

”Ne pricepem la multe, dar cel mai important e că ne pricepem la crearea de site-uri, la web design şi print design. Experiența acumulată in peste 7 ani de activitate ne ajută să abordăm şi să ne adaptăm la orice tip de afacere şi să-i creem o identitate unică şi de neuitat.”

N-am săpat prea mult, dar sigur scrie pe undeva de fire dinamică, abilități de comunicare și alte prostii de genul. Așa, pe final, aș vrea să vă amintesc că ăștia sunt cei care țin conferințe, adică îți prezintă și explică chestii. Proiecte, SEO, MEO, BEO, LEO, cod curat, astea.

dam ăsta, senior hater&fondator al proiectului dam167, likes this.

Iar pentru voi, onlainării, ca să vă intre în cap, de câte ori spuneți SEO și freelancer fără să fiți în stare să dezvoltați scurt, clar și la obiect, sunteți net inferiori celor ce răspund sec ”sunt <profesie>”.

 

ACTUALIZARE: Oana, ești dezamăgită că am zis de Ad ăștia, așa-i? și eu, dar crede-mă, după ce am citit rândurile citate, am închis pagina. Nomal, am revenit, că de, dacă heituim, ne documentăm oareșcum.

8 comments

  1. Oana Kovaci, un blogăr tipic timișean. Mai o conferință fără rost, ceva Avon, SEO, astea. Se mai promovează zi de zi pe twitter și facebook, iar din când în când comunitatea – vorba aia, nu te duci degeaba la blogmeet.

 1. 1. freelancer nu inseamna doar unul care ‘taie frunze la caini’ fara o organizare juridica. Mi-e mai usor sa spun ‘sutn freelancer’ decat sa spun ‘am o firma de web design pe care am ales sa lucrez singura, pentru ca nu am chef sa-mi bat capul cu angajati’. Platesc insa taxe, am asigurari etc. Multi freelanceri care fac treaba asta serios sunt si entitate juridica.

  2. in general, daca mai exista vreunul care sa rada ca boul ca ‘nu ai un job adevarat’, e posibil sa-si inghete ranjetul cand sta sa calculeze cate luni munceste pentru a ajunge la veniturile unui freelancer decent. Sa nu mai vorbim ca, daca iti faci treaba bine, e cam greu sa gasesti in tara cel putin vreo companie care ar putea sa-ti dea un salariu comparabil cu cat poti castiga de pe munca asta de loser.

  Sunt si destui pierde-vara in domeniu, dar si oameni care fac un ban serios oferind un serviciu de care (stiu ca ti-e greu sa crezi) unii chiar au nevoie. Si, atat timp cat fac o treaba buna, e irelevant ca Tatza Florea nu intelege ce face sau ca nu-l apreciaza ca nu merge 16 ore pe zi la fabrica.

  In general nu stau la discutii din astea cu nimeni. Daca esti in stare sa intelegi ce fac eu, bine, daca nu, sigur e irelevanta discutia, pentru ca probabil nu ai nevoie de serviciile mele (daca esti atat de incuiat ca si interlocutor de nu intelegi ce-i ala site).

  E bine ca exista tot mai multi oameni interesati de fenomen, din multii care testeaza apele, unii vor reusi sa faca ceva mai mult. Si astia vor plati impozite si-si vor pune o paine pe masa. Sau trebuie sa inteleg ca nu e OK sa existe initiativa privata, doar munca pe santierele patriei e valoroasa? 😀

  1. Eu dacă te întreb cu ce te ocupi, tu îmi spui că faci web desgin. Simplu, nu? Cum că ai o firmă sau nu, că e cu persoană fizică, că plătești pe nu știu cine, că nu știu ce sunt alte detalii.

   Țața Florea nu înțelege pentru că nu i se explică. E ok să fie cât de privat vrei tu, doar că meseria nu e frilensingul. Știi nenea ăia pe care-i chemi să-ți repare centrala termică, sau nenea ăla de la intervenții (electrice) pe are-l chemi când ți-a pușcat totul în casă? E, ăia sunt instalatori respectiv electrician, nu frilensări. A, că merge din casă în casă și lucrează de unul singur nu-l face frilensăr.

 2. Bun, fie vorba intre noi, tata Florea intelege acelasi lucru daca ii spun ca-s freelancer sau web designer. Ala care intelege unul dintre termeni, intelege si al doilea. In general le spun ca am firma mea si lucrez pe calculator. Se pare ca asa inteleg mai multi 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s