Fluturi și albine

Cum se plimba dam ăsta prin pădure, a văzut niște fluturi pe o floare. Aparatul, filtrul de polarizare, diafragma pe f/2.8 și poze, zic. În general animalele fug de mine, mai ales când mă îndrept cu obiectivul către ele, dar, în mod dubios, respectivii fluturi pozau pe floricică. Abia după 3-4 cadre mi-am dat seama că se ducea o luptă între 3 fluturi și vreao 2 albine (care albine au făcut la un moment dat lucruri interzise de biserică). Am încercat să profit de luptele lor (serios, așa se tachinau de parcă erau niște blogări la eveniment) și să fac niște poze. În lipsa unui teleobiectiv și/sau a unui obiectiv macro, a ieșit ce se vede mai jos. De multe ori îmi doresc să-mi pot aloca mai mult timp spectacolului oferit de natură, până atunci însă surprind cum pot ce e în jurul meu. Cadrele nu sunt grozave, dar poate vă ajută să vă faceți totuși o idee.

IMG_9749

 

IMG_9750

 

IMG_9751

 

IMG_9752

 

IMG_9753

 

IMG_9754

 

IMG_9765

 

IMG_9768

 

IMG_9770

 

IMG_9776

 

IMG_9777

 

IMG_9782

 

IMG_9785

 

IMG_9794

8 comments

 1. Ce mi-ar plăcea să-mi iasă și mie niște cadre de-astea ”negrozave”! 🙂 Eu votez cu nr. 7 pentru podium.
  Ce aparat ai? Îmi mai divulgi una alta, cum ar fi timpul de expunere și Iso? Ah, dacă ai timp, să-mi explici de ce spui că nu-s grozave, asta dacă nu te mai alinți și tu. 🙂

  1. Vezi că am acolo o pagină cu echipamentul pe care-l folosesc. În mod uzual folosesc un Canon EOS 40D și 2 obiective: 17-55 f/2.8 IS USM și un 70-200 f/2.8 de la Tamron. Genul ăsta de fotografie nu știu dacă are o tehnică anume pentru că fotografierea depinde de echipament (de exemplu dacă ai obiectiv macro sau nu, dacă folosești teleobiectiv sau nu etc.), așa că am să-ți spun ce am făcut eu:

   A pornit de la ISO 400 (de obicei ziua în lumina naturală asta folosesc) și diafragma la f/2.8 pentru a elimina fundalul. Ca mod de fotografiere am folosit Av (la Nikon cred că e A), adică prioritizarea diafragmei. Astfel timpul de expunere a fost calculat automat și diferă în funcție de poziționarea mea (uneori erau umbre). Am folosit focalizarea automată pentru modul ”single shot” (alternativ este AI Servo, care focalizează în timp real) pe punctul central și am făcut cadre consecutive, dar nu neapărat rafală. Ca o recapitulare, am impus ISO și diafragma, a calculat el restul. Am folosit un format .RAW, deci setările de balans de alb și culori nu prea contează.

   De notat faptul că alte aspecte precum claritatea, izolarea fundalului și redarea culorilor în general țin de obiectiv. Un 18-55 de kit se va comporta probabil semnificativ mai prost decât ce am postat eu – e normal, e diferență de 8-900 de euro între ele.

   Câteva sfaturi pentru când ai ocazia să mai încerci:
   – apropie-te cât mai mult de subiect, folosește un zoom cât mai mic;
   – urmărește să ai timp de expunere cât mai mici: mai mici de 1/400 s;
   – încearcă să observi valorile diafragmei pentru care pozele nu-ți ies bine – e comportarea obiectivului;
   – ai grijă la focalizare;
   – învață să nu folosești formatul .jpeg pentru cadrele dificile și o prelucrare ulterioară.

   1. Mulțumesc! Să știi că am lipsit din țară, mi-am dus mintea în vacanță, de-aia n-am venit mai repede. M-a cuprins o fericire enormă citind, că mi-am dat seama că înțeleg exact ce-mi spui. Unde eram eu fără curs, nu păpam discuții de-astea! 😉
    Da, eu am un Nikon, ăl mai mic dintre ei, și tot stau și cuget ce obiectiv să-mi iau, că cel de kit nu mă mai satisface. Apoi, văzând prețurile, mă gândesc c-ar trebui să schimb aparatul, cu totul, că doar, ce facem noi aicea?! 🙂 Apoi șed blândă, amintindu-mi că mai am de studiat și că-i bun aparatul ăsta, deocamdată. Dar dau ocaziile peste mine, vine aniversarea căsniciei, vine ziua mea și parcă văd că al meu e fericitul care știe ce cadou să-mi cumpere! 🙂

    Îmi voi face timp și curaj și voi posta și eu niște poze din Grecia, (am făcut 1700! 🙂 ), dar trebuie să le trec pe la îndreptări, că nu-s în stare să țin dreaptă linia orizontului, zici că pozez stând în cap! Apoi te aștept să-mi spui de-am făcut ceva bine!

   2. Iar cu formatul raw nu m-am lămurit încă dacă nu necesită o școală specială, așa că nu m-am aventurat, rămân la ce știu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s