Mașini și teste

Liber la heituială, în ianuarie 2013. Mă rog, în 2013 în general. Așa cum eu sunt oarecum pasionat de mașini, alții sunt oarecum pasionați de teste de mașini. Da, exact la fel, așa cum eu știu că unele sunt Mercedes și altele Audi (și da, nu-mi permit vreuna), alții știu că a testa și scrie despre înseamnă condus puțin pe tarla și scris tâmpenii. Articolul (sau postul) își propune să heituiască blogărul și să implore dilării (voi, de exemplu) să nu mai dea ocazia blogărilor să scrie tâmpenii. Nu, serios, dam ăsta vă imploră. Dacă asta nu merge, voi încerca să scriu firmelor mamă. Nu știu ce, dar scriu.

Cică s-a lansat o nouă scodă. Rapidă. O fi faină, că în general scodele sunt bune. Na, ia priviți remarci blogosferice în urma testelor:

 • designul este unul corect şi atât”
 • ”Când m-am aşezat la volan, impresia de nimic spectaculos s-a păstrat. Adică interiorul este unul sec, fără nici un briz briz, toate la locul lor, nimic nu iese în evidenţă.”
 • Căci motorul de 1,2 litri şi 105 cai putere sună într-un mare fel.”
 • cei 105 cai pe care ţi-i livrează la marele fix”
 • ”Am făcut un consum mixt de 8,1 la sută”

Câteva comentarii. Ce e dizainul corect? Nu cred că poate fi ceva spectaculos la 12 mii de euro. Nu are cum și nici nu cred că și-a propus cineva asta. Motorul de 1.2 l o fi dizăl, o fi cu benzină, petrol, GPL sau fotoghin? Dacă da, ce masă pune în mișcare, ce cuplu și ce turbină are, dacă are? Nu de alta, dar dacă te grăbești ca Nelu la reprezentanță și cumperi o mașină mare cu un motor mic poate vei realiza că un asemenea sistem nu e pentru tine. Cât despre cei 105 CP, sunt sigur că livrează la fix, în pix. Mai contează și raportul CP/tonă, mai contează condițiile, cuplul motorului, turbina, astea. Poate acea putere se simte uneori, dar  greu de crezut că cei 105 CP dezvoltați de 1.2 l oferă aceeași experiență ca și în cazul unui motor de 2.0 l. Desigur, o mașină cu un motor de 2.0 l (chiar skoda) și 105 CP nu costă numai 12 mii de euro.

Separat despre consum. Dacă stimabilul chinez s-a îmbarcat în mașină după ce aceasta din urmă a mers lipa lipa vreo 300 km cu un consum de 5-6 l/100 km, media nu va fi prea mare. Un consum estimat pe mai puțin de un rezervor este irelevant. Nu contează calculatorul de bord, fițuici, calcule cu smartfonul sau orice altceva.

Acum, când ne apropiem de final, vreau să-i întreb pe cei responsabili de asemena măgării, de ce? De ce nu găsiți pe unul care să nu scrie astfel de tâmpenii? De ce trebuie să fie potențiali consumatori îngrețoșați de astfel de păreri? Nu încercați voi data viitoare să găsiți pe unul pasionat să scrie un articol pertinent despre și să-l dați chinezului spre copipeistuire? Uite, sunt sigur că mulți pasionați de mașini l-ar scrie, fără să aibă pretenția la drepturi de autor, din respect pentru mașini și mărcile lor.

 

În rest, blogosferic vorbind, e bine. Suntem pe drumul cel bun. Crește brendul.

Advertisements

7 comments

 1. Dam, se stie ca masina ideala e frumoasa ca un Ferrari, rapida ca naveta spatiala (pune tu un nume ca io-s clei la astea), incapatoare ca un ‘jumbo-jet’ si ieftina ca masinile alea din suprizele Turbo (adica pretul unei gume de rumegat) 😀

  In rest … nu m-ar deranja sa primesc masini in teste, dar, tinand cont ca-s iremediabil indragostita de dojomobil, probabil nu as face vreo recenzie prea obiectiva

  1. Nu e vorba de obiectiv sau subiectiv. A pune pe cineva care nu se pricepe nici la mașini și nici nu e interesat de a scrie despre mi se pare aiurea. Eu n-aș vrea să testez mașini. În primul rând nu simt nevoia să conduc mașini care seamănă cu a mea, pentru că nu câștig nimic. Dacă ar fi un studiu care să conducă la ceva, poate, dar așa aiurea nu.

   Să știi că toți ne iubim mașinile, oricâte defecte ar avea. Cu defectele e ca la neveste: mai sunt, te costă, dar treci peste 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s