Barajul și lacul Gura Râului

Lacul de acumulare Gura Râului a fost pus în funcțiune în anul 1980 și are ca scop alimentarea cu apă a municipiului Sibiu, producerea de energie hidroelectrică și atenuarea viiturilor. Barajul este unul de greutate din beton simplu, cu contraforți ciupercă. Lacul se dezvoltă într-o zonă frumoasă, spre Cheile Cibinului, în amonte de satul Gura Râului. Turistic vorbind, e o zonă frumoasă care merită luată la pas, mai ales vara. De notat ar fi că pentru mine acea zonă înseamnă mult, așa că nu vă așteptați la păreri prea obiective. Din sat se poate ajunge la Păltiniș, stațiune unde se poate schia iarna în condiții bune. De asemenea sunt numeroase trasee care pornesc de acolo, unul fiind spre lacul Negovanu. Mie personal mi se pare fantastică vederea Făgărașilor înainte de intrarea în Păltiniș.

Înainte de restul pozelor, câteva date tehnice, pentru cei interesați:

Coordonate: 3725′ 191.1” N 12205′ 06″ W

P.I.F. : 1980

Înălțime (secțiunea maestră): 74 m

Lungime la coronament: 330 m

Volum lac: 17.5 mil. mc

Suprafață lac: 68 ha

Debit maxim deversor: 830 mc/s

Pe coronamentul barajului accesul este interzis din motive de protecție sanitară (având în vedere că lacul este folosit pentru alimentare cu apă se încearcă evitarea poluării apei). În încheiere por spune că barajul este o construcție impunătoare și merită admirat. Zona oferă multe trasee, locuri de plimbare și ceva obiective turistice. Pentru nostalgici este, desigur, un loc care trebuie vizitat.

5 comments

  1. Intr-adevar, inainte de a ajunge la Paltinis este o pajiste unde poti face un popas si admira Fagarasii. Absolut incantator!
    Plus ca soseaua pana la Paltinis e perfecta.

  2. Salutare,felicitari pentru poze, am o rugaminte, am putea folosi cateva din pozele tale pentru Site ul asociatiei FFCS , multumesc anticipat , Scoica Darius
    fara permisiunea ta nu o sa le folosim !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s