Viitorul sună.

Nu știu, cumva. Mi-e greu să spun dacă va fi bine sau rău atâta timp cât văd că generația tânără vorbește și atât. Deci, atâta timp cât se vorbește doar, viitorul sună. Din păcate nu este internetul de vină pentru superficialitate și lipsă de concret. Internetul este doar un spațiu care oferă oamenilor posibilitatea de a se exprima. Fiecare o face după puterea lui, mai bine sau mai rău, cu o doză personală de responsabilitate. E foarte ușor să vorbești și mai ales, să nu spui nimic.

Hai să luăm un prim exemplu, un articol scris de Raluca Moisi, cu următorul scop:  . Lucrurile astea se întâmplă în contextul în care lumea trebuie să prezinte ceva. Să fie spicări. Dacă nu vinzi ceva, măcar să spui în fața tuturor cum ai vinde ceva dacă ai avea ocazia. Culmea, spicării sunt oameni de comunicare autointitulați. Acești oameni de comunicare nu au dezvoltate abilitățile necesare unui om care vorbește în public. Problema vine de fapt de la obiectul prezentării care foarte rar are ceva concret.Revenind la Raluca Moisi, Toastăla nu este despre discursuri. De fapt tocmai despre discursuri este. Ce face Raluca? O ia pe arătură. A nu, nu este despre discursuri. Nu conteaza că acolo ești ajutat să-ți dezvolți abilități. Contează oamenii. Că oameni.

”Da, dragilor, Toastmasters înseamnă mai mult decât discursuri! Este locul unde dispare invidia; unde știi că și dacă greșești nu vei fi judecat, ci vei fii încurajat să perseverzi pentru a deveni mai bun; locul unde feedbackul se oferă din prietenie și pentru că îți dorești ca toți ceilalți să progreseze împreună, pentru că astfel întregul grup va fi mai valoros. La Toastmasters dispar orgoliile, prioritar devenind mediul pozitiv și prietenos, în care se oferă suport reciproc. Toastmasters este despre prietenie și viziune comună, despre bucurie și lucruri făcute cu drag împreună, despre respect și suport reciproc, despre dăruire și voluntariat!”

Paragraful de mai sus e inutil. Lăsând la o parte greșelile, e un volum de text care nu spune nimic. Pentru că nici ea biata nu a înțeles mare lucru din întregul concept. Atunci când vezi latura spirituală a unui lucru simplu în esență înseamnă că nu l-ai înțeles. Dar internetul este mare. Este loc.

De la filosofi ajungem la jurnaliști/scriitori care oferă sfaturi. Aici e o doamnă sau domnișoară Alina Stan care s-a inspirat de undeva. Articole de genul sunt mai multe decât fire de păr în capul lui dam ăsta. Nu contează domeniul. Macroeconomie și înțelegi ce vrei tu din asta. Mai mult, ce e acolo nu se aplică tot timpul în România. Punctul 1 e puțin defazat. Numai noi românii alegem cea mai nouă țoală când mergem la un interviu legat de un posibil loc de muncă. Dacă acolo nu porți costum zi de zi, nu ai de ce sa vii îmbrăcat în costum la interviu. Da, nici eu n-am fost și nu a fost asta o problemă. Cât despre punctul 6, nu demonstrezi cât de bun ești dacă ai cules câteva informații despre viitorul angajator. Aia se numește bun simț.

” […] concentreaza-te pe ce a-i putea face pentru a schimba parerea angajatorului despre tine.” Tu cum A-I scrie corect?

Mai departe, ajungem la cuvântul cheie al zilelor noastre: IMPLICARE. Asta înseamnă să faci ceva. Ceva care îți e comod. Nu contează responsabilitatea pentru că tu faci ceva, spre deosebire de alții. Aici aș da exemplu niște concitadini care voiau să scadă poluarea în minunatul oraș de pe Bega prin terase verzi la căminele studențești. Fără să știe că asta nu reduce neapărat poluarea sau fără să consulte un arhitect au susținut ”proiectul” lor în fața autorităților locale. Ei sunt vizionari, ce pana lor. Da, ați ghicit, studenți la comunicare. Ei nu sunt singurii care se implică. Mai sunt ecologiștii de duminică cu alte ”proiecte”, ecologiști care nu prea sunt în stare să definească termenul. Bănuiesc ei că asta se cam traduce prin curățarea spațiilor verzi și avertizarea oamenilor că să mai stingă becurile și cam atât.

Dacă nu te regăsești în categoriile de mai sus, nici o problemă: poți ține traininguri. Dacă nu ai o specializare anume înseamnă că poți treiningui pe oricine, indiferent de domeniu. Azi despre blogging, mâine project management. E bine că poți profita de întreaga degringoladă privind locurile de muncă și nevoia de specializare pentru a străluci. După o colaborare cu Raluca Moisi poți motiva orice și oricine. Până la urmă despre oameni este vorba.

Culmea, lumea bună a blogosferei se întreabă de ce nu există bloguri are să abordeze un domeniu anume. Păi în contextul în care se vorbește mult și fără rost, de ce ar fi altfel? Atâta timp cât toți preferă să scrie un articol în 15 minute pe genunchi fără pic de documentare ce poate ieși bun? Dacă îi încurajezi să facă bani din publicitate fără să fie măcar coerenți, prin promovare asiduă, cum se poate dezvolta ceva? Hai să nu ne mai punem atâtea întrebări și să lăsăm viitorul să sune. A gol.

8 comments

 1. Azi imi exprim parerea pubctual:

  1. Toast Masters e un concept bolnav pentru ca pune accentul pe forme si nu pe fond. Cei de acolo vorbesc fara a avea ceva de spus. Sunt invatati sa numere pauzele dintr-un discurs, nu calitatea mesajului. Ciudat, il cunosc pe presedintele organizatiei si e un tip in regula.

  2. De la Raluca Moisi n-am auzit niciodata nimic inteligent.

  3. Eu cred ca esti indragostit de Raluca :))

   1. Eh, hai sa fim seriosi. Poate ca nu-ti doresti suficient de mult sa mai pui poze. Si poate ca a inceput sa-ti placa mai mult sa critici…
    Ce mai conteaza, eu tot as bea o bere cu tine. Ca poate la bere e critica mai constructiva si mai putin acida 😉

  1. Berea nu înseamnă ieșit, băut și socializat. Berea e de fapt despre oameni, în loc să fie despre hamei. Deci dacă e despre oameni nu trebuie să ieșim pur și simplu, ci putemn scrie aiurea despre.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s