Pentru blogări, cu drag.

Dam ăsta s-a gândit azi că ”nișă”, deși un termen adoptat de orice tip de prostie inteligență blogosferică, e oarecum neclar. Prin urmare titlul se referă la cadoul pe care dam ăsta îl face azi blogărilor de pretutindeni, explicând care e treaba cu nișele. Păi în primul rând, nișa:

NÍȘĂ, nișe, s. f. 1. Adâncitură (dreptunghiulară, în formă de arcadă etc.) anume lăsată într-un zid, în peretele unei sobe, la o mobilă etc., în care de obicei se așază obiecte decorative, obiecte de uz casnic etc.; firidă. 2. Intrând amenajat pe o latură a unei încăperi, care servește ca anexă a unei camere de locuit. 3. Intrând amenajat în peretele unei galerii de mină sau al unui tunel, care servește pentru adăpostirea lucrătorilor în timpul execuției unor lucrări periculoase sau la trecerea trenului, precum și pentru depozitarea unor materiale. ♦ Fiecare dintre adânciturile amenajate în pereții unei ecluze pentru a adăposti canaturile porților când acestea sunt deschise. 4. Construcție specială în formă de dulap sau de cameră, cu pereții de sticlă, legată de un coș de evacuare și folosită în laboratoare pentru lucrul cu substanțe care emană gaze (vătămătoare). 5. (În sintagmă) Nișă de abraziune = formă de relief cu aspect de firidă alungită, formată la baza unei faleze alcătuite din roci rezistente la eroziune, din cauza acțiunii valurilor puternice. 6. (Med.) Ulcerație adâncă până la perforare a unor organe interne (stomac, plămâni etc.). – Din fr. niche. – spune varianta online a dicționarului explicativ.

Destul de clar, zic eu. Hai, fiți sinceri, tot n-ați înțeles, așa-i? Nu e nimic, dam ăsta vă desenează. Mai jos aveți două exemple de nișe. În perete, zic.

Deci pare să bată cu unele din sensurile cuvântului nu? Sau? Știu că v-am mai spus eu cum că nișe la batardou și alte treburi de genul, dar acum eu zic că e clar. Hai să fie și o poză. Că parcă alta e când vezi treaba în realitate.

Două nișe aveți aici. Acum recunosc că că n-aș putea să vă explic noțiunea de ”blog de nișă”. Ca temă pentru acasă, găsiți aici nișa. Închei toată povestea (nu și articolul) cu spirituala întrebare a unui om minunat:

”Ce se așteaptă de la noi?”, unde noi = generația blogosferică tânără și plină de entuziasm.

Ce se așteaptă? În nici un caz să scrieți sau să vorbiți corect. În nici un caz să nu bateți cu o funie cu noduri orice ramură a decenței. Se așteaptă în continuare să fiți creativi, să inventați tâmpenii pentru simplul fapt că nu vă puteți ancora în realitate și să zburați cât mai sus pe aripile succesului. Dacă stau să mă gândesc bine, poate e nevoie de nișele alea, ca să aveți unde să vă băgați brandul personal.

Bun, ați zice că am terminat, dar nu. Mai e ceva foarte important de adăugat: părerea personală. Adică nu greșești, ci îți spui părerea. Nu contează că nu e așa pentru că e o părere personală. Azi am văzut și un articol despre. E bine că așa ne putem face o idee despre dinamica părerii (ca și concept) în blogosferă. Nu vreau să comentez articolul respectiv ci doar să aplic algoritmul la subiectul nostru legat de nișe.

un_om_minunat: Interactionati cu celelalte bloguri din nisa respectiva […]

dam_ăsta: Greșești, pentru că nișă înseamnă A = {X | X este restul articolului}. Nu poți folosi cuvântul în contextul ales de tine.

un_om_minunat:

dam_ăsta: Oricum ai lua-o e o greșeală și nu e normal să folosești astfel de expresii.

un_om_minunat: Eu zic că e bine. E părerea mea personală.

dam_ăsta: Părerea personală are la bază o interpretare subiectivă. Aici nu e cazul.

un_om_minunat:

un_om_minunat:

un_om_minunat: Cred ca mai sunt multe alte sfaturi utile pentru un blog de nisa.

Degeaba, după cum puteți observa. Ei bine, un om căruia i se atrage atenția că greșește, are, prin urmare, hateri. În rest, nu e nimic în neregulă. Prin urmare, omul minunat din discuția de mai sus este prost deștept și are o părere personală.

 

Advertisements

2 comments

 1. Dam, nu noi am inventat gaura la macaroana, dupa cum probabil banuiesti. Expresia asta exista pe ‘international’ de ani buni. Ei ii spun niche, desi, asa cum precizezi, are si intelesul asta ‘tehnic’, care unora ne scapa, ca nu avem specializarea ta. Se foloseste insa ca sinonim pentru ‘subiect’ sau specializare chiar, daca doresti. Subiectul asta este la ordinea zilei de ani buni (eu sunt preocupata de asta de 10 ani, de cand tin diverse situri). Nisa asta se refera la o specializare si merge discutia de la ce audienta ai avea pe ‘nisa’ respectiva, pana la cat de bune sunt castigurile pe click din adsense pe o anumita ‘nisa’.

  Ca de obicei, nu am facut altceva decat sa adaptam un termen ‘international’, care are si in cazul ala intelesul tehnic despre care vorbesti si aceasta de ‘specialitate’ sau ‘specializare’ sau cum doresti sa-i spui 🙂

  1. Nu știu dacă adaptarea înseamnă a lua un termen care are un sens și a-l asimila cu ”paronimul” său – accept, e barbar spus – din limba română. Amintesc că niche e doar unul in multele cuvinte (alături de entrepreneur, project, expertise etc) care are un corespondent numai la nivelul formei în limba noastră, înțelsul fiind altul.

   Totul observ că e de ani buni. Observ că majoritatea minunaților s-a născut blogosferic după mine. Până la ei lumea a putut să funcționeze și fără faulturi de genul.

   (cei cu mintea mai ageră vor înțelege chestia cu faulturile; nu, n-are legătură cu fotbalul)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s