Epurare blogosferică

Da, blogosfera evoluează. Blogării sunt din ce în ce mai proiectanţi, mai minunaţi, mai comunicativi. Din păcate din exces de zel şi lipsă de documentare se trezesc şi plini de moralitate. Azi am dat peste asta. Care a pornit de la asta. Baza fiind asta.

Da, dam ăsta o să vă explice. Pentru că aşa îmi vine mie, să încerc să explic, chiar dacă blogării tot n-ar citi. Şi da, nu numai că nu citesc, dar prostesc în continuare oamenii, că, ce influenţa lor! Na bun: două lucruri pentru voi azi, colectarea selectivă+reciclare şi povestea cu canalizarea.

Colectarea selectivă/reciclarea

În primul rând, această reciclare nu înseamnă salvarea planetei, nu înseamnă nici măcar simţ civic. După cum am mai spus, reciclarea înseamnă un circuit al materiei prime, înseamnă (brutal spus) autosuficienţă. Şi e o afacere. Tangenţa cu ecologia se rezumă la folosirea a mai puţine resurse. Aş vrea să amintesc tuturor că nimeni nu vă povesteşte despre procesele tehnologice care au loc şi poluarea rezultată. Un lucru care mă irită e superficialitatea oamenilor. Unii se bucură că există colectare selectivă. Se bucură pentru ce? Pentru că un mic procent din acele deşeuri se reciclează? Se bucură că produsele pe care le cumpără sunt la fel de scumpe tocmai pentru CĂ NU SE RECICLEAZĂ?

Da, e un erou omul ăla din articol. E atât de erou că ar merita un premiu blogosferic. Da, omul poate fi lăudat că a aruncat gunoiul într-un spaţiu destinat deşeurilor. E normal ca în cazul în care 3 tomberoane, fiecare cu eticheta lui, înlocuiesc unul singur, să te conformezi. Statistic, eu unul nu cred că la nivel naţional 2 din 10 oameni au lângă imobil acele tomberoane colorate.

Cum se aplică asta în alte ţări? Este legiferat. Da, eşti obligat să arunci o sticlă în tomberonul care trebuie, dar, acel tomberon este şi el acolo unde trebuie. Ridicarea gunoiului nu este gratuită, prin urmare acţiunea de a te debarasa de săculeţul cu gunoi trebuie să fie oarecum la îndemână. Nu, eu nu vreau să străbat jumate de oraş pentru a arunca ceva într-un tomberon. În România nu se poate legifera încă, pentru că nu există acel circuit. În Germania de exemplu se plăteşte o garanţie inclusă în preţul produsului. După ce arunci ambalajul unde trebuie, ţi se restituie o parte din bani. Niciunde reciclarea nu se face din simţ civic. Eu unul aş fi mulţumit dacă lumea ar arunca gunoiul într-un tomberon. Indiferent de culoarea lui. Nu ştim ce înseamnă reciclarea. Dar hai să fim moralişti. Merge, e blogosfera.

Canalizarea

Bun, aia a fost pentru ecologiştii de duminică. Aici, treaba cu uleiul, e una dintre cele mai mari imbecilităţi pe care le-am auzit vreodată. Respectivul e un cretin. Simplu. Cretin. Pentru cei ce nu ştiu, în afara oraşului/satului/cătunului există o staţie de epurare (în cazul în care nu există o reţea, există o fosă septică; pentru că fosa septică nu deversează fluide într-un curs de apă, nu se aplică aici). Acea staţie de epurare preia tot ce vine prin canalizarea menajeră şi transformă acel fluid în apă epurată şi nămol deshidratat. Apa epurată trebuie să respecte nişte norme sanitare, adică tot ce este deversat în cursurile de apă a fost în prealabil verificat după anumite norme. E bine că se întâmplă asta, pentru că, în funcţie de locaţia în care vă aflaţi, mai în “josul” râului, beţi din apa epurată a altei localităţi. Epurarea se face în general în două trepte: mecanică şi biologică. În primă fază sunt izolate obiectele mari ajune în canalizare. Unii au personalitate şi mai aruncă la budă un ciorap, aifon, laptop, cremă de faţă Farmec, astfel există diverse sisteme de grătare care opresc astfel de obiecte. Ironic (că tot vorbim de uleiuri) există separatoare de grăsimi. Nu de alta dar unii mai fac cartofi prăjiţi, alţii se spală pe cap cu petrol. Necesar. Sunteţi buni cetăţeni dacă nu oferiţi reţelei de canalizare obiectele voastre dragi. În schimb puteţi vărsa prin sifon fluidele de prin bucătării. Cu încredere, că nu contaminaţi nimic. Ţin să mai spun o dată că respectivul care spune că uleiul contaminează nu ştiu căţi litri de apă e cretin.

Concluzie

Oamenbi buni, ştiaţi că ţara noastră are acolo la ea la constituţie nişte legi pentru protecţia mediului? Da? Ei dacă le respectaţi pe alea sunteţi nişte cetăţeni responsabili. E de ajuns dacă nu le ocoliţi: puteţi dormi liniştiţi noaptea. Lăsaţi încălzirea globală şi ecologia dacă oricum nu sunteţi dispuşi să citiţi că e mai bine pentru toată lumea. Apropo, aşa ca o părere personală, voi cei care puneţi uleiul vegetal în sticle şi îl duceţi la gunoi nu sunteţi foarte deştepţi. Serios.

 

P.S. Domnu’ Makavelis, uite că a zis dam ăsta ceva şi de tine. Apropo, e mai rău să dezinformezi oamenii decât să arunci ce nu trebuie în canalizare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s