Review-uri blogosferice – dincolo de limita penibilului

Se făcea că azi era o zi care oricare alta. Afară cald, în birou răcoare, armături de pus, beton de spart, discuţii de purtat, ingredientele unei zile senine de iulie. Frunzărind pe net, ca orice blogăr slab care se respectă, am dat de proiectul cu Sibiul. Aceleaşi pupincurisme blogosferice, oameni minunaţi, foarte tare, foarte organizat, astea. Am ajuns într-un final şi la Monica Romenglezeanu pe proiect şi am văzut pentru a zecea oară linkurile către proiectanţii sibieni. Am luat una dintre legături de păr şi am dat de Tudor, care Tudor la prima vedere e un blogăr tare ca oricare altul, cu un limbaj de lemn de invidiat. Cum eu sunt oarecum pasionat de maşini încă de prunc fiind, un articol cu numele “Şofer pe Opel Insignia” mi-a atras atenţia, iar eu, în naivitatea mea l-am citit.

Ziceam în naivitatea mea pentru că nu anticipam un articol atât de prost. Un om care conduce o maşină şi scrie despre…ce poate ieşi prost? Doar spui o părere. Nu nu, nu e aşa simplu. Omul îşi asezonează articolele (am săpat) bune cu ţărănisme gen “Ce-i drept, după ce am condus Lamborghini e greu să mai fiu mulţumit de vreo maşină” – articol (prost) despre o Toyota. Câtă, dar câtă minte îţi trebuie să aminteşti de o maşină sport când descrii o berlină? Revenind la articolul de care spunea, din “review-ul” domnişorului aflăm lucruri senzaţionale:

 • be bord – pardon, pe planşa bordului (?) – sunt două ceasuri, turometru respectiv vitezometru; dragă Tudor, după cum îi spune şi numele, kilometrajul măsoară…kilometri în timp ce vitezometrul viteza.
 • tot pe bord, adică pe planşa lui, poţi vedea câtă benzină mai ai; nu ştiu voi cei care citiţi, dar eu am fost uimit de aşa o ciudăţenie.
 • oglinzile retrovizoare sunt la nivelul ochilor – grav!
 • maşina este mai lungă decât una normală; la fel o bicicletă este mai scurtă decât o maşină lungă iar un autobus este mai scurt decât un TIR; prin analogie şi mintea lui Tudor este mai scurtă decât credeam.

Eu zic că ajunge, mai găsiţi alte revelaţii la el pe blog. Păi bine, Tudor, dar la o maşină nu ne cam interesează ţinuta la drum întins, motorul, dotările standard, suspensiile şi alte treburi nesemnificative? Întreb şi eu, că eu nu am condus Lamborghini şi nici nu iau maşini la test drive ca să fac review pe blog doar pentru ca nu sunt în stare de mai mult. La modul serios, articolul citat mi se pare o cruntă bătaie de joc. E ceva tipic românesc sa-ţi dai PUBLIC cu părerea fără să ai argumente sau habar de ceea ce spui. Dar într-o oră sau două cât te-a lăsat cineva să te joci cu acea maşină ce altceva poţi să faci decât să o filmezi tremurat ca apoi să poţi scrie un articol idiot pe blogul tău de proiectant. Bravo Tudor, încă o dată, din partea redacţiei. Acum că eşti proiectant şi au dat toţi link-uri către blogul tău de 2 lei, te rog, poate ne reviuieşti şi vreun Ferrari.

Ei, dar ca Tudor să nu fie singur, intră în depăşire blogărul Serb, Serb Cristian. Pentru cei ce nu-l cunoaşteţi, e un om serios, un blogăr care recent şi-a onorat proimisiunea către fani şi şi-a făcut ochelari. Cine mai face asta în ziua de azi? Cine mai infruntă acuta criză de inspiraţie şi incapabilitatea de a dezvolta un subiect decent cu atâta stoicism, ă? Ei bine, revenind la maşini, Cristian s-a ecologizat în NOUL SITROEN C-Zero. (scurtă pauză pentru ropotele de aplauze)

Înainte să trecem mai departe, dragă Cristi, alea două sunt premiere, nu premieri. Premierile se este la ROblognuştiucare. Aşa. Ce a făcut omul la volan? I-a testat frânele şi direcţia. Vă daţi seama că acum ITP-ul poate fi exclus. Dacă avem un blogăr care să testeze aşa maşinile, îi dăm 100 lei şi scrie un advertorial şi gata. Dar staţi că nu e totul roz. Cristian a descoperit una dintre problemele grave ale maşinii: NU ARE SCRUMIERĂ. Bine, pentru orice om sănătos la cap e logic ca o maşină ecologică să descurajeze fumatul. Nu şi pentru domnul Serb. Cu toate astea, în calitate de blogăr alistic, vă recomandă această maşină. E lesne de înţeles că se află în postura de a face astfel de recomandări, fiind un fin cunoscător. Nu nu, nu sunt rău: omul se aştepta să fie puturoasă maşina, că doar asta e principala caracteristică motorului electric. Da, deci putoarea şi nu cuplul maxim pe care-l dezvoltă instant.

Care e până la urmă concluzia? Românul poate face review-uri, ce pana lui. Ce dacă nu se pricepe, după un drive test ai simţit domnule maşina, ce mai! Acum hai serios, ce să pună oamenii pe blog? Proiectul s-a încheiat, Lamborghini-ul a fost condus, ţărănismul suprem consumat, rămâne doar penibilul. Nu ştiu voi, dar eu aştept cu nerăbdare “recenzii”, de la cărţi până a maşini şi de la produse de patiserie până la cosmetice 100% româneşti produse în Franţa de…ăăă…francezi. Domnu’ Serb, dacă atunci ai avut 2 premieri, te rog să o împarţi pe a treia cu Tudor.  Jeremy Clarkson, Richard Hammond şi James May vor avea concurenţă în cazul în care se găseşte un al treilea muşchetar pe aici prin blogosferă. Premiul, de la redacţia dam167, cu drag:

7 comments

  1. mda … si cu ganduri de angajare la Citroen (pentru a beneficia si eu de nitel inside access la Forta Stocata-n Baterii) n-am inchis tag-ul unde trebuia.

 1. Io is clei la chestiile astea cu masinile, dar din ce stiu io o masina alba e doar IEFTINA nu si fitoasa. Stiu ca am dat ceva in plus pentru dojomobil, exact sa nu fie ca laptele pe care oricum il consum in exces. Dar probabil is in urma, oricum nu ma pricep la din astea. Bine macar ca nu fac recenziile in cauza 😀

 2. pai da, ai un blog dragutz, poate te asaltez cu niste intrebari de habarnist.

   1. ahhahhahhahhaha credeam ca chicken fightu´ e un deliciu exclusiv barbatesc.
    intrebarile de habarnist le´as fi adresat fotografului, de´aia m´am si intors, pt. ca recomanda o carte pt. dummies si nu mai stiam cum ii zice.
    Nu mai e nici hatterii e reau odata… da´am retinut ca ma placi.see u in 3 months, babe!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s