Morală blogosferică

Scurt şi la obiect, la asta mă refer:

Dacă ai scris/spus una sau mai multe tâmpenii, ai greşit. Dacă ai fost corectat nu de unu, ci de doi oameni şi continui să repeţi acele multe tâmpenii în public, eşti prost. Care grad de prostie se poate determina grafic sau analitic.

Credeţi sau nu, una dintre problemele care macină sectorul inteligent al blogosferei autohtone este veceul. Adică WC, toaleta, buda, cum vreţi voi să-i spuneţi. Unii au o problemă cu vasul, alţii cu poziţionarea lui, în timp ce unii redefinesc principiile fizice care stau la baza funcţionării sale. Toaleta implică prin simpla existenţă civilizaţie. Cum avem în blogosferă atâţia blogări civiliaţi, e normal să discutăm despre asta.

Problema de azi: Afişul acela pe care un nene sau o tanti a scris că să nu arunci hârtia igienică în veceu, ci în coşul de gunoi alăturat pe motiv că sen-fundă. Buda, canalizarea…ceva n-o să meargă.

Explicitarea problemei: Poziţionarea wc-ului în raport cu reţeaua de canalizare. E foarte simplu, ca sistemul să funcţioneze trebuie respectate nişte principii hidraulice. Atunci când umilul vas nu se poate pozţiona corect în raport cu reţeaua, ceva nu funcţionează. Desigur, poate cel care a proiectat sau executat reţeaua e de vină, dar tot la aceeaşi problemă ajungem. În multe dintre cazuri, apare un grup sanitar unde nu ar trebui să fie. Prin urmare nu a anticipat nimeni că birtul X va scoate o dudă pe lângă colţul din dos spre reţeaua de canalizare. Dar poate casa ta era acolo când nenea proiectant şi-a imaginat reţeaua de canalizare. Trebuie să civilizezi mâncarea digerată pe undeva aşa că, cu bune cu rele, faci şi tu racordul în limita posibilităţilor. În orice caz, e clar, există o greşeală.

 

Acum, problema care-i macină pe bravii noştri blogări nu e acea greşeală sau autorul ei, ci tupeul acelui nene sau acelei tanti să scrie aşa ceva pe un afiş (cum că nu arunci hârtia la vale, ci în coşul de gunoi). Avem azi două abordări, dar un singur candidat pentru morala de la început.

Prima abordare, aparţine celebrei blogăriţe Maldita. După cum probabil ştiţi,  Maldita este o persoană extrem de inteligentă şi autoproclamată cultă. Singurul ei defect este faptul că are mulţi heitări, care heitări o heituie pe nedrept. E drept, lirismul din articolul ei e de-a dreptul violent, dar oarecum justificat. N-a nimerit ea cam cine e de vină dar da, în 2011 nu ar trebui să avem parte de aşa ceva la oraş. A îndemnat ea toată suflarea tehnică la proiectare, dar şi-a văzut de drum cu tact.

A doua abordare este revelaţia lui Cristi. Care Cristi este blogăr serios, însurat, consacrat, influencer, astea. Omul e uns cu toate publicismele şi advertorialele, programează, dizainuieşte, ce mai, o nebunie cum ar spune bucureştenii. Deci un A lister, A deştept, A personalitate, A bestial, cum ar veni. Are omul dreptul a o părere, nu asta e problema Problema e că omul nu înţelege noţiunea de reguli în cazul separeului şi devine om de ştiinţă.

Dragă Cristi, tu eşti om inteligent. Dacă tanti aia care face curăţenie a scris că să-nfundă buda dacă arunci hârtia, crede-o pe cuvânt, pentru ca ea a trebuit să o desfunde cel puţin o dată. Da, cineva este de vină pentru predispoziţia domnului veceu de a se înfunda, dar nu neapărat cel/cea care a scris acele reguli. A primit omul răspuns:

A scris Arhi despre asta. Au canalizări proaste şi s-ar înfunda de la hârtie. Mno, construcţii de căcat! :-D

Răspunsul e, după cum vedeţi,  scurt şi la obiect. Hai să recunoaştem, cam aşa sunt construcţiile. Dar Cristi are argumentele lui. Adică atunci când vrei să fii prost, lupţi pentru asta, nu te laşi păgubaş:

E aberant, nu se infunda toaleta de la niste hartie, dar nasul iti pica daca toata lumea pune hartia folosita in cos. Nu vreau sa ma gandesc mai departe cum ajunge toata hartia asta folosita la centrele de recilicare :)

Da. Deci toaleta , ea aşa de felul ei, e rezistentă, călită, zic. Doar n-o să se înfunde ea de la hârtie. Dragă Cristi, tu nu gândeşti outside the closet: nu buda se înfundă, ci ţava care merge meandrat mai departe. Cădere, presiune, pierderi de sarcină, viteză, astea…înţelegi tu, că eşti om inteligent. Acum spune-ne te rog, cum reciclezi tu hârtia cu care mângâi poponeţul? Adică azi ai folosit-o tu, mâine o cumpără altul de la butic? Sau poate listează vreun antreprenor contractul de antrepriză pe semnul tău de civilizaţie?

Deci încă o dată. Nu, nu se înfundă nimic de la atâta lucru. Nu, nu există condiţii pentru reciclarea hârtiei, nu? Adică hârtia pe care a fost tipărit contractul tău pentru articole de 2 lei şi cea în care ai ţinut slănina merg la acelaşi abator nu?

Cireaşa de pe tort este că fiecare blogăr incult care scrie tâmpenii are cititori care nu numai că le citesc, dar asezonează imbecilităţile din articole cu revelaţii de-ale lor:

liana
June 8th, 2011 at 8:32 pm

he he , eu am aruncat cosul de gunoi de la wc .
Altfel, indiferent cat le-am explicat trogloditelor de la mine ca hartia iigienica se topeste in apa , nu e carton sau hartie de scris , asa ca nu e cazul s-o puna in cos deoarece pute infiorator , n-a fost posibil sa priceapa. Am aruncat cosu si problema s-a rezolvat.

Da. Deci le-a explicat ea că hârtia se TOPEŞTE în apă lor, trogloditelor care nu ştiau asta. Apăi cum pentaprismele mele să se topească hârtia în apă mă Liana? Hai că e inutil.

 

Aşa la final spun că mai greşeşte omul. Dar Cristi greşeşte cam în fiecare articol unde îşi foloseşte inteligenţa. Adică unde aplică principii tehnice, că la ăla cu panda kung fu nu ştiu care aşa i-a cerut un nene, asta e, scrie cum zice nenea. Mai sunt exemple, cum e articolul cu maşina electrică. Asta e, pe el l-au ales, el a vorbit despre maşină din perspectiva unei fetiţe. Nu că aş avea ceva cu el, dar când faci rahatul praf în repetate rânduri, mai spune omul o părere, că prea simţi nevoia să semnalizezi. Trafic vast îţi doresc, că asta pare a fi calea succesului! Ca să-ti demonstrez că nu sunt un om rău, un pachet promoţional şi pentru tine, din partea redacţiei. Da, cu drag:

4 comments

  1. “se topeste” … io-s cu 0 si 1, da’ topirea nu implica temperaturi ridicate? stiam ca suntem destul de “civilizati” incat sa folosim apa potabila/nesarata acolo unde ar merge si apa “de calitatea a 3-a” (ignorand alte considerente, ar fi prea costisitor sa aduci apa de la la mare doar pentru a o folosi la canalizare si deci momentan nu prea exista solutii viabile aici) … da’ sa mai si incalzesti apa pentru wc (ca sa “se topeasca” hartia)??? no, pe asta n-o mai stiam …

    1. Normal că nu ştiai. Blogosfera se supune unor alte legi ale fizicii. Poate uneori căldura din sufletul lor topeşte materia în circumstanţe nebănuite.

      1. bine zici … am uitat ca de fapt toate proiectele lor sunt de fapt manifestarea in real a acelor suflete supra-incalzite, eventuale profituri incadradu-se la collateral damage.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s