Antreprenori online – FAIL

Povestea cu antreprenoriatul evoluează, prostia se extinde, incultura bate filmul. Am tot fost acuzat că sunt rigid, îngust şi alte lucruri de genul. De data asta dezbatem la modul serios probemele. Ironia e că, dacă te uiţi atent, nu trebuie să fii nici economist şi nici programator ca să atingi dedesubturile acestui aşa zist antreprenoriat. Culmea, nimic nu e nou. Afacerile şi principiile de bun simţ există de mult timp.

De ce spune lumea că blogării antreprenori nu fac nimic? În multe cazuri, lumea se înşeală. Sunt mulţi care ciripesc pe acest www şi nu ciripesc prostii. Sunt mulţi care s-au folosit de internet pentru a-şi face cunoscute ideile, a-şi lansa afaceri sau şi-au materializat pasiunile. O să mă refer în continuare la oamenii de afaceri, deşi e mult spus în cazul multor blogări.

Afaceri şi proiecte online: ce înseamnă asta? Păi nimic. E un rahat vopsit într-o altă culoare. Cu proiectul nu mai intru în detalii, ţine doar de cunoştinţe minime de limba română. Afacere online? Afacerea e o afacere, firma firmă şi contractele contracte. Simplul fapt că promovarea se face online, piaţa de desfacere poate fi atinsă online sau productivitatea influenţată de oscilaţiile de comportament ale utilizatorilor care sunt prezenţi în această vastă reţea nu înseamnă că “afacerea online” e o altă specie de animal. E un motiv pentru care tinerii zbiară pe toate blogurile asemenea aberaţii: costul. Dacă eşti P.F.A. şi vinzi ceva pe un site nu plăteşti chirie, angajaţi, utilităţi, taxe suplimentare pentru vehicule sau diverse dări pentru fiecare cap angajat. Părinţii te suportă în continuare sub acelaşi acoperiş, iar factura mare la curent se împarte.

Idei şi start-up. Vrei să îţi faci o afacere. Eşti Raluca Moisi şi te stresează şeful, deci nu mai vrei să ai un superior. Ai nevoie de o idee. Păi frunzărind toată ziua internetul, vezi lucruri de tot felul şi ţi se pare că ar trebui şlefuite. Pac, ai obţinut o idee originală. De exemplu, ţi se pare facebook prea kitchos, parcă ai scoate 2-3 module din el şi l-ai face un proiect de-al tău. Sigur, nu e nimic rău în asta, pentru că aşa se naşte concurenţa.

Antreprenorul. Da, aici intervine antreprenorul. Problema lui e că el nu are o calificare. Ar şti el SEO, a auzit de Java, ştie să deschidă Microsoft Excel, are un CV modern, vorbeşte engleză în fiecare zi, uneori aproape corect, dar e dornic de afaceri. Aşa că face proiecte: are o idee pentru un site, face un blog nou, scrie tutoriale copiate de pe undeva, face recenzii la telefoane mobile. Problema lui e totuşi faptul că nu poate produce nimic. Nu poate face programe, nu poate confecţiona vreun obiect pe care să-l vândă şi nici nu are ce să-i înveţe pe alţii. Aşa că începe să caute. Un programator+un mic SRL+el+mult spam => proiect. Adică o aplicaţie pentru un telefon să zicem. Poate aplicaţia e bună şi programatorul capabil, din nou, nu e nimic rău în asta. Dar fără antreprenorul care să-i facă omului o pagină de facebook eram undeva?

 

Cam atât cu teoria. Aţi înţeles-o, antreprenorul de mai sus nu face mai nimic. Până la urmă da, a aplicat principii economice. A căutat pe cineva care să producă ceva la un cost scăzut. De, are programatorul o casă şi un laptop, deci pe antreprenor nu-l costă nimic. Până se prinde acel programator că poate face una alta şi singur şi îi dă papucii bravului nostru antreprenor. Mai bine zis face un Paul Coman – adică taie ombilicul afacerii. Recapitulez. Deci ce afaceri sunt aici? Micro, macroeconomie, treburi de-astea? Contabili, jurişti, avocaţi şi sedii închiriate? Bun. Ce noţiuni de programare îţi trebuie ca să-i faci omului un cont pe facebook? Răspundeţi voi la asta.

Hai să luăm un exemplu. Unul dintre antreprenorii mei preferaţi, Alexandru Bleau. Priviţi ce revelaţie are omul. E foarte simplu: eşti în stare să dezvolţi (wtf?!) aplicaţii, o faci. Nu ai nevoie de PR beta, web 2.0, cretinătăţi 2.0 sau Paul Coman ca să faci asta. Mergem pe principiul “se pot face maşini mai bune decât face Porsche. să se găsească unul care să le facă”.

De ce articolul de faţă? A. Bleau e o victimă colaterală doar. Nu am nimic cu el. Dar, întreb pentru a mia oară, de ce înceracă să-i înveţe pe ceilalţi oameni care nu au realizat nimic? Oameni care nu-şi permit un abonament mai serios la telefonul mobil vorbesc la conferinţe? Hai să mai luăm o părere. Am ajuns azi la Monica Romenglezeanu pe blog şi am primit următorul răspuns: De proasta ce e audienta?! Mie mi se pare răutate. Cu toate astea îţi vorbeşte de afaceri un om care a urcat un blog? Care blog e cel mai nu ştiu cum în comparaţie cu alte 50 de bloguri? O fi omul vreun Steve Jobs şi nu înţeleg eu se pare. Cireaşa de pe tort e că antreprenorii noştri voinici, în bermude de multe ori, nici măcar n-au un SRL. Staţi aşa, că se poate şi mai rău. De exemplu ai putea primi consultanţă financiară de la Miruna, Miruna care e un fel de stomatoloagă, de sacadisme scriitoare pre site-uri, plătită uneori de diverse companii cu câte 200 RON pentru câteva articole. Nu, nici ea n-are o firmă a ei, ci doar contracte.

 

Oameni buni, încă o dată: E bine că sunteţi fericiţi şi faceţi un ban. Dar nu e frumos să vorbiţi prostii în faţa unor oameni care nu ştiu. Doar pentru că ei nu ştiu nu înseamnă că ştiţi voi. Pentru toate startapurile, consultanţele voastre din social media, PR-urile voastre de 2 lei, de la tot blogul dam167, din 2007 şi până în prezent, un sincer HAI SICTIR!

 

Advertisements

13 comments

 1. finalul e de-a dreptul poetic la Bleau: “Nu discutam de dezvoltare pentru Romania. Discutam dezvoltare de aplicatii la nivel global.” … si trebuie sa ne consideram privilegiati (textul fiind in limba romana) … desi cred ca pana si Google Translate ar avea probleme la traducerea operei sale literare in chineza simplificata (aia traditionala fiind si mai complexa) … da’ stai: aia-s aliens care nu traiesc pe globul numit U.S.A. , nu cumpara de la Jobs, ba chiar il plagiaza cu nerusinare (fiind un exemplu negativ si pentru altii gen Asus, Samsung, etc.) si-ar trebui probabil inchisi totii in District 9 … deci poate si romanu’ sa “dezvolte” (vorba aia: apa si soare sa fie, ca de restu’ se ocupa Domnu’) aplicatii la nivel global.

  1. Va veni o zi când dezvoltatorii se vor uni sub o singură aplicaţie, iar antreprenorii de pretutindeni vor zburda liberi printre bloguri. Legenda spune că va veni un Kwisatz Haderach al limbajului de lemn sub comanda căruia oştile inculturii vor doborî orice urmă a decenţei.

   [Fragment din Pilda Dezvoltatorilor]

   1. partea tragica e ca-n lumina recentelor evolutii in domeniul aplicatiilor (computer, smartphone, car, etc.) … se pare ca-i prin vecini domu’ Haderach.

 2. In general imi place sa ma pot documenta despre oamenii cu care stau de vorba, asa cum si eu am pus la dispozitie o gramada de informatii prin care sa ma poata repera oricine in spatiu si timp. Ti-as fi fost recunoscatoare daca atunci cand ai comentat pe blogul meu (si mi-ai pus o intrebare pe care aveai de gand s-o folosesti intr-un articol), sa-ti fi lasat si adresa de blog. Nu prea inteleg de ce n-ai facut-o…

  Si nu inteleg de ce ai ales sa dai tocmai in Miruna. N-am auzit-o dand sfaturi de “antreprenoriat”. Ca dovada a transparentei stand faptul ca stii treaba cu stomatologia despre ea sau felul in care isi incheie socotelile cu oamenii care o platesc pentru cate un articol.

  1. Există oameni care comentează pe diverse bloguri pentru a fi băgaţi în seamă – vizitaţi = trafic. Nu e cazul meu şi de asta am lăsat numele blogului, fără link. De multe ori comentez cu numele meu, pentru că e o părere ce nu are legătură cu blogul. Am evitat să fac asta din anumite motive. Având în vedere că nu am folosit un preudonim la plezneală şi nici o adresă de mail fictivă, nu cred că a fost un mare efort să mă găseşti.
   Nu, nu aveam de gând să folosesc vreun comentariu de-al tău într-un articol. Mi s-a părut un comentariu destul de dur dar care spune lucrurilor pe nume şi a fost un impuls de moment. Nu căutam ceartă sau intrigi şi nu urmăream nimic – mi-am spus doar părerea.

   Eu am surprins-o pe Miruna îndemnând la “antreprenoriat social” în cazul unei probleme financiare. Frumos şi elegant am corectat-o, desigur. Acum să-mi fie cu iertare, dar când vorbeşti prostii şi te faci că plouă după ce eşti corectat, parcă meriţi un astfel de tratament. Mai mult, după cum am spus şi în articol, oamenii care nu au un SRL n-ar trebui să ofere public sfaturi despre finanţe.

 3. @Dam167 Mai eu chiar credeam ca ai uitat de mine :)). Nu mai suni, nu mai scrii. Ma bucur insa ca sunt pe lista antreprenorilor preferati (chiar si cu ironiile de rigoare).
  Ma bucur ca l-am distrat pe @INTJ dar dincolo de acest aspect, nu vad care era buba cu articolul. Nu am incercat sa invat nimic pe nimeni cu acel articol. Doar am prezentat o piata de care multi pot profita ca sa generze un venit suplimentar sau chiar mai mult de atat.

  1. Tocmai asta e problema: nu pot profita. Nu e neapărat ceva în neregulă cu articolul, dar mie îmi place să văd oameni care fac, nu care arată cu degetul.
   Trebuie să recunoşti că există mulţi care ţin aşa zise ateliere sau “training-uri” fără să fi realizat ceva şi asta nu e în regulă. Şi am să ilustrez asta cu un clişeu, ce-i drept, cam americănesc:
   “Those who can’t, teach. Those who can’t teach, become gym teachers”.
   Mai dau ca exemple articole de-ale tale pentru că te citesc 🙂

   1. Mai, ce e drept, mai trebuie sa treaca o luna jumate sau chiar 2 pana sa iti dau link la jocul la care lucrez pentru iphone sau la o aplicatia la care lucrez cu alti 2 pentru android, adica sa pot spune ca vorbesc sau recomand din experienta proprie si directa. Insa, ceea ce scriu de obicei reflecta informatiile pe care le primesc de la diverse persoane din industrie sau din ce citesc online. Iti multumesc ca imi citesti blogul 🙂

  2. @Mr.Bleau

   buba e ca nu prea stii despre ce vorbesti … si totusi vorbesti. ca sa-ti dau cel mai simplist exemplu: intra pe android market (de pe telefonul tau sau al unui prieten, daca tu esti fan Jobs) si citeste comentariile la aplicatii. inainte de a intreba “care-i legatura?” … inchipuie-ti c-ai fi tu “dezvoltatorul”. apoi, pana nu te pierzi in ploaia de bani … zi-mi si mie cum traduci tu in chineza aplicatia ta (ca zicei “nivel global”) … in asa fel incat sa fii sigur ca nu scrie cu totul altceva acolo? faci si tu ca aia care se tatueaza cu tot felul de ineptii … pentru ca le-a fost lene sa inteleaga cam in cum ar citi un “nativ” ce si-a scris el in piele? ok, sa spunem ca chinezi si japonezii nu se incadreaza la “global” … araba banuiesc ca-i limba-n care-ti citea bunica povesti?

   daca ignoram capitolul asta … cam cate aplicatii ai “dezvoltat” tu (ca sa stii ce implica asta)? chiar crezi ca fara a avea intai un minim de experienta (dobandita cel mai usor pe plan local, aka aplicatii pentru Romania) … ai vreo sansa la nivel global? de unul singur n-ai nici o sansa (“american dream” e o poveste, nu s-a imbogatit inca nimeni din munca cinstita) … iar cand discutam despre o echipa de dezvoltatori, deja discutam despre cu totul altceva.

   da’ sa ignoram si asta, trecand mai departe la partea cea mai amuzanta (romanul crezand ca daca vinde putin si scump face mai multi bani decat daca vinde mult si ieftin): aplicatii pentu iThingies in conditiile in care Android ia cu asalt o multimr de piete? you’ve got to be kiddding! … si sigur n-ai auzit de protestul programatorilor in .NET si Silverlight care se iau acum in gura cu Microsoft deoarece au investit o gramada de timp in “aquiring skills” pe care se pot trezi ca Windows 8 le face inutile (desi MS canta candva de zor ode in ceea ce priveste dezvoltarea de aplicatii in .Net).

   … oh well

   1. @Mr INTJ

    Cei de la Apple au creat un ecosistem foarte frumos care genereaza bani, versus Android unde multe aplicatii merg pe sistem de reclame.
    Informatiile le preiau de la oameni care lucreaza in domeniu si din publicatii de profil.
    Ca fapt divers, China este de fapt tara cu cea mai mare populatie vorbitoare de limba engleza, nu SUA 🙂 si am si exemplu de aplicatie facuta in Romania cu un procent seminificativ de utilizatori in Japonia.
    Android a depasit de mult iOS, da. Dar la capitolul venituri castigate de dezvoltatori pentru aplicatiile publicate, Appstore a generat mult mai multi bani decat Android Market.
    Ca fapt divers, nu am zis niciodata de dezvoltat aplicatii de unul singur. Evident ai nevoie de design, marketing, cel care vine cu conecptul aplicatiei sau al jocului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s