“…locul meu pare să fie într-un studio de modă veche” – interviu cu X

Redacţia dam167 a văzut aici cam cum se face un interviu blogosferic. Pe scurt, se urmăreşte o persoană în timpul său liber, se pun câteva întrebări, iar dacă răspunsurile respectivei persoane adună câteva cuvinte, ai un INTERVIU. Foarte simplu şi profund. Se pare că aceste interviuri par să aducă succesul blogosferic (vezi Miruna Siminel, o blogăriţă de succes, de prostii spunătoare prin interviuri), aşa că în urma unei şedinţe ne-am gândit că asta ne lipsea. Pentru cei ce nu ştiu, dam167 caută drumul spre antreprenoriat şi succes blogosferic. În cele ce urmează publicăm primul interviu blogosferic cu X. Momentan identitatea este ascunsă, urmând ca în zilele ce urmează să dezvăluim identitatea celui intervievat (noi aici la redacţie am zis că e foarte tare treaba asta să nu-i zicem numele din prima). Cel ce a luat interviul este Floricel Kadzinski, noul membru al redacţiei. Deşi este încă în perioada de probă, credem că are un viitor blogosferic măreţ (pentru cei ce au de comentat legat de numele său: lăsaţi-o baltă, e sensibil la asta). Îi las cuvântul lui F.:

Am fost invitat de X într-o cameră din apartament şi ne-am aşezat la o cafea. Era o cameră aparent încărcată de amintiri,cu tot felul de obiecte, unele mai noi altele mai vechi. Aparate foto, pixuri sau stilouri din alte vremuri şi surprinzător de multă lumină. Mi-am luat inima în dinţi, mi-am pregătit agenda cu notiţe şi am început…

FK: Fotografia pe film. Mai mult, film de 70 mm. Care crezi că e locul tău în lumea digitală?

X: Deşi filmul fotografic e capabil de rezoluţii foarte bune, ce uneori întrec senzorii digitali comuni, locul meu pare să fie într-un studio de modă veche. Nu are rost să ne ascundem după deget, acest mod de lucru nu mai are eficienţa de altădată.

FK: …dar atunci nu existau alte variante…

X: Aşa e. Atunci nu te întreba lumea ce echipament foloseşti sau cât de mulţumit eşti de el. Vorbeau pentru tine realizările şi publicaţiile. Partea bună e că fotografia era privită ca o formă de artă vizuală şi atât. Lumea se bucura de fotografii.

FK: Se simte nostalgia în vorbele tale. Eşti tentat să spui că fotografia nu mai e ce a fost? (dacă îmi permiţi clişeul)

X: <zâmbeşte> Nu mai e ce-a fost. Totul se transformă în timp. Nu trebuie să fie mai rău sau mai bine ci doar altfel. Cu toate astea ar trebui să fiu ipocrit să spun că fotografia nu a evoluat în bine.

FK: Acum e mai uşor să achiziţionezi un echipament performant, chiar şi din postura de amator. Se spune că din cauza asta există tot mai multe păreri neavizate…

X: <întrerupe> Nu. De ce păreri neavizate? Percepem în mod diferit tonurile de culoare, paleta de contraste şi emoţia. Acum că fiecare poate lucra cu un echipament decent concurenţa este mai acerbă şi rezultatele mai bune. Acum toată lumea poate îşi poate exprima creativitatea fără ca echipamentul să reprezinte un impediment. Există cadre foarte bune luate cu telefoane mobile sau aparate automate.

FK: Aş putea spune că e o atitudine modernă şi degajată. Puţini s-ar aştepta la asta de la generaţia veche…

X: Da, mi-a luat ceva timp să mă obşnuiesc cu ideea. Totuşi, prin comunităţile formate de oamenii dedicaţi, respectul există şi asta e cel mai important. Am văzut tineri intrigaţi de film şi de efectele create prin intermediul lui. Din câte ştiu, proprietarul blogului dam167 foloseşte filtre digitale ce imită tonurile filmului fotografic.

FK: Care crezi că e viitorul fotografiei pe film?

X: <oftează> Probabil va fi înlocuită de cea digital în viitorul apropiat. Vor mai fi nostalgici care vor încerca aceste tehnici, dar prea puţini. E simplu: nu mai ai motive să foloseşti filmul fotografic. Dacă vrei ca fotografiile tale să aibă acele caracteristici, aplici filtre digitale. Nu e neaparat ceva rău, doar că noi, cei ce am lucrat aşa o viaţă, nu prea vrem să renunţăm la idee.

FK: Îţi mulţumesc pentru timpul acordat. Recunosc că mă aşteptam la idei mai conservatoare din partea “generaţiei vechi”. Atât eu cât şi proprietarul blogului avem un mare respect pentru tine şi implicit părerea ta e importantă pentru noi. Încă o dată, în numele blogului îţi mulţumesc pentru timpul acordat şi sperăm ca în viitor să mai avem astfel de schimburi de idei.

X: Cu mare plăcere aştept şi în viitor o colaborare cu voi.

One comment

  1. Multumesc pentru recunoasterea succesului ca bloggerita. Sunt cativa care si-ar dori sa spuna prostiile asa mari pe cat le spun eu 🙂
    Desigur, nu e cazul vostru.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s