Epistolă către “antreprenori”

“Antreprenori” pentru ca e vorba de blogări care-şi spun aşa; nu mă refer în nici un caz la cei ce au primit această titulatură prin mijloace legale. Deşi am văzut multe prostii prin blogosfera autohtonă am renunţat zilele trecute la explicaţii pe blogul aici de faţă. S-a întâmplat între timp ceva care m-a întristat. Despre acel ceva la sfârşitul articolului, ca un exemplu amar. Articolul se adresează tuturor celor care îşi spun în mod eronat antreprenori. Pentru că eu sunt un om rezonabil, voi explica atât termenul cât şi greşelile care se fac, abia apoi urmând să adresez jignirile aferente.

Cine se intitulează antreprenor în blogosferă

În primul rând blogosfera românească e vastă. Dacă în urma ultimului recensământ numărul locuitorilor României este undeva în jurul valorii de 22 de milioane, numărul blogărilor români depăşeşte 51 de milioane. Da, după cum probabil aţi dedus, pentru fiecare cetăţean român există 2,318 blogări. Pe lângă cei care pe bună dreptate şi-au însuşit titulatura de blogger există diverşi tineri care, brutal spus, se “învârt” printre bloggeri şi îşi asigură un venit prin reclame, idei, servicii, web design şi alte lucruri. Nu e nimic rău în asta, ba chiar e de lăudat. Asta înseamnă că se descurcă şi indiferent de efortul depus sau de cunoştinţele materializate, au realizat ceva. Mulţi dintre noi au o meserie (sau o specializare) precum inginer, doctor, avocat, programator, contabil etc. Dar un tânăr care are idei şi face tot felul de lucruri? Lesne de înţeles, e un tânăr care are idei şi face tot felul de lucruri antreprenor. Nu e frumos să facem discriminări şi doar unii oameni să se numească cumva. Drepturile omului, zic.

Ce înseamnă de fapt antreprenor

ANTREPRENÓR, -OÁRE, antreprenori, -oare, s. m. și f. Persoană care conduce o antrepriză. – Din fr. entrepreneur.

ANTREPRÍZĂ, antreprize s. f. Întreprindere care execută lucrări industriale, comerciale, de construcții etc.; lucrarea propriu-zisă. ◊ Expr. A da în antrepriză = a da o lucrare spre executare unei întreprinderi sau unui antreprenor. A lua în antrepriză = a lua conducerea unei lucrări. – Din fr. entreprise.

(sursa)

Deci antreprenor e acea entitate (de obicei persoana juridică) care execută lucrări de construcţii, în urma unui contract. Nu poate exista antreprenor fără antrepriză şi invers. O firmă de construcţii nu este pur şi simplu antreprenor, ci este antreprenor în urma unui contract ce se referă la o lucrare anume. Termenul există în nomenclator, iar sensul său este bine conturat. Atunci când îl auzim ştim exact despre ce e vorba.

Revenind la blogosferă

Odată cu răspândirea limbajului de lemn s-au găsit diverşi precum Paul Coman sau Andrei Roşca care nu numai că s-au intitulat antreprenori, dar au început să propovăduiască şi să înveţe tainele antreprenoriatului pe cei mai nefericiţi dintre noi. Apropo, noţiunea de ANTREPRENORIAT nu există, cel puţin nu în limba română. Desigur, apelul la raţiune nu are nici un efect atunci când e vorba de astfel de…blogări. Ei scot reguli de prosperitate, îţi explică trăsăturile morale ale unui antreprenor (care e de fapt persoană juridică) exact ca la şcoală. Din păcate, ca la şcoala pe care ei n-o au.

Am mai vorbit eu despre, am mai contrazis degeaba pe unii puşti dar articolul peste care am dat azi m-a lăsat mut. Incoerenţa şi prostia care se prelinge printre rândurile articolului trec de orice limită a bunului simţ. Voi expune câteva citate:

Antreprenorul este cel care are viziunea unui business.

Determinarea puternica si perseverenta pot face un antreprenor sa faca fata oricaror greutati pe care alte persoane le-ar considera de neatins.

Sa stie ca interactioneaza cu o persoana cu suflet cald si nu cu o masinarie.

Dragă Letiţia (autoarea mirobolantului articol), cuvintele sunt de prisos. Nici măcar jignirile nu-şi au rostul. Te las totuşi în lumea ta pentru că articolul aici de faţă nu ţi se adresează ţie. Tu eşti doar un om incult ce foloseşte cunoştinţe minime de limba română pentru a scrie ce aude că se discută în jur.

Prin urmare, prostia e în floare. Pentru că un om care nu ţine cont de argumente şi se încăpăţânează să-şi susţină prostiile poate fi considerat prost. Aceşti oameni ţin conferinţe, 1.0, 2.0 sau o mie.0. Aceşti oameni îi învaţă pe cei mai tineri decât ei cum stă treaba cu afacerile. Aceşti oameni nu cunosc particularităţile diverselor domenii de activitate şi cu toate astea sunt oameni de afaceri. De succes. Pentru că succesul lor s-a materializat fie printr-un blog popular fie printr-un venit cât de cât. Aceşti oameni inventează termeni, forţează limitele penibilului pentru a-şi atinge scopul, care pentru noi cei ce păstrăm o oarecare decenţă este încă o necunoscută.

Pentru final am lăsat acea poveste care m-a întristat. Este de fapt un exemplu de prostie care ajunge să coste. Scump.

Locaţie: Timişoara, jud. Timiş

Data: anul 2010

Scop: Modernizarea infrastructurii rutiere

Obiect: Reţele de termoficare.

Prin modernizarea infrastructurii rutiere înţelegem aici construirea unui pasaj subteran pe Bld. V. Pârvan. Pentru ca oamenii din zonă să primească în continuare căldură de la sistemul centralizat, reţeaua de termoficare trebuie deviată. Finanţarea lucrărilor amintite cât şi a celor conexe este asigurată prin fonduri europene. În urma documentaţiei tehnice întocmită de proiectanţii abilitaţi pentru fiecare specializare, o firmă de consultanţă, care are mulţi angajaţi, fiecare din ei având mai multe scaune la cap, a mai întocmit un proiect de finaţare. Să zicem că acesta din urmă este mai blogosferic aşa, pentru că nu e chiar proiect. De fapt acea documentaţie tehnică e doar o componentă din piesele necesare obţinerii finanţării. Ei, aceşti proiectanţi-consultanţi au văzut termenul de utilaj şi au categorisit una alta în aşa fel încât să sune profesional. Problema e că anumite utilaje nu sunt eligibile, adică nu se primeşte bani pentru achiziţionarea lor. Utilaj înseamnă asta, dar şi asta. Dacă le amesteci, pentru că proiectantul nu ştie aşa bine ca tine, cei ce îţi oferă finanţarea vor înţelege altceva şi vor tăia din bani. Rezultă o lucrare pentru care banii alocaţi nu sunt sufiecienţi. Cine va plăti? Nimeni, pentru că suntem în România. Din păcate banii se vor termina înainte ca groapa din mijlocul oraşului să fie umplută şi oamenii vor trage ponoasele. Trist dar din păcate ăsta e doar un exemplu banal.

Închei din nou cu un zâmbet amar. Nu e destul că suntem proşti, ci  o şi scriem pe toată lăţimea de bandă. Aceeaşi morală: prostul nu va recunoaşte că a greşit. Hai să aducem un plus atât limbii române cât şi sistemului prin lucruri noi, dar aplicate ca atare.

7 comments

  1. Lui Paul Coman se pare ca i-a intrat apa la motor. Probabil au ajuns si la el rezultatele financiare ale firmei “prospere” pe care o detine

    Andrei Rosca e ocupat “sa schimbe lumea” :))

  2. Ştiu că Andrei Roşca e ocupat; i-am trimis oricum un e-mail prin care i-am comunicat că are parte de susţinere blogosferică din partea echipei dam167, alături de un model de contract de antrepriză (e de folos antreprenorilor).

    Cum să-i intre apă la motor? Păi nu-şi urmează propriile reguli de pros(t)peritate?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s