Online-ul românesc – între prostie şi prostie 2.0. Ep. 1

Preambul

Articolul de mai jos este dur şi emite o răutate justificată. Această răutate nu urmăreşte să discrediteze persoanele menţionate ci doar să corecteze modul lor de a aborda unele probleme. Mai brut spus, scopul NU scuză mijloacele în cazurile prezentate mai jos.

 

În episodul 1 redacţia dam167 dezbate problema antreprenorilor şi mai ales a antreprenoriatului. Picătura care a umplut paharul e aici. Ţin să menţionz că Elena “Proiect” a folosit (prost) cuvântul antreprenor/antreprenoriat de 19 ori într-un singur articol. Dacă până acum termenul antreprenor s-a folosit prost şi în exces, la fel ca şi cuvântul proiect, acum există încă o noţiune: antreprenoriatul social.

ANTREPRÍZĂ s.f. Formă de organizare și de executare a construcțiilor capitale de către o organizație specială de construcții; întreprindere comercială sau industrială care preia executarea de lucrări (mari) al căror preț este plătit cu anticipație după un deviz întocmit dinainte; lucrare făcută de o astfel de întreprindere. ◊ A lua în antrepriză = a lua conducerea unei lucrări. [< fr. entreprise]. (sursa)

şi de aici:

ANTREPRENÓR, -OÁRE, antreprenori, -oare, s. m. și f. Persoană care conduce o antrepriză. – După fr. entrepreneur. (sursa)

După cum orice om cu 8 clase poate observa, aşa zisele afaceri ale blogărilor nu au nici o legătura cu aceşti termeni. Că e bine sau rău ceea ce fac ei, e treaba lor. Eu aş spune că e bine, atâta timp cât reuşesc să facă ceva. Se pare că alăturarea cuvântului social are o conotaţie (logic) socială. De fapt cam orice afacere are o latură socială în ziua de azi. E la mintea cocoşului. Atunci cand organizezi un manifest, e pur şi simplu un manifest.

Aşa ajungem la proiecte. Orice rahat, orice adresa nouă gratuită de email pe care o “fondează” copiii care stau toată ziua pe internet este un proiect.

PROIÉCT s. n. 1. plan de a întreprinde, de a face ceva; intenție. 2. prima redactare, primele idei în legătură cu ceva care urmează să se facă, să fie pus în execuție. ♦ ~ de lege = text provizoriu al unei legi. 3. lucrare care cuprinde calculele, desenele, instrucțiunile etc. necesare pentru executarea unei construcții, mașini etc. (< germ. Projekt, lat. proiectus). (sursa)

Proiect înseamna un plan, uneori chiar un algoritm. Cum poate fi un site web un proiect? Problema e că toţi idioţii care nu au altceva mai bun de făcut au văzut la TV cum tot felul de acţiuni sunt asociate cu noţiunea de proiecte. Dam167 vă explică acum, aşa ca pentru proşti, cum stă treaba cu proiectul de care auziţi voi la TV:

Prin aceste proiecte se urmăreşte îndeplinirea unui obiectiv. De exemplu, treaba asta cu cărţile vândute odată cu ziarele. Care e obiectivul? Păi în primul rând de a da posibilitatea oamenilor de a-şi forma o bibliotecă decentă, formată din cărţi de o calitate bună, totul la un preţ acceptabil. În al doilea rând, lesne de înţeles, incurajarea oamenilor să şi citească această bibliotecă personală. O a doua etapă este folosirea unor mijloace specifice pentru a realiza acel obiectiv. Extrapolând exemplul de mai sus, mijloacele sunt aceste cărţi ieftine vândute strategic cu ceva ce lumea cumpără frecvent: ziarele. Toată strategia şi planul de acţiune, pentru a grupa aceste mijloace specifice şi a atinge obiectivul propus se numeşte proiect. Am să ofer explicaţii suplimentare pentru unii mai reduşi dintre noi: DOAR STRATEGIA este proiectul, nu acţiunea de a distribui acele cărţi. E normal ca înainte de a iniţia o asemenea campanie să ai nişte calcule, să vezi dacă principiul e fezabil, să stabileşti nişte preţuri şi să estimezi cheltuielile.

 

Dacă ai citit asta şi ai scris “Proiectul pe care el il apreciaza este asociatia Mai Mult Verde.”, prietene, eşti IDIOT. Desigur, apelativul se aplica şi dacă eşti destul de deştept încât să înlocuieşti asociaţia.

Ca să ajungem la o concluzie, nu faptul că ţi-ai făcut un site care spui că are “impact social” e problema, ci modul incredibil de incult şi incoerent prin care susţii ideea e de fapt greşeala. E bine că există iniţiativă, dar ca să înveţi pe cineva, trebuie să ai ceva în cap. Ori într-un cap în care colcăie exprimări precum cele citate de mine în decursul timpului,  e muuuuuult loc liber.

 

În episodul 2 vom vorbi despre implicarea oamenilor cinstitţi şi deştepţi în politica şi promovarea ecologiei.

6 comments

  1. oamenii se pot imparti in trei multimi: cei care nu vad padurea din cauza copacilor, cei care vad doar padurea da’ se lovesc de copacii aia blestemati si restu’ care vad padurea, vad copacii si se bucura de plimbare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s