Ora Pământului 2011

Probabil aţi auzit, dacă nu, citiţi aici. Ce este de fapt această oră a Pământului? Este un manifest. Aşa s-au gândit nişte oameni că s-ar putea exprima o reacţie la consumul mare de energie la nivel global. Ideea nu e rea şi a avut impactul scontat. Mai mult, mai multe ţări au vrut să arate că se poate naşte o solidaritate pentru ceva ce ne priveşte pe toţi.

În scurt timp povestea asta a juns şi la urechile românului. Românul e un susţinător de felul lui. Susţine toate cauzele posibile, una mai nobilă ca cealaltă. Mai ales dacă are blog. Pentru că poate. Doar e un mic efort pentru a ajuta pe cineva sau a salva o viaţă. Doar banner-ul pe care îl pui pe mirobolantul tau blog confirmă că ai făcut deja acel efort, ce pana ta. Bun, asta e susţinerea de zi cu zi. Ocazional apare câte un proiect cum e ăsta cu ora Pământului şi nu reacţionează un blogăr, doi, ci un puhoi de adolecenţi, toţi culţi ca napul. Şi de ce n-ar fi aşa? Doar proiectul a răscolit în sufletul lor curentul ecologic şi a scos la iveală vastele cunoştinţe ale lor: că Pământul e cu încălzirea globală şi va fi rău şi că hai să aducem noi o contribuţie pe care mintea noastră needucată o vede benefică.

Ce n-au înţeles în schimb conaţionalii noştri adolescenţi e că toată povestea asta pe care ei o numesc proiect e un gest simbolic. Adică nu “lasă Pământul să respire”, penibililor! Sigur, economia de energie pe care o face Gică din apartamentul 7, Str. Proiectanţilor nr. 2 chiar se simte în ipoteza în care la 500 m distanţă se construieşte un nou mall. Sau mai plezneşte un releu pe strada Ecologiştilor din cauza excesului de zel şi scriem pe bloguri că rău e în România.

Atitudinea administraţiei publice e de înţeles. La fel şi a hotelurilor sau restaurantelor. E un gest, un manifest şi să fim sinceri, publicitate. Ei nu pot fi învinuiţi precum tătntălăii ce completează site-ul cu legătura de mai sus că vorbesc prostii. Dar ce să facem, noi românii suntem nişte susţinători. Apropo de susţinători, eu zic să-i priviţi în ochii lor ageri de proiectanţi.

În concluzie, e darul nostru de a transforma un gest simbolic într-un rahat ieftin. Dacă nu onegeu, măcar un site cretin cu informaţii eronate. N-am înţeles noi dar hai să. Există şi un spot de promovare, care împarte aşa zisa susţinere în două: lucruri mici şi lucruri mari. Lucrurile mici sunt asta cu lumina stinsă iar cele mari reciclarea, energia alternativă, panouri, frunze, plase non plastic, zero poluare, flori şi fluturi roz – da, în ordinea asta.

 

Dacă tot fu mare succes proiectul, profit de ocazie pentru o premieră: definim PROSTIA 2.0.

Prostia 2.0 – este prostia clasică translatată în online. Se manifestă la “oamenii de online” prin articole şi site-uri idioate care lovesc în moalele capului limba română şi toate legile fizice cunoscute pe Pământ.

 

4 comments

  1. daca te uiti cu lupa … e totusi un pas inainte fata de “curentul vine din priza (si apa de la robinet)“. :))

  2. Stai că acum vor calcula câtă energie au economist cu becul stins. Că doar energia electrică stă pe “ţeavă” dacă nu o consumi…

  3. o da! da’ apropo de asta, pe langa controlorii de trafic aerian, as spune ca nici job-urile din centrele de distributie nu sunt pentru oricine … i’d chicken out 😦

  4. Da. Te simţi copleşit în incinta acestor CET-uri (centrale electrice de termoficare), de la coşurile de fum de 200-300 m până la huruitul cazanelor şi alambicul de estacade şi asta doar suprateran. Eu unul am fost fascinat prima dată când am avut acces în icintă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s