Eco proiectanţi timişoreni

Da, ştiu că trebuie să scriu şi despre Dan Necşa dar timpul a fost precum cunoştinţele celor despre care vorbim aici: limitat. Fără să o mai lungim, vorbim cu şi despre Eco Club Timişoara. Şi da, nu vor fi laude.

De ce scriu despre ei? Pentru că e o adunătură de împrăştiaţi? Nu. Nimeni nu e perfect. Scriu pentru că nu au o şcoală sau vreo licenţiere adecvată? Nu. Oare pentru că acţiunile iniţiate de ei nu sunt de mare anvergură? Nu chiar, dar pe aproape. Mai exact pentru ca există lauri, laude şi ridicări în slăvi pentru ceva insignifiant. Pentru că ei spre deosebire de alţii, fac ceva – vorbesc prostii.

Normal, totul a început de aici. M-am gândit să nu judec fără un fundament lumea şi ideile lor penibile şi am căutat una alta. Am ajuns desigur pe site-ul ecologiştilor voluntari să citesc cum că dacă pun o cărămidă în vasul toaletei economisesc apă şi deci planeta respiră uşurată şi mai important, fiecare rahat întreprins de aceşti iluştri supervizaţi de Andreia Ispas e de fapt un proiect. Că aşa e trendy în blogosferă. Ironia e că voluntarii care au o vastă cultură generală nu au nu ştiu ce legătură cu diversele acţiuni ce se doresc a fi de ecologizare. În direct şi în exclusivitate, Andreia Ispas:

Andreia January 29, 2011 at 9:53 pm

Ceau

Multumim Cristina pentru aprecierea activitatii Eco Cub Timisora.
Subscriu la cele zise de Roxana: “Oricum eu sunt convinsa ca Timisoara merita sa fie Capitala Verde a Romaniei, prin tot ceea ce inseamna ea.”
Da, merita!

Astea fiind spuse, nu contează că în judeţul Timiş astmul e în floare (nu de la poluare), praful e peste tot iar poluarea de toate felurile nu intră nicicum în standardele Uniunii Europene. Nu. Oraşul merită! Vor sări blogării să spună că datorită oamenilor faini de aici merită oraşul (pentru că de altceva nu sunt în stare). Hai să ne uităm la nişte peisaje, că prea am vorbit mult.

Acum că ne-am uitat, două lucruri menţionez: culorile sunt cele reale şi în nici unul din cadrele de mai sus nu e ceva ilegal sau imoral. E realitatea, e ceva de care avem nevoie să supravieţuim. Acum hai să vedem ce lupte măreţe duc ai noştri bravi ecologişti:

 • campanii pentru eliminarea plaselor din materiale plastice;
 • cortul creaţiei (nu, n-am inventat eu)
 • cortul cunoaşterii (nici pe asta)
 • bijuterii din diverse deşeuri – culmea, echipa domnişoarei Ispas înţelege prin asta reciclare
 • obiectivul stimabililor: derularea a cel putin patru proiecte si activitati pe parcursul unui an

Adică plasele voastre din cârpe salvează planeta? Şi cum verzeala creierelor voastre informaţi voi cetăţenii când habar nu aveţi de nimic?

Hai să fiu contructiv şi să ofer câteva sugestii, în speranţa că tinerii vor deveni serioşi la un moment dat (da, sunt naiv din fire):

– faceţi o şcoală de profil şi aduceţi ceva nou;

– oferiţi studii şi statistici reale, ca omul să vadă de ce trebuie să stingă becul în casă;

– învăţaţi să vorbiţi şi să scrieţi corect în limba română;

– citiţi măcar articole de actualitate legate de realizările tehnologice actuale;

– aduceţi membri care să ştie ceva.

Un lucru e cert: ecologia e un trend. E un mod de manipulare. Având în vedere că asta e natura umană, asta e. Un exemplu: energia hidroelectrică este considerată verde. Sunt sigur că n-aţi văzut un nor de fum deasupra unui lac de acumulare, dar aceste amenajări distrug flora şi fauna (nu ştiu cât de ecologică e treaba asta, poate ne spune Andreia). Cu toate astea e verde şi cu asta basta. Sunt de acord că e bine să folosim mijloace mai puţin nocive pentru a ne asigura confortul zilnic, dar asta nu înseamnă că e cea mai bună soluţie. Asta nu înseamnă că nu spunem lucrurilor pe nume şi ne lăudăm cu praful în ochi aruncat de toţi proştii. Sincer mă îndoiesc că vreunul din oamenii minunaţi ai acestei inutile oraganizaţii intitulată Eco Club Timişoara are măcar idee ce e încălzirea asta globală de care vorbeşte toată lumea, inclusiv urmările acestui fenomen. De ce să te documentezi când poţi ridica un pahar de hârtie de pe jos şi urli că lupţi pentru salvarea planetei?

Lasă, mai bine să nu facem nimic dar să ne laude proştii. Doar facem CEVA! Dacă nu e evident, aştept pe oricare din membrii clubului eco să mă contrazică sau să-şi spună punctul de vedere.

4 comments

 1. O singura mentiune referitor la pozele de mai sus: Ai fost prea bland!!!
  Sigur ai si altele care cu siguranta ar provoca niste stari de lesin in clubul ECO 🙂

  1. Am fost. Mie nu-mi plac cadrele cu porcării prin ele aşa că, deşi am, prefer să nu public. Culmea e că respectivii nu prea reacţionează la astea. Ei fac cât pot şi aşteaptă să fie lăudaţi. Şi când vad atâtea probleme grave şi se găseşte cineva să pună accent pe plasele din plastic nu ştiu…parca îmi insultă inteligenţa, profesia etc.

 2. Uite, ca sa nu zici ca nu sunt fair-play, o sa marturisesc ca articolul asta imi place si probabil ar trebui sa-l popularizezi mai mult. Seriously, de ce n-ai exploata latura utila a fiintei tale hateriste? Si sugestiile date sunt decente. Esti chiar convingator. On the other side, nu stiu, mi se par foarte greu de atacat problemele grave, ar fi nevoie de niste presiuni puternice asupra celor responsabili, de o campanie buna, facuta de niste ONG-uri care stiu ce vor. Si atunci, probabil, ar aparea si ceva rezultate.

  Si nu, presupunerea ta e eronata. N-am nicio legatura cu za guys & girls.

 3. Acţiunea de ecologizare trebuie să pornească de la individ. Nu poţi schimba principiile economiei mondiale după teorii formulate de ONG-uri.
  Nu popularizez nimic. Eu nu sunt om minunat. Mă gândesc totuşi să mă înscriu în Eco Club ăsta în speranţa că le voi băga minţile în cap. Slabe şanse dar e posibil să le acord credit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s