Ecologisme blogosferice

Mare blogosfera asta a noastră. Mare şi colorată. Sunt mulţi oameni care au ceva de spus, mulţi oameni care au o poveste de împărtăşit. E un loc unde oamenii cu interese comune se întâlnesc, un loc unde îţi conturezi sau schimbi părerile despre ceea ce te interesează. Există oameni care câştigă bani din asta, oameni care aduc o contribuţie unor varii domenii. Sunt şi unii pasionaţi de tot ceea ce înseamnă acest spaţiu virtual, blogul lor fiind foarte util atunci cand eşti în căutarea noutăţilor în materie de tehnologie a informaţiei. E mai uşor să foloseşti diverse aplicaţii pe Facebook să zicem, atunci când cineva îţi face un rezumat. E mai uşor să alegi un telefon mobil sau un laptop după ce ai văzut nişte păreri pertinente. Până la urmă la asta se rezumă blogosfera în esenţa ei: experienţe împărtăşite.

Ei, dacă pe unele bloguri găseşti păreri pertinente, apartţinând unor oameni care chiar ştiu despre ce vorbesc, există şi astfel de bloguri. Un blog personal e unul personal, iar părerile sunt păreri. Atunci când părerile depăşesc cu mult aria de cunoaştere a autorului, nu ies lucruri bune. Articole alambicate, concursuri cretine şi reclame aparent mascate, de prost gust. E clar că e reclamă pe bani puţini. Calitate pe măsură. Cam la asta mă refer. Autoarea articolului e rezervată în reacţii pentru că articolul participă la un concurs. Totuşi, se vrea a fi pertinent, nu doar o faţadă. Problema e că dacă nu te documentezi şi nu ai studii în domeniu nu merge. Sau?

Începem de aici. Povestea se arată încă de la început a fi praf în ochi: se caută oraşele care încurajează manifeste de ecologizare, pentru a avea o ţintă a următoarelor finanţări? Hai serios? Adică propui fonduri unde lucrurile se mişcă? Nu acolo unde e nevoie de un stimulent? Mă rog, o nouă direcţie de promovare, una ieftină şi care cuprinde multă superficialitate: blogosfera. Diverşi blogări au început să susţină diverse oraşe, care, pesemne, sunt tot mai verzi cu fiecare zi care trece. Cu prostia şi superficialitatea în floare, principalul argument e că aceste oraşe, merită! Adică merită domnule oraşu’!

Hai să dezvoltăm puţin treaba asta ecologică. După cum am mai spus, acţiunile ce ţin de curăţenie nu au legătură cu ecologia, dar ne simţim mai bine daca spunem că are. Lupte crâncene pe subiectul pistelor de biciclete: o idee bună şi deloc originală. Problema e că cei ce luptă pentru asta habar nu au ce e acela urbanism, ce înseamnă nevoile unui oraş sau alte lucruri nesemnificative. În concluzie, praf în ochi. Ne minţim că facem ceva, că luptăm. Măcar noi facem ceva, ce pana noastră! Aşa ajunge câte o puştoaică ce se intitulează “PR Specialist” să propună amenajări de parcuri. Nu de alta, dar cei licenţiaţi în asta nu au loc.

Acum venim noi haterii, o parte dintre noi lucrând în domenii care au tangenţe cu tot ce înseamnă energie, utilităţi şi invariabil trendurile eco, sau verzi. În realitate problemele sunt delicate şi orice idee inovativă atrage de la sine complicaţii. E foarte simplu: dacă mergeau toate eram Elveţia, nu România. Probabil la un moment dat lucrurile se vor mişca mai bine. Până atunci cei care avem într-adevăr un cuvânt de spus, ne bucurăm dacă materialele folosite de noi poluează mai puţin, dacă afectăm ecosistemul tot mai puţin şi aşa mai departe. Noi ştim care e problema cu panourile fotovoltaice, cum şi de ce nu se acordă finanţări, ce presupun lucrările de acest fel şi multe altele. Cu toate astea nu inducem lumea în eroare şi nu vorbim aiurea. Se găsesc totuşi oameni fără experienţă, licenţe, cunoştinţe sau tangenţe cu domeniul, mai exact oameni complet în afară, care apreciază ecologismele de colţ de stradă. Bravo!

Nu am de gând să citez din articolul Cristinei, dar vreau să mă opresc la ECO Club Timişoara. Nu de alta dar cunosc oameni care fac parte din această organizaţie şi oameni care au făcut cândva. Prin urmare am idee de seriozitatea lucrurilor care se încearcă acolo. Să zicem că sunt oameni care vor uneori multe, dar nu prea au habar de nimic şi mai sunt şi îmrăştiaţi. Că nu se pricep ei nu e neapărat o problemă, dar nici nu au căutat ajutor specializat. Aşa că la următorul eveniment organizat de ei, vei putea discuta cu adepţii la oricare din tarabele lor de prezentare despre cercei făcuţi din peturi şi alte mari realizări de genul. Am văzut aşa zisele campanii de promovare a evenimentelor; de toată jena, cum era de aşteptat.

Hai să ajungem la o concluzie. Există progres, există iniţiativă, există probleme. Trebuie să înţelegem că avem o economie care nu ne permite prea multe. Există slamul dens, există panouri fotovoltaice, există depozite de deşeuri ecologice şi există energie considerată verde. Mai mult, pentru toate astea există compromisuri. Compromisuri pe care unii le înţelegem. Pe de altă parte există praful în ochi. Există oameni care sunt mulţumiţi dacă au pubele selective la poarta casei, chiar daca conţinutul lor ajunge în aceeaşi groapă. Se simt ei mai bine. Şi transmit mai departe ideile lor superficiale şi cultura generală precară, mai ales că pupincurismul e la mare căutare în blogosferă.

Cristina, ţin să-ţi mai spun o dată că eşti influencer. Cu articole precum cel menţionat mai sus aduni prostia sub acelaşi acoperiş.

(Am repetat asta cu influencerul pentru că nu s-a putut citi azi pe motiv de delete)

Închei articolul cu distincţia (foto) pe care o merită cei de care povesteam, cei care (blogosferic spus) trollează bunul şimţ alături de orice urmă de decenţă.

6 comments

 1. Știi ce te rog ? Uite, eu recunosc că nu mă pricep sau că, în fine, am fost oarecum influențată, poate, de oameni care nu știau ce vorbeau atunci când susțineau ecologia, energia verde, reciclarea etc. Dar SCRIE TU un articol în care să ne spui cum stau, de fapt, lucrurile, TU, om de la fața locului, nu PR nu știu de care. Am priceput ideea articolului, ai punctat anumite probleme fără să dai mai multe explicații – oferă-le ! Personal chiar doresc să înțeleg mai bine fenomenul și e posibil să nu fiu singura.

  Ce zici ? 🙂

  1. Aş scrie bucuros un astfel de articol, dar nu ştiu cât ar ajuta. Eu personal am observat că nu prea e nimeni interesat de astfel de detalii. Am încercat să explic printr-un comentariu la articolul menţionat şi mi s-a răspuns că nu contează, oraşul merită. Informaţii există, ele trebuie doar căutate. Când o organizaţie gen ECO club asta cere ceva administrţiei locale, acel ceva trebuie susţinut de cineva licenţiat în aşa ceva. Ei sunt toţi PR şi nu îi interesează detaliile astea.
   Ma rog, ideea e că sunt de acord, dar nu ştiu cu ce să încep sau cui să mă adresez.

   1. Mai gândește-te, o să aștept cât e nevoie. 🙂 Scuze că tot intru în spam, dar nu știu de ce mi se întâmplă astfel …

 2. dap … orasul merita, oamenii merita, toti sunt ecologisti pana la proba contrarie … cam la fel cum s-au taiat pomii de pe marginea soselelor (mai putine accidente mortale, alinierea la norme, alea-alea), da’ nu cumva sa se fi plantat altii la 3-5 metri de sosea (se “iroseste” teren “arabil” ce trebuie si despagubit, adica costa alti bani) … ca aia oricum au fost plantati candva doar de fatada si romania n-are nevoie de pomi. ecologia costa bani … si ca in cazul oricaror fonduri, ele pot fi folosite cu sau fara cap (daca se primesc/aduna) … presupunand bineinteles ca nu se evapora ca multe altele (de pe la noi si de prin alte parti, ca n-avem noi romanii copyright pe asa ceva).

  cineva mi-a tinut acum vreo 2 ani teoria urbanizarii zonelor limitrofe ale timisorii … si nush, da’ cand ies din timisoara nu vad al dreq’ un parculet ceva, vile si hale insa sunt cu duiumul … desi teoria aia zicea ca sunt planificate si “zone verzi”.

  totusi, daca stii detalii mai multe, scrie … ca nu strica sa mai invatam cate ceva (sau nah: mie nu-mi strica sa citesc ceva util in pauzele dintre task-uri).

 3. @miscellaneous11: Facem altfel: propui o serie de întrebări, iar eu voi răspunde; aşa ca un interviu. Iar unde se poate, dezvolt cât pot de mult (sunt unele lucruri pe care nu le pot spune din motive de confidenţialitate). Poate intersectăm chiar părerile: eu îţi pun ţie întrebări, iar tu mie. Poate aşa reuşim să atingem subiectele care interesează. Spune-mi ce părere ai.

  @INTJ: În primul rând aş vrea să subliniez că parcurile şi spaţiile verzi nu au nici o legătură cu ecologia. Ele fac parte din condiţiile necesare unui om pentru a supravieţui decent. Aşa cum un apartament e dimensionat pentru ca omul sau oamenii ce locuiesc acolo să se simtă confortabil, aşa sunt gândite şi aceste locuri. După cum ştim toţi, plantele produc oxigen şi îmbunătăţesc clitatea aerului. E o măsură eficientă pentru un habitat sănătos. Nu are legătură cu propaganda cu încălzirea globală.
  În rest, sunt multe situaţii delicate care ţin de administraţia lcală, politic şi “driblarea” unor legi. Rezolvarea acestor probleme este şi ea complexă.
  Plantatul pomilor/copacilor. Ai dreptate, dar nu la asta mă refer. Au răsărit multi puşti, ecologişti de fel, şi au concluzionat că e bine să plantezi pomi/copaci. Deci se merge la primul petec de pământ şi se înfige sub supravegherea unui PR Specialist respectivul. Greşit. Astea sunt lucruri care se fac cu cap, adică în culturi. Ca să restabileşti echilibrul natural, plantezi acolo unde s-au tăiat, evident acelaşi specii. Dacă împădureşti spatele blocului, nu prea ai realizat nimic, deşi ai un subiect pentru articole pe blog.

 4. Ok, o să mă gândesc la câteva întrebări ( sper să ating zonele pe care le doresc ) … 🙂 Scuze că răspund așa târziu, dar comentariile mele tot în spam ajung și abonarea e anulată din start în cazul ăsta .. așa că apuc și eu să revin cum pot. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s