Ghidul haterului – pentru uz blogosferic

Notă: Nu fac obiectul acestui ghid cei ce se manifestă în mod vulgar şi ieftin, folosesc ameninţări şi sunt complet străini de bunul simţ.

Sunt sigur că mulţi alţii, la fel ca şi mine, s-au întrebat ce e acela un hater. Există o definiţie în dicţionarele urbane, dar aici ne referim la blogosfera din provincie. Astfel:

Hater (heităr) – s. m. acea persoană care nu este întru totul de acord cu afirmaţiile sau părerile unui blogăr, indiferent daca acestea sunt expuse pe blogul personal sau sub formă de comentarii pe alte bloguri.

Dacă există o asemenea persoana, trebuie să existe una şi la polul opus:

Pupincurist (blogosferic) – s. m. acea persoana care este întru totul de acord cu afirmaţiile sau părerile unui blogăr, indiferent daca acestea sunt expuse pe blogul personal sau sub formă de comentarii pe alte bloguri. Mai mult decat atât, agreează orice articol scris de blogărul în cauză, indiferent de calitatea acestuia.

Să dezvoltăm puţin. Un blogăr oarecare (de exemplu Nebuloasa) scrie un articol. Nimeni nu e perfect, deci toţi avem uneori idei mai puţin reuşite sau exprimări nefericite. Alteori nu avem cunoştinţele cerute de articolul respectiv; asta înseamna că acel blogăr va dribla formulările decente până îl/o va durea în talpă (vorba bucureştenilor). Păi cine eşti tu să contrazici? Nu e articolul tău. Şi ce dacă a greşit? Păi citeşte alt blog dacă nu îţi convine! Cum vine asta totuşi? Păi să mai şi recunoasca ca a greşit? Păi de ce? E blogul tău sau ce? Şi ce dacă blogărul nu cunoaşte limba română? Dacă scrie bine şi e ambasador Dove mai contează?

Concluzia: Mai multe întrebări decât răspunsuri. Aşa că redacţia dam167 s-a gândit să ofere câteva sfaturi:

Cum să eviţi eticheta hater:

 • Dacă citeşti cel puţin un blog, pupă-l(o) în fund pe autor/autoare. Chiar şi la propriu. C e aşa greu de înţeles? Alergi după el-ea pe stradă şi sari cu buzele pe dorsalul lui/ei.
 • Aminteşte blogărului cât mai des că este un om minunat. Chiar dacă nu scrie articole noi. Lasă comentarii la cele vechi.
 • Foloseşte cât mai des cuvântul proiect. Dacă nu se poate, foloseşte comunicare.
 • Fă cumva să crească traficul pe blogul respectiv – nu dă greş niciodată.
 • Dacă face o glumă, râzi. Şi ce dacă nu te vede? Râzi şi dă retweet.
 • Spune blogărului că este un om minunat.
 • Laudă-i organizarea. Nu contează detaliile.
 • Fii tot timpul mai prost ca el/ea – se va simţi respectat(ă).

Ai fost numit hater. Ce trebuie să faci?

 • Nu are rost să te foloseşti de raţiune. Majoritatea blogărilor nu au o educaţie decentă sau un nivel mediu de înţelegere. Deci e inutil.
 • Asigură-l că mergi la următorul #tweetblogfacebookskzpemessaolmeet.
 • Odată ajuns la acel meet pune-te la dispoziţia celorlalţi blogări.
 • Este timpul să fii omorît cu pietre.

Câteva bloguri pe care se pot aplica (cu un real succes) aceste sfaturi:

Nebuloasa, Tonomata cu Scufiţă, Cristina_TM, Bloo, roxid, Elena “Proiect” Cîrîc, Maldita, Alina Constantinescu, Evergreen, Xplorio.

10 comments

 1. poate sare si niste sange de la loviturile cu pietre si nimereste pe cine (nu) trebe, si se gaureste de la atata acid sulfuric. win-win.

 2. De unde acidul sulfuric? Nu de alta dar n-am zis nimic de pirită (orice amator ştie că din pirită se obţine acidul sulfuric industrial). Oricum, e un plus de bestialitate!

 3. Dragă Nebuloasă,
  Vorbim de articole scrise, reacţii şi atitudine, în cazul unora dintre voi chiar de profesionalism (credeţi voi). Nu facem referiri la viaţa personală sau alte lucruri care nu se leagă de presaţia voastră în…online. Prin urmare nu ne tragem de şireturi atunci când nu discutăm despre blog şi nu intrăm în polemici irelevante.

 4. Ai punctat extrem de bine aceste aspecte legate de blogosfera.
  Insa rationamentul lui Mircea Popescu: ” Face scandal ca n-are tite, dac-ar avea tite ar fi toata ziua pe la pagina 5. Ca atare conteaza ce spune ea fix cit conteaza ce spune si Magda Ciumec sau cum o cheama pe aia.” mi se pare deplasat. Si n-ar trebui sa-i dai dreptate, ci sa te limitezi si tu la cele “online”. Tatele ei nu sunt treaba celor ce-i judeca articolele.

 5. @Esqvilyn: “Mei, Nebuloasa e o drama queen si-atit.” – cu asta am fost eu de acord. Ce a urmat am considerat că e un comentariu, o părere sau un alt mod de a pune problema. Se poate observa că eu nu am făcut astfel de remarci pentru simplul motiv că nu mă interesează; cred că asta reiese şi din replica pe care i.am dat-o mai sus (Nebuloasei). Per ansamblu, concluzia la care am ajuns eu e că unii nu au fost puşi în faţa popriilor greşeli, nevoiţi să le îndrepte. Dar experienţele de genul se câştigă. Mentalitatea ar trebui schimbată până atunci.

 6. E in regula, daca spui ca nu te intereseaza ce urmeaza dupa “Mei, Nebuloasa e o drama queen si-atit.”. Referitor la “drama queen” eu nu-mi pot da cu parerea deoarece nu i-am citit articolele. Singurul pe care l-am citit a fost cel in care ti-am vazut comentariul. Oricum, “drama queen” e un tipar des intalnit in blogosfera.

  Da, sunt de acord in ceea ce priveste mentalitatile.

  Nu se intampla sa laud prea multe, dar asta mi se pare un articol cu substanta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s