Fotografia de vacanta

Daca tot cauta lumea si nimereste aici, m-am gandit sa o iau in serios si sa scriu cateva lucruri de care puteti tine cont in fotografia uzuala, de zi cu zi sau de vacanta. Adica atunci cand fotografiezi, fara sa te gandesti prea mult. Am sa expun cateva lucruri esentiale, care se pot aplica indiferent de utilizator au de echipamentul folosit. Scopul e ca luand in calcul aceste lucruri generale, sa imbunatatiti fotografiile facute in vacante, concedii, ocazii sau orice altceva de genul. Voi incerca sa exemplific cu fotografii, ca sa puteti vedea unde si cum se aplica. Vad ca sunt tot mai lungi si mai plictisitoare articolele mele asa ca am sa trec la subiect:

Lumina

E cel mai important lucru. Fara o lumina buna, nu se obtin fotografii bune. Simplu. Cu tot cu photoshop si altele mai scumpe sau mai ieftine, o lumina neadecvata tipului de fotografie, nu conduce la rezultate bune. Lumina aceea calda este data de lungimea razelor de lumina. Este de prefrat sa fotografiati dimineata pana in ora 11 sau seara in jurul apusului. Aceasta lumina buna poate uneori sa se regaseasca in intervale de cateva minute numai.

Ca sfat practic, evitati lumina din mijjlocul zilei, iar daca nu se poate, cautati sa fotografiati avand “soarele in spate” si lucruri/peisaje luminate cat mai uniform. Daca fotografiati persoane, evitati umbrele dure. Mai jos, modul in care schimba lumina o fotografie, facand-o mai placuta.

Nici una nu e spectaculoasa. Ambele sunt facute in aceeasi zona dar in momente diferite ale zilei. Totusi a doua e mai calda si mai placuta.

Focalizarea

Mai popular spus, brutal de popular, claritatea fotografiei. Din pacate, cei ce folositi aparate cmpacte aveti mai des fotografii neclare sau cetoase. Aceste aparate au posibilitati limitate de focalizare astfel ca se poate ca la 2 cadre consecutive aparatul sa focalizeze planuri diferite. Totusi, in acest caz, singurul lucru e studierea cadrului facut si repetarea incadrarii. Aici e vorba de focalizare, nu de cadrele “miscate” din cauza timpului mai lung de expunere.

Regula treimilor, focalizarea planului apropiat…si altele sunt teorii de aplicat in majoritatea cazurilor. In mod simplificat, o fotografie de vacanta trebuie “sa arate bine” deci focalizati ce vedeti clar in mod intuitiv. Cu timpul veti sti ce sa evitati. E mai simplu in cazul portretelor: cautati ochii.

In cadrul de mai sus se poate observa focalizarea pe frunzele din stanga cadrului, adica in planul apropiat.

Incadrarea sau compozitia

E important sa fotografiati ce va place. Atunci cand pui pasiune in ceea ce faci iese altceva. Important e sa cauti cu provirea urmatorul cadru. Nu e vorba neaparat de talent. Toate fotografiile reusite pe care le-am vazut pana acum sugerau pasiunea fotografului. Chiar si unii care nu au talent, echipament sau rabdare au reusit cadre frumoase pentru ca au facut o pasiune pentru ce au fotografiat. Exista si aici o serie de reguli…dar e mai important sa-ti placa ceea ce vezi. Cativa pasi intr-o parte sau in alta pot imbunatati seminficativ cadrul. Cadrele de mai jos sunt facute in felul asta.

Desigur, se poate observa calitatea mai buna a ultimului cadru. E diferenta mare de calitatea a echipamentului. Totusi, raman atasat si de primul cadru. A fost ceva special, un instinc de moment. Mi-am dorit sa surprind peisajul. Atat. Am fost hipnotizat. Al doilea a necesitat mai multa munca insa am fost numai eu si peisajul pe care am vrut sa-l fotografiez. Eram in largul meu si totul a mers de la sine.

Balansul de alb

Mai exact temperatura culorii. Pe orice aparat veti gasi reglajul ca “white balance” si exista cateva valori ale acestei temperaturi a culorii, afisate ca “preset-uri”. Alegerea este intuitiva. Pentru o vreme insorita, afara, alegeti “Daylight”. Pentru o vreme mohorata “Cloudy” si asa mai departe. E la indemana oricui, usor de reglat, insa ignortarea acestui reglaj poate strica aproape iremediabil o fotografie. Exemplific.

Cadrul de jos e corectat ulterior. Evident, calitatea s-a redus semnificativ. Cam asta e diferenta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s